Információk, érdekességek

Rendszeres testmozgás: hogyan maradjunk motiváltak?

2019. október 15.

Fotó: 123rf.com

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy nagy lendülettel belevágtunk a rendszeres testmozgásba, egy körültekintéssel kiválasztott sportág gyakorlásába – aztán egyre csökkent a lelkesedés… Állandó kifogások mellett lassan elmaradtak az edzések, és nem sikerült, vagy nagyon nehéz volt az újrakezdés. Pedig tudnunk kell, hogy a motiváció az egyik legfontosabb tényezője a kitartóan végzett fizikai aktivitásnak, és ha már nem rendelkezünk vele, ne csodálkozzunk a sikertelenségen. De miképp maradjunk minél tovább motiváltak? Íme néhány jó tanács hozzá.

Induláskor ne erőltessük meg magunkat!
Ha kezdetben szívesen sportolunk, szeretjük a választott testmozgás-fajtát, általában sokkal kevesebb probléma merül fel a rendszerességgel a későbbiekben is. Amikor viszont nincs sok kedvünk hozzá, de azt tartjuk szem előtt, hogy a rendszeres testmozgás jót tesz egészségnek, bár fontos motiváció, nem elegendő a kitartáshoz. Tennünk kell ellene, hogy idő előtt elkedvetlenedjünk!

Amennyiben eddig rendszeresen nem sportoltunk, vagy több év kihagyás után szeretnénk újrakezdeni, nagyon lényeges tényező, hogy fokozatosan vágjunk bele. Amellett törekedjünk rá, hogy ne nagy erőkifejtést igénylő, hosszú ideig tartó fizikai aktivitással induljunk, hanem erőnlétünknek megfelelő, könnyen megvalósítható formában.

Ez a két tényező kezdetben meghatározó lehet annak érdekében, hogy ne bátortalanodjunk el már az első edzéseken, tornaórákon. A fontos az, hogy minden alkalommal úgy érezzük: úton vagyunk a siker felé. Ügyeljünk rá, hogy rövid (akár 10 perces) tréningekkel kezdjük az első héten – ami könnyedén megy – , majd a rákövetkező héten növeljük 15 percesre, míg el nem érjük a kívánt időtartamot, a kellemes testmozgással fenntartható, jó fizikai állapot elérése érdekében.

A hangsúly legyen a rendszerességen!
Több rövid edzés rendszeresen többet ér, mint időnként néhány hosszú, kisebb-nagyobb kihagyásokkal – mondják a sportszakemberek. A fokozatos haladáshoz és a kedvet adó, motivációt fenntartó eredményességhez ideális, ha felvesszük a heti 3 edzés ritmusát, arányosan elosztva, kellő időt hagyva a sportfoglalkozások között. Ebben az ütemben, még ha testünknek kezdetben nincs is ideje az átállásra, érezni fogjuk a változást, már az első hetektől kezdve.

Az izmok „életre kelnek”, némi izomláz is megjelenhet a tagjainkban – és ha a szabadban sportolunk, teleszívjuk a tüdőnket friss levegővel, javul a közérzetünk, este pedig jobban alszunk. Ez mind folyamatos motivációt jelent, és lassanként már nem tudunk meglenni rendszeres testmozgás nélkül…

Készítsünk edzési tervet, és tartsuk is be!
Tervezni, készülni az edzésekre a legjobb módja annak, hogy ne hagyjunk ki egyet sem. Ahogy beütemezünk egy-egy találkozót, megbeszélést, ugyanúgy írjuk be a napirendünkbe, vagy a mobilunk naptárjába a sportórákat. A szakemberek azt is tanácsolják, hogy ha van időnk és türelmünk, vezessünk naplót az egyes edzésekről, ami segít felmérni, mennyit haladtunk előre.

Egyúttal hozzájárul az elérendő célok meghatározásához, a fejlődési lépcsőfokok globális áttekintéséhez – és így elkerülhető az időről időre fellépő elkedvetlenedés, demotiváltság. (Egyes felmérések szerint a legtöbben három hónap után a leginkább hajlamosak a rendszeres testmozgás abbahagyásra.)

Váltogassuk a célokat!
Még ha egyetlen fajta testedzést is végzünk rendszeresen (pld. biciklizünk, futunk, úszunk stb.), tűzzünk ki magunk elé különböző célokat (a megtett távolság növelése, a teljesítési idő csökkentése, vagy más testmozgás választása párhuzamosan stb.), hogy elkerüljük a rutin egyhangúságát.

Ilyen esetekben könnyebb a motiváltság fenntartása, miközben ajánlott kikérni az edző, tornatanár, esetleg orvosunk tanácsát, nehogy az erőnlétünket meghaladó eredményekre építsünk. Amikor a tempóra koncentrálunk, ne feledjük, hogy időközönként változtassunk rajta, tartsunk szüneteket, bármilyen sportágról is van szó. Ha pedig szeretünk zenére edzeni, változtassunk a számok listáján, mert akkor új élményekkel telítődhetünk – mindenképp éljünk a lehetőséggel!

Keressünk társat a sportoláshoz!
A felmérések szerint azok, akik egy vagy több partnert találnak a sportoláshoz, a rendszeres testmozgáshoz, sokkal kitartóbbak, jobban motiváltak. A sporttárs ugyanis egyfajta biztosítékot jelent a részvételre, növeli kötelességtudatunkat. Hiszen, ha megígértük a közös edzést a (csapat)társunknak, kevésbé leszünk hajlamosak az óra kihagyására, nem keresünk ürügyet magunknak a távolmaradásra, akár az utolsó percben.

Olyan megoldás is lehet egyes sportágakban (pld. úszás, tenisz) hogy az első időkben a velünk azonos fokon álló, néhány társunkkal összefogva saját edzőt alkalmazunk. Ha kezdők vagyunk például, az ilyen szakképzett tréner nagyon hasznos lehet a haladási ritmus meghatározása, a kitűzött céloknak leginkább megfelelő, speciálisan megszabott edzési terv elkészítése szempontjából. A kis létszám miatt pedig több figyelem jut mindenkinek, ami jelentős motiváló tényező.

Orvosi vizsgálat: kinek ajánlott?
A rendszeres sportolás, testmozgás megkezdése előtt mindenkinek hasznos lehet, de egyes szakvélemények szerint a 35 év feletti férfiak, és 45 éven túli nők esetében különösen ajánlott az egészségi állapot felmérése. Erőnlétünktől függően az orvosok javaslatot tesznek a sportág, mozgásforma megválasztására, intenzitására és gyakoriságára.

forrás: Bébik.hu