Információk, érdekességek

Tudatod szerepe betegségedben és gyógyulásodban

2020. február 15.

A tudat, bár nem anyagi természetű jelenség, mégis a test minden része tükrözi azt. A tudat arra használja a testet, hogy gondolatokat fordítson le a fizikai valóság nyelvére, tehát kormányozza a testet.  

Az egész test az egyén önmagáról alkotott képét tükrözi, amely a tudat terméke. A test belső intelligenciája csak a saját szabadságunk megélésével tud kifejeződni.

A tudat és az agy kapcsolata
Tudatunk szabályozza agyunk kihasználásának mértékét. Az agy elfogadja és beprogramozza ezeket a szabályokat, és így válik minden testi működés központjává. Az ellenőrzés azonban a tudatnál marad, és így alakulnak ki az érzékelés legkülönbözőbb formái (mozgás, egyensúly, tapintás, látás, szaglás stb.) A tudat az érzékelendő élethelyzetre tereli az érzékszerv „figyelmét”, és az agyon keresztül irányítja a test működését, a minket körülvevő világ és bensőnk megismerésének folyamatát.

A feszültség megsebez
A tudatot az érzelmekre ható körülmények tudják a leghatékonyabban befolyásolni. Frusztráció (sikertelenség, tehetetlenség) vagy nehéz élethelyzet miatt éppúgy érezhetjük magunkat feszültnek, mint egy nagyvárosi hangzavar és büdös hatására. A feszültség gyakran együtt jár azzal, hogy sebezhetővé, gyengévé válhatunk.
Feszültség következtében az élet dolgait sem tudjuk könnyen térben és időben külön választani, mint ahogy a madárfüttyöt sem halljuk a csúcsforgalomban. Az izmaink sem működnek ilyenkor másképp: ahelyett, hogy ösztönösen a megfelelő izmot használnánk a helyes működéshez, más izmok egész kötegeit használjuk szükségtelenül és kevésbé hatékonyan. A helytelen mozgásformával azután még jobban kimerítjük magunkat, merevség alakul ki.

A merevség hatása érzékszerveinkre
A merevség az idegi szabályozás révén az összes érzékszervet érinti: szűklátókörűséget ad a szemnek, bizonytalanságot az egyensúlynak, fülzúgást stb. A tudat érzelmi terheltségben teljesen normálisnak fogadja el ezt az idegrendszeri feszültséget, így a kóros mozgásformákat, érzékeléseket. A tudat felszabadult működéséhez mindent átható biztonságérzésre van szükség, amit ahhoz tudnék hasonlítani: hogy a Nap holnap reggel is felkel; vagy éjjel is süt, csak mi épp árnyékban vagyunk…

Tudatos betegség
Jól látható talán ezek után, hogy semmilyen kór vagy betegség nem törhet ki a tudat teljes beleegyezése nélkül. A hosszantartó lelki feszültség felmérhetetlen károkat okoz. A tudat az agyon keresztül az idegekre kényszeríti a merevséget, ami az izmokon jut kifejeződésre. A légzés mechanizmusának megváltozása zavart kelt az oxigénellátásban, ami mindenre kihat: a sejtanyagcserén túl, a kiválasztási folyamatokon át, az egészség megőrzését segítő folyamatokig.
A modern orvostudomány sok sikert ért már el, különböző gyógymódok felfedezésével. Mégis úgy tűnik, hogy gyakran az egyik betegséget legyőzve jön a másik, és támad egy újabb formában. Az alapvető probléma feloldásával lehet az egészséghez tartósan megérkezni.

Tudatos gyógyulás
A félelem az, ami önmagában akadálya, hogy az egészség megmutatkozzon. A magyar nyelvben ez különösen szépen megmutatkozik: fél(elem) és egész(ség)  A tudat, tehát magában hordozza az egészséget, azonban az érzelmeink, lelki életünk megtisztulásán keresztül tudunk utat nyitni az egészség testi tükröződésének.
A tudat segítségével átnevelhetjük a testünket, miközben a saját testünk iránt érzett szeretetáradat gyógyítja azt. Lehetővé tehetjük, hogy testünk nagyobb békében élhessen magával, hajlékonyabb és kiegyensúlyozottabb legyen. A tudatunkkal és testünkkel egyszerre dolgozva megteremthetjük, hogy az egészség nem anyagi szelleme eltöltse anyagi létünket.

A terapeuta mankó a gyógyulásban
Sokszor csak porosodva „vár a sarokban”, segíti a keresést türelemmel és megértéssel, és ez a gyógyulás kulcsa. Tudni kivárni, hogy a páciens megérezze mi a jó neki, nagy művészet. Mégis úgy gondolom, hogy önmagához érni mindenki a saját tempójában, jól kidolgozott elméleteket maga mögött hagyva tud. Az igazi köszönet, pedig maga a gyógyulás, vagyis az egészség.

forrás: Harmonet.hu