Információk, érdekességek

Páfrányfenyő és ginzeng: együtt a friss gondolkodásért

2019. április 01.

Brit kutatók egy multicenter (egyidejűleg több klinikán végzett) kísérletet során a páfrányfenyő (Ginkgo biloba L.) és a koreai/kínai ginzeng (Panax ginseng L.) együttes alkalmazásának hatásosságát tanulmányozták egészséges felnőtteken.

A páfrányfenyő leveleiből, illetve a ginzeng gyökereiből készült kivonatokat elsősorban idős emberek agyi tevékenységének és emlékezőképességének fokozására használják, és a korábbi kísérletekben is e hatások vizsgálatát célozták meg. A kísérletben 256 önkéntes vett részt, akiknek életkora 38 és 66 év között volt.

A résztvevők egy része kombinált készítményt, másik része placebót kapott 14 héten keresztül, majd a kísérlet végén egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, amelyből a kutatók meg tudták ítélni a gondolkodásban, emlékezésben és egyéb agyi tevékenységben beállt változásokat. A tesztkérdések kiértekelése után arra a következtetésre jutottak, hogy a kombinált növényi kivonatot kapott csoport résztvevőinél az ún. kognitív funkciók mintegy 7,5%-al jobbak voltak, mint a placebo kezelésben részesülteknél.

forrás: Patika Magazin