Információk, érdekességek

Tuti tetkó? – A tetoválófesték és az eltávolítás is árthat

2018. november 05.

„Fiatalság, bolondság” – tartja a mondás. Ha nem is teljesen bolondság, de tény, hogy múló hóbortokkal teli időszak. Erre az időszakra jellemző a tetoválás is. Kellene azonban arra is gondolni, hogy ami ma tetszik és menő, az néhány év, évtized elteltével cikivé is válhat. Hogy néz ki egy kismama bőrén egy kifakult és kinyúlt tetoválás? Mit szólnak egy állásinterjún a tetovált mintás kézfejhez? Nem véletlen, hogy sokan szabadulni akarnak a korábban hőn vágyott tetkóktól.

A tetováló festék és az eltávolítás is árthat

A tetoválás során tűszúrásokkal juttatnak festéket a bőrbe. A folyamattal járó veszélyek a laikusok körében is ismertek,- legalábbis részben. Egyrészt, a tűhasználat fertőzésveszélyt hordoz magában, másrészt, az alkalmazott festékek szervezetbeni sorsa ismeretlen. Ma már a legtöbb tetováló ügyel arra, hogy steril tűket alkalmazzon, és ne adjon esélyt a HIV, a hepatitis és egyéb vírusok terjedésének. De mi a helyzet a festékekkel?

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, kapott olyan tájékoztatásokat, amik a tetoválással összefüggő nem kívánatos hatásokról számoltak be,- egyes esetekben a tetoválást követően rövid időn belül, más esetekben évek elteltével jelentkeztek a panaszok. Egy tipikus beszámolóban viszketés, gyulladt bőr szerepel, ami akkor jelentkezett, amikor napsütés érte a tetovált bőrterületet. Bár az FDA korábban nem foglalkozott a tetováláshoz használt festékek vizsgálatával, azok minőségének ellenőrzésével, mostanában intenzív kutatásokat folytat arról, hogy mi történik a szervezetbe juttatott festékmolekulákkal, pigmentekkel. A hatóság elsősorban arra keresi a választ, hogy a tetováláskor alkalmazott színes anyagok rövid- illetve hosszútávon egészségkárosító hatásúak-e. Lényeges azt is vizsgálni, hogy hogyan viselkednek a festékanyagok fény hatására. Ez utóbbi információ a tetovált személyek napozása, szoláriumozása esetleges negatív hatásainak kiderítése szempontjából lényeges. Megfigyelték ugyanis, hogy a tetoválás mellékhatásai, így pl. a viszketés, gyulladás, sok esetben napfény hatására alakulnak ki/erősödnek fel. Továbbá, a tetoválások eltávolítása során alkalmazott lézerfény és a festékmolekulák között kialakuló kölcsönhatás megismerése is lényeges. Olyan alapvető kérdésekre kell megtalálni a választ, hogy mi történik a festékekkel lézeres eltávolítás során. Megválaszolásra vár az is, hogy eltávolítás során bomlanak-e a festékek, vagy egyáltalán hová tűnnek a pigmentek.

Néhány eredmény már rendelkezésre áll:

  • A szervezet sejtjei „megemészthetik” és lebonthatják a festékeket, éppúgy, mint a kórokozókat vagy egyéb, a szervezetbe került idegen anyagokat. Például az egyik sárga színű festékről (Pigment Yellow 74) kiderült, hogy azt a szervezet enzimei bontják le. A szervezet a tetováló festék kisebb mennyiségeit képes ilyen módon eltüntetni, az eredeti formánál vízoldhatóbbá tenni és a szervezetből kiüríteni.A napsugárzás hatására is veszíthet a színéből a festék. Az előbb példaként hozott Pigment Yellow 74 napfény hatására színtelen összetevőkre bomlik.Feltételezhető, hogy a festéket tartalmazó bőrsejtek a napfény vagy lézerfény hatására elpusztulnak, és a bennük lévő pigment eloszlik a szervezetben.
  • A kutatók kimutatták azt is, hogy egyes festékmolekulák a szervezet nyirokcsomóiba vándorolnak. Ennek az esetleges egészségügyi következményei egyelőre nem ismertek.

A kutatások eredményei a jövőben egyre szélesebb körben ismertté fognak válni. Addig is tény, hogy a tetoválásnak vannak kockázatai…

  • Gyulladás, fertőzés: a koszos, fertőzött tűk fertőzéseket okozhatnak, súlyos megbetegedések is átvihetők velük; pl. HIV, hepatitis.
  • Allergia: az alkalmazott festékek többsége fémvegyület (színtől függően kobalt, higany, króm, vas stb. tartalmú kémiai anyagok), amik allergizálhatnak.Hegesedés: tetoválás során éppúgy, mint az eltávolításakor hegesedhet a bőrterület.
  • Granulóma-képződés: a beinjektált festékek területén kisebb-nagyobb csomók, granulómák képződhetnek. Ezek tulajdonképpen a szervezet védekezési reakciójának a részei, mivel az alkalmazott pigmenteket a szervezet testidegenként ismeri fel.
  • Komplikációk mágneses magrezonancia (MRI) vizsgálat során: a mágneses térben történő orvosi diagnosztikai vizsgálat során egyes festékanyagok felforrósodhatnak, és ez égő, feszítő érzést okoz. Egy tetoválás ugyan nem ok arra, hogy valaki ne vegyen részt az egészsége szempontjából fontos MRI-vizsgálaton; ugyanakkor lényeges, hogy a vizsgálat megkezdése előtt tájékoztassa az orvost arról, hogy a testén tetoválások találhatók.

Mielőtt valaki tetoválásra adja a fejét, jó tudni, hogy:

  • Az FDA által engedélyezett tetováló-festék nincs. Sok pigment, amit a tetováló festékekben alkalmaznak ipari minőségű, amit az autók festéséhez vagy a nyomtatókhoz lehet alkalmazni.
  • A henna tetoválásra való használatát sem engedélyezte az FDA.A tetoválások eltávolítása idő- és pénzigényes folyamat, és az eredmény nem mindig tökéletes.
  • Ha tetoválást szeretne eltávolíttatni, bízza magát bőrgyógyászra!

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin