Információk, érdekességek

Tea, az ezeréves ital

2020. február 16.

Ne sajnálja az időt egy jó csésze tea elkészítésére és elfogyasztására! Javul tőle közérzete, nyugodtabbnak, frissebbnek érzi majd magát. Nem beszélve arról, hogy az ital számos betegségtől is megóvja fogyasztóját. Ez az ezeréves ital – azon túl, hogy kiválóan oltja a szomjat – igen kitűnő és változatos tulajdonságokkal rendelkezik: nem véletlenül állja az idő próbáját.

Vörös és fekete

A termesztési helye és szárítási módja szerint a teafélék íze nagymértékben eltér. Az indiai fekete vagy a vörös, a kínai zöld, a Sri Lankán – volt Ceylon – termő fehér tea az aromák sokféleségét képviseli. A tealeveleket különbözőképpen gyűjtik be, és mindegyik vidéken másképp szárítják, préselik. Egyes tajvani, kínai teafajták későbbi begyűjtésűek és az érlelési idejük is hosszabb. A főzetük gyümölcsösebb ízű, sötétebb színű, mint a többi teáé. Az egész tealevelekből készült ital egészen más illatú, mint az összezúzott teafűből készítetté.

Egészségvédő ital is

A tea élettanilag fontos anyagot tartalmaz. A benne lévő flavonoid négyszer erőteljesebb antioxidáns hatású, mint a C-vitamin. Egyes kutatások kimutatták, hogy a zöld vagy a fekete tea, ha kis mennyiségben isszák, felveszi a harcot a szabad- gyökökkel. Ezekben a teákban az antioxidánsok – akárcsak a C-vitamin esetében – lassítják a sejtek öregedési folyamatait, melyek részben a napsugárzás, a levegő szennyezettsége vagy a stressz miatt mennek végbe.

Különösen ajánlott ital a fogyókúrázók számára. A tea nemcsak kalóriaszegény – persze, amennyiben tej és cukor nélkül fogyasztják-, hanem természetes vízhajtó is. Segíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből, és megkönnyíti az emésztést. Mindazonáltal egyetlen tea sem segít a fogyókúrában, ha nem veszünk figyelembe bizonyos táplálkozási szabályokat.

A tea egyes rákbetegségek kiegészítő kezeléséhez is ajánlott. Amennyiben nem forralják fel, a zöld tea olyan alapvető fontosságú enzimet tartalmaz, mely csökkentheti bizonyos urológiai és emésztőszervi rákbetegségek kialakulásának esélyét. A feketeteában lévő flavonoidok szintén mérsékelhetik bizonyos daganatos betegségek, mint a bőr, a tüdő –és vastagbélrák – kifejlődését.

forrás: Patika Magazin.hu