Információk, érdekességek

Mikor súlyos a gyermek folyadék- és sóvesztesége?

2020. július 04.

Fotó: gettyimages.com

A kisgyermekek hasmenéses (hányásos) kiszáradása a leggyakoribb probléma, amely utazás során előfordul, mivel ők sokkal fogékonyabbak az ételek és a víz által terjesztett fertőzésekre. Gyermekek táplálására és az ételek, jégkocka elkészítésére kizárólag tiszta (tisztított) vizet, ill. palackozott, nem szénsavas vizet használjunk!

Gondosan meg kell tisztítani minden leeső játékot, és folyamatosan figyelni kell a gondos kézmosásra. A gyermekeknek adott tejtermékekről meg kell győződni, hogy pasztörizáltak-e (hőkezeltek). A friss zöldségeket mosás után fertőtleníteni és hámozni kell, gondosan ügyelve az ismételt szennyezés elkerülésére. Gondoskodjunk olyan ételekről, melyeket a gyermek a főbb étkezések között rágcsálhat, és amely eltereli a figyelmét az utcai árusok kínálatától.

A gyermekekkel utazó felnőtteket meg kell tanítani, hogy melyek a kiszáradás legfontosabb klinikai jelei, és hogyan kell alkalmazni a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlásra használatos sókeveréket.

A közepes és súlyos fokú kiszáradás, a magas láz és a véres székürítés, illetve a folyamatos hányás azonnali orvosi ellátást igényel, de a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlást (üvegből vagy kanállal) folytatni kell, amíg a megfelelő orvosi segítség megérkezik!

A gyermekek rehidrációjára szükséges porok, amelyeket az előírt mennyiségű vízben kell feloldani, gyakorlatilag minden fejlődő országban megtalálhatók. Az elkészített oldatot, amennyiben nem kerül felhasználásra, 12 óra után már ki kell önteni, és ha hűtve tároltuk, akkor sem használható 24 óra múlva. A kiszáradás mértékének megítélésére szolgál a táblázat.

Fotó: gettyimagen.comHasmenés, hányás esetén sem szabad abbahagyni a szoptatást, és a tápszerrel etetett gyermekeket sem kell diétáztatni. A korai rendes táplálkozás bevezetése kedvezően befolyásolja a gyermek állapotát.

Idősebb gyermekek is folytathatják megszokott étkezésüket, de nem szabad magas cukortartalmú ételeket, italokat, hígítatlan gyümölcsleveket enniük, mert ozmotikus hatásuk miatt fokozzák a hasmenést. Magas zsírtartalmú ételeket sem szabad fogyasztaniuk, mert azok gátolják a gyomor kiürülését.

A gyakran alkalmazott megszorító diéta, ha sokáig alkalmazzák, megnyújtja a betegség időtartamát és alultápláltsághoz vezethet. A szülőknek tudniuk kell, hogy pelenkacserét követően mindig kellő alapossággal mossanak kezet, mert a kórokozó átvihető a környezetre is.

A bélműködést gátló gyógyszerek alkalmazása 2 éven aluli gyermekeknél ellenjavallt. Kevés adat áll rendelkezésre a gyermekekben kialakuló, utazók hasmenése esetén adható antibiotikumok alkalmazásával kapcsolatban.

Az antibiotikum használatát kiutazás előtt meg kell beszélni a háziorvossal, vagy az utazás során a kialakult panaszok esetén az elérhető egészségügyi szolgálathoz kell fordulni. Semmiképpen nem ajánlott, hogy bárki a helyi piacon kapható antibiotikumot adja be a gyermekének, illetve saját magának!

forrás: Bébik.hu