Információk, érdekességek

Mit adjunk köhögésre? – Köptetők, köhögéscsillapítók

2020. február 17.

A köhögés valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzés, refluxbetegség vagy akár félrenyelés kísérőjelensége is lehet, így a megszüntetésén túl a köhögést kiváltó ok kezelése is elengedhetetlen.

Fotó: gettyimages.comA köhögés sokféle lehet. A legalapvetőbb csoportosítás szerint száraz vagy hurutos

A száraz köhögés köpetürítéssel nem jár, ugyanakkor ingerlő típusú; míg a hurutos köhögés fokozott légúti váladéktermeléssel, nyák- és köpetürítéssel jellemezhető. A száraz köhögés kezelésére köhögéscsillapítókat, a hurutos kezelésére köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni!

Alapvető szabály, hogy a hurutos köhögést visszafojtani, vagy köhögéscsillapítókkal enyhíteni nem szabad, épp ellenkezőleg: a váladék „felszakadását elő kell segíteni”, erre szolgálnak a köptetők.

A gyermekek kezelése speciális gyermekgyógyszereket igényel, így van ez a köhögéscsillapítókkal is. Amennyiben nem állnak speciális, kicsiknek formulált készítmények rendelkezésre, akkor a felnőtteknél alkalmazott hatóanyagok kerülnek megfelelő dózisban alkalmazásra.

A csecsemőjük köhögésére a gyógyszertárakban gyógyírt kereső szülőket gyakran ki kell ábrándítani: egy éves kor alatt alkalmazható, vény nélkül kapható köhögéscsillapító szer nincs a patikákban. A különféle hatóanyagú köptető vagy köhögéscsillapító készítmények betegtájékoztatóit olvasva az is kiderül, hogy két év alatt általában nem vagy csak orvosi utasításra szedhetők a szerek.

Mivel lehet a száraz köhögést csillapítani?

  • Leggyakrabban a dextrometorfán hatóanyagú szereket ajánlják, amik az irritáló köhögést az agyi köhögési központban hatva enyhítik, illetve szüntetik meg. Gyermekek esetén a kis betegek által is elfogadott ízű (pl. banán, cseresznye) szirupok, belsőleges oldatok állnak rendelkezésre. Ezek vény nélkül is beszerezhetők, de alkalmazásuk – készítménytől függően – csak kettő, illetve hat éves kor fölött ajánlott. Adagolásuknál szigorúan be kell tartani az adagolási útmutatóban foglaltakat.
  • Hatásosan csillapítják a száraz köhögést a kodeint tartalmazó patikaszerek, ezek egy része azonban vényköteles. Használatuk hat hónapos kortól lehetséges, de hosszú ideig történő alkalmazásától óva intenek, ugyanis függőséghez vezethet a morfinhoz hasonló kémiai szerkezetű kodein tartós alkalmazása.

Milyen hatóanyagú szerekkel lehet a köpetürítést fokozni, a váladék távozását elősegíteni?

  • Két éves kor fölött vízben oldódó granulátum vagy szirup formájában vásárolhatók meg az acetil-ciszteint tartalmazó szerek. Nem mindegy, hogy mi okozza a köpetürítéssel járó köhögést és milyen esetleges alapbetegsége van a gyermeknek: az acetil-cisztein használata kerülendő asztma és gyomorfekély esetén.
  • Hasonló hatásúak a brómhexint tartalmazó belsőleges oldatok és tabletták. A bevételt és a lenyelhetőséget tekintve a belsőleges oldat a kisebb, a tabletta a nagyobb gyermekek esetén kedvező választás. A brómhexin helyett gyomorfekély esetén kell egyéb hatóanyagú szert választani.
  • Az ambroxolt tartalmazó szirup, belsőleges oldat vagy tabletta formájú készítmények már megszületéstől kezdve használhatók, igaz, hogy két éves kor alatt inkább „csak orvosi javallat alapján”.
  • A gvajfenezines szerek, amik szintén a két évnél idősebb gyermekeknél használhatók, segítenek a makacs, nyálkás, hurutos köhögés kezelésében.

A köptetőket minden esetben étkezés után kell bevenni, bőséges mennyiségű folyadékkal, ugyanis a plusz folyadékbevitel a készítmények nyákoldó hatását elősegíti.

Fotó: 123rf.comTermészetes összetevőket tartalmazó szerek

Bár népszerűek a gyógynövényes szerek, óvatosnak kell azonban lenni a természetes, növényi hatóanyagú patikaszerekkel is! Sok esetben az elővigyázatosság oka az, hogy a készítménynél nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat a csecsemőkori vagy kisgyermekkori használattal járó esetleges mellékhatásokat illetően. Adott életkor fölött azonban biztonsággal alkalmazhatók a természetes összetevő(ke)t (is) tartalmazó szerek.

A legkorábban, már hat hónapos kortól alkalmazhatók a lándzsás útifű kivonatát tartalmazó szirupok, illetve egy éves kortól ajánlhatók az izlandi zuzmó kivonatát tartalmazó szirupok. Míg a lándzsás útifű a felköhögést könnyíti meg a letapadt nyálka oldása révén, addig a zuzmós készítmény a száraz, irritált nyálkahártya védőréteggel való bevonása révén fejti ki kedvező, köhögéscsillapító hatását.

A borostyánlevél kivonatát tartalmazó köptető szedése – terméktől függően – egy-két éves kor fölött ajánlott.

Az évtizedek óta használt klasszikus kakukkfű ízű és illatú, barna színű, patikai kanalas (Elixirium thymi compositum FoNo VII.) a kakukkfű tinktúra mellett nátrium-bromidot is tartalmaz. A bromid-tartalom miatt mellékhatásként lassultság, memóriazavar alakulhat ki. A készítmény csak három éves kor fölött alkalmazható.

Alkohol és cukor a gyermekeknek szánt készítményekben

A köhögéscsillapítóknál, köptetőknél – különösen a gyógynövény kivonatokat is tartalmazóknál – gyakran szerepel az összetevők listáján az alkohol (etanol). Az alkohol jelenléte technológiai szempontból lényeges, hiszen az etanol segíti elő a különféle gyógynövényekből a terápiásan hatékony összetevők kivonását. Egy gyermek-adagra vetítve mindössze minimális mennyiségű alkoholról van szó, ami miatt a szülőknek egyáltalán nem kell aggódni.

A gyártók törekvése az, hogy minél nagyobb számban cukormentes gyógyszerek kerüljenek a patikák polcaira. A köhögéscsillapítók, köptetők között egyaránt lehet találni szacharózt (azaz asztali cukrot) nem tartalmazó szereket. Ide sorolható a köptető hatású, vény nélkül megvásárolható, mentaízű, terpénes patikai szuszpenzió (Suspensio terpini FoNo VII.) is.

Mézet csak egy éves kor felett szabad adni

Ha a gyermekek szeretnek teázni, hörghurutos tünetek esetén jó választás lehet egy éves kor fölött a kamillás, mentás, édesköményes teakeverék itatása. A házi patikákból jól ismert, és a kínzó köhögés esetén alkalmazott mézzel csak egy éves kor fölött szabad kínálni a kicsiket, és csak az első születésnap után lehet a teájukat mézzel édesíteni. A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja. A csecsemő bélcsatornájába került és ott szaporodásnak indult Clostridium botulinum által termelt méreganyag, az ún. botulotoxin súlyos esetben légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz is vezethet.

Mikor kell orvoshoz menni?

Bár számos vény nélkül kapható köhögéscsillapító vagy köptető gyógyszer sorakozik a patikák polcain, az orvos felkeresése nem minden esetben kerülhető el. Köhögés esetén, legyen szó bármilyen típusú köhögésről is, ha a tünetek két-három nap alatt nem enyhülnek, esetleg egyéb kísérő panaszok (pl. láz) is megjelennek, mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni. Légszomjjal, elsápadással vagy elkéküléssel járó köhögési rohamok esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Harmonet.hu