Információk, érdekességek

Weben rendelhető egészség: HPV teszt otthon

2019. július 22.

Fotó: 123.rf.com

Egy új, hazai teszt segítségével otthon is nyakon csíphető a rákot okozó HPV vírus.

Magyarországon évente 1200 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, s közel 400 érintetett el is veszítünk, sorolta az adatokat dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, hozzátéve: világszerte évente 500 ezren halnak meg e betegség következtében.

A fertőzöttek száma 30 éves kor alatt a legmagasabb, ám miközben átlépve a harmadik x-et csökken a HPV-sek száma, drámai emelkedésnek indul a méhnyakrákkal illetve rákmegelőző állapottal diagnosztizáltaké. A növekedés csúcsa 35-45 év közöttre esik, majd a 60 éves nőknél mutatható ki a frissen diagnosztizált betegek újabb, ám a középkorúaknál mérsékeltebb hulláma.

A méhnyakrák hosszú évek alatt alakul ki, épp ez ad lehetőséget a kór megelőzésére védőoltás, illetve szűrővizsgálat segítségével. A betegséget a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelynek patomechanizmusát – vagyis azt az útvonalat, amely a vírusfertőzéstől a daganat kialakulásáig vezet – mára a klinikai kutatások pontosan felderítették. Ez az egyetlen daganat, amelynek esetében pontosan tudott az eredet és a végkifejlet – hangsúlyozta az onkológus. S bár régen úgy gondolták, hogy a vírus kizárólag szexuális úton terjed, ez ma már egyáltalán nincs így.

A HPV ugyanis csak a hámsejteket támadja meg, nem jut be a véráramba, így mindig csak helyi fertőzést okoz, amelyen újból és újból át lehet esni. Mivel hámfajlagos a kórokozó, ezért önmagában elégséges a hám-hám kapcsolat létrejötte, vagyis nem kell hozzá szexuális együttlét, elég egy wellness hétvége, hogy kialakuljon a fertőzés, amelyek mindegyike természetesen nem vezet méhnyakrák kialakulásához, de ma még nem tudjuk, hogy kinél okoz daganatos megbetegedést, s kinél nem.

A HPV azonban nem csak a nőket veszélyezteti, az elmúlt évtizedben kutatások sora igazolta, hogy a méhnyakrák tekintetében is legagresszívabb vírustörzs, a HPV 16 fej-nyaki daganatot okoz a férfiaknál. Elsősorban a garatív, hátsó nyelvgyök, mandulák területén kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedések száma növekedett esetükben drámaian.

Nemzetközi felmérések szerint a hagyományos méhnyakszűrés, a citológia eredménye – megbízhatósága és érzékenysége – csak 60-70 százalékos. Ennek a vizsgálat szubjektivitása az oka, nem mindegy, hogy ki veszi le, s mivel a mintát, jól kikeni-e a tárgylemezre, ki nézi meg, ki fixálja, s vajon az előszűrő elég képzett-e ahhoz, hogy észrevegye az eltérést.

A HPV DNS teszt objektív, azt mutatja meg, hogy jelen van-e a vírus vagy sem, s ha igen, következhetnek a részletesebb, a hagyományos citológiánál érzékenyebb vizsgálatok. A szakemberek nem véletlenül szeretnék elérni, hogy 30 éves kor fölött a társadalombiztosítás finanszírozza a HPV alapú nőgyógyászati rákszűrést.

Az Easy HPV Teszt – mutatta be többéves kutatásuk termékét a Neumann Diagnostics elnöke – elő mintavételen alapul, vagyis a nők otthon levéve a mintát, azt visszajuttatva a laboratóriumba, megtörténik a HPV kimutatás. Amennyiben ezt inkább a nőgyógyászra bízzák, az orvosi mintából kétféle vizsgálat végezhető el: egyrészt a fenti HPV teszt, illetve a már fertőzöttek esetében egy biomarker teszt, amelynek segítségével kiemelhetők azok, akik további kezelésre, esetleg műtétre szorulnak. 2013 és 2017 között egyébként hatezer magyar nőt vizsgáltak meg a tesztekkel.

Az otthoni mintavételt nehéz elrontani, mivel a HPV-ből meglehetősen sok kópia van jelen, tehát még egy közepesen levett mintából is ki lehet mutatni. Ha nem elégséges a mintavétel, akkor azt meg kell ismételni, sikeres levétel esetén negatív vagy pozitív leletet kap az érintett, s mellé ajánlást. Tizennégy HPV típus okozhat rákot, a teszt ezek közül a 7 legveszélyesebbet egyenként, további hetet pedig csoportban vizsgálja. Ugyanakkor az otthoni teszt nem helyettesítheti a rendszeres nőgyógyászati szűrést, hangsúlyozta Nyíri Miklós elnök.

A hazai fejlesztésű teszt jelenleg a cég honlapján (www.neumannlabs.com) rendelhető meg, ára 10 ezer forint, s ez a minta kiértékelésének árát is magában foglalja.

forrás: Patika Magazin