Információk, érdekességek

Varázsoljuk el mindennapjainkat!

2019. október 23.

Környezetünk nem mozdulatlan háttere életünknek, hanem lehetőséget ad arra, hogy megfelelő kialakítása inspiráljon, jobb kedvre derítsen, vagy akár meglepjen minket. Gyönyörködhetünk is benne – ezért ne hagyjuk ki az alkalmat mindennapi életünk „elvarázsolására”!

Fotó: 123rf.comMiért emeli a hangulatot, vidít fel minket alkalomadtán egy színes dekoráció, konfetti-eső vagy tűzijáték? Miért érezzük jobban magunkat a lakókörnyezetünk szépítése nyomán, vagy az otthon, illetve a munkahelyünkön elhelyezett, különböző, vidám színekben pompázó virágok, tárgyak láttán?  Hétköznapi, apró, olykor meglepetésszerű dolgok is boldoggá tehetnek minket, ha úgy alakítjuk azt a helyet, ahol élünk, vagy töltjük szabadidőnket.

Nem feltétlenül kell tehát mélyreható változtatásokat végrehajtanunk a jobb közérzet érdekében. Közvetlen környezetünk és a minket körülvevő tárgyak segíthetnek benne, hogy jobban érezzük magunkat a mindennapokban. Megteremthetjük ennek feltételeit a lakószobáinkban, a konyhánkban, az irodánkban vagy akár az utcánkban, az erkélyünkön, a kiskertünkben és másutt, hogy forrást teremtsünk a vidámságnak és az energiának, utat mutatva a nyitottságra.

A színek és a fények energiát adnak

A körülöttünk lévő színek energiát sugároznak, erőforrást jelenthetnek. A természet színei mindenképpen az élen járnak: pl. a napnyugta sárga árnyalatai, a szivárvány színskálája, a zöldellő mező vagy a különféle növények jótékony hatásai mind-mind idetartoznak.

De a zárt terekbe „becsempészett” természet, vagy a nyáron használatos tárgyak (pl. strandeszközök, színes labdák, kalapok), a tarka ruhák, de akár az élénk színűre lakkozott körmök is ezzel a tulajdonsággal rendelkeznek. A fény többek közt szintén örömforrás lehet. Eredhet világításból vagy nagyobb felületek (falak, talaj, bútorok, munkafelületek…)  megvilágításából (ami a felületre eső fényáram), mivel a különféle, élénk színek  visszatükröződhetnek, és stimuláló hatást válthatnak ki. Napjainkban ezt az elvet alkalmazzák pl. kórházakban, iskolákban, idősotthonokban…

Magyarázat

A színek energiája a vitalitást jelenti számunkra, míg elektromágneses rezgései hatást gyakorolnak hangulatunkra, befolyásolják érzéseinket is. Jelzik számunkra, hogy környezetünk élő, és segítenek a jó közérzet fenntartásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a személyek, akik jól megvilágított, színes bútorokkal, dekorációval ellátott irodákban, munkahelyeken dolgoznak, éberebbek, elevenebbek, fürgébb észjárásúak, mint akik egyhangú, sötét helyeken töltik napjaikat.  Egyes kutatásokból az is kiderült, hogy a megfelelő, erősebb fényhatások nagyobb teljesítményre ösztönöznek, és jobb kedvre derítenek. Sőt, a fényesebb szobákban ápolt betegek – egyes megfigyelések szerint – gyorsabban gyógyulnak, vagy kevesebb fájdalomcsillapítót szednek.

Rátalálás a természetre és a szabadság érzésére

A szűk, zárt terekben vagy túl szoros ruhákban úgy érezzük, megfulladunk, a rendezetlenség pedig elnyom minket… Szükségünk van a (rendezett) térre, a természet zöldjére, az ég kékjére, hogy szabadabban és vidámabban érezzük magunkat. Otthonunkban is részesítsük előnyben a zöldet, helyezzünk el virágokat (még művirág is lehet), tegyünk ki természetet ábrázoló képeket, függönyeink lehetőleg legyenek virág mintásak… Ha városban lakunk, a balkonon vagy a házunk előtti fák körül ültessünk virágokat. – ahová csak lehet, lopjuk be a természetet..

Fotó: pixabay.com

Magyarázat

Kutatók kimutatták, hogy a növények egy ablak nélküli szobában, zárt térben pl. csökkentik a vérnyomást, fokozzák a figyelmet, sőt még olyan furcsa hatásuk is van, mint hogy önzetlenebbé tesznek, egyes embereket.. Több tanulmány azt is megerősíti, hogy a börtönökben, iskolákban vagy lakóházakban csökken az agresszivitás és a stressz, ha növényzetet telepítenek oda vagy a közelükbe. A növények jelenléte egyúttal a boldogság reakcióját válthatja ki, és pozitív érzelmeket generál. A tudósok, építészek, kerttervezők is felhívják a figyelmet minderre-

Tegyünk rendet, és rátalálunk a harmóniára

Jó tanácsok: csoportosítsuk a tárgyakat színük, anyaguk, formájuk, nagyságuk szerint. Szüntessük meg pl. képeslapok, fényképek, folyóiratok összevisszaságát, rendezzük össze őket. A ruhákat színük szerint tegyük vállfára a szekrényben, a cipőket szépen sorban, állítva tegyük a helyükre, a zoknikat göngyöljük össze párosával stb.  Kövessük a színek folyamatosságát szobáról szobára, pl. ha sárgás tapéta van az egyikben, legyenek sárga tónusú párnák a másikban, vagy ilyen szőnyegek a harmadikban stb. A kapcsolódás következetességet jelent, ami megnyugtat. De ne legyünk megszállottak, a harmónia gyakran a „tökéletes tökéletlenségben” rejlik!

Magyarázat

Szétválogatni, kidobni, rendezni a tárgyakat megszabadít a feleslegtől, ami a megnyugvás, harmonikusság érzését kelti (beleértve pl, a szimmetrikus elhelyezést) – sőt, még elégedettséget is hozhat. Amellett minél összetettebb, eltérőbb benyomást kelt a környezet, annál inkább szükségünk van a hasonlóságra, a rendezettségre. Néhány éve angol kutatók rájöttek, hogy önkéntelenül is társítjuk a szimmetrikus (harmonikus) formákat olyan pozitív szavakkal/érzelmekkel, mint „öröm”, „paradicsomi állapotok” vagy „menny”, illetve az aszimmetriát vagy a véletlent, bizonytalanságot olyan szavakkal, mint „katasztrófa”, szerencsétlenség”, „rossz”, „halál”. Úgy tartják, hogy a szimmetria a belső harmónia külső szimbóluma.

Segít a rácsodálkozás

Jól tesszük, ha tartogatunk meglepetéseket is a mindennapokban, magunk és az ott lévők számára – otthon, a munkahelyünkön, a párkapcsolatunkban.. Pl. ne dobjunk el egy sérült tárgyat, hanem egészítsük ki, alakítsuk át; egy törött tányér helyett vegyünk más mintájút stb. és lepjük meg vele magunkat és másokat is. Ajánlott még, hogy pl. tegyünk tapadós címkét „meglepetés üzenettel” a párunk, gyermekünk, közeli hozzátartozónk párnájára vagy akár kollégánk, barátunk  számítógépére. Alakítsunk át ruhákat, és lepjünk meg vele másokat; vagy pl. fessük át a ruhás- vagy beépített szekrény belsejét egy olyan vidám, élénk színnel, mely jó kedvre derít, ahányszor csak kinyitják.

Magyarázat

Az ismétlődésnek, a rutinnak és az előreláthatóságnak megvan az előnye (kevesebb stresszel jár), de hátránya is (kevesebb izgalom és vidámság, több unalom rejlik benne). A kiszámíthatatlanság és a fantázia jót tesz anélkül, hogy kilépnénk komfortzónánkból, segít elvarázsolni és más szemmel nézni a világot…

forrás: Patika Magazin.hu