Információk, érdekességek

A szájszag oka is lehet: a fogkõ

2010. május 20.

A gondozatlan, barnás fogak látványa és azt ezt kísérõ szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítása mellett.

 

 

A fogkõ látványnak sem kellemes, viszont ezen kívül más problémákhoz is vezethet, mint az ínyvérzés, a kellemetlen szájíz és szájszag. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkõ esetleg nem látszik. A fogkõ mibenlétérõl, eltávolításáról dr. Benkõ Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.


Esésektõl, törésektõl védi az idõseket a D-vitamin

2010. május 19.

Fokozottan ügyelniük kell az idõseknek a D-vitaminpótlásra.

 

 

Ez a vitamin ugyanis nagyon fontos az izmok és a csontsûrûség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.


Szklerózis multiplex ellen napfény a magzatnak

2010. május 05.

A kevés napfény növelheti a magzatnál a késõbbi szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát.

 

 

Azoknál a gyerekeknél, akik édesanyja kevés napfényhez jutott terhessége elsõ harmadában, a késõbbiekben nagyobb az esélye a szklerózis multiplex kialakulásának - állapították meg ausztrál kutatók. A szakértõk úgy vélik, hogy a kevés napfény a D vitamin hiányán keresztül befolyásolhatja a magzat központi idegrendszerének vagy immunrendszerének kialakulását, és esendõbbé teszi a szklerózis multiplex (SM) kifejlõdésével szemben a késõbbiekben.


Szõlõvel a szívbetegség és a cukorbaj ellen

2010. május 04.

A porított szõlõ hatékonyan megvédte a kísérleti patkányokat a koszorúérbetegség és a cukorbaj ellen.

 

 

A biztató eredményeket a Kísérleti Biológia nemzetközi kongresszusán ismertették Kaliforniában. Az orvosok már régóta megfigyelték, hogy bizonyos betegségek, panaszok gyakran együtt, halmozottan fordulnak elõ. A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos kockázati tényezõje a koszorúérbetegségnek, de ezek a betegek legtöbbször fölös kilókat viselnek magukon, és a vérkoleszterinjük is emelkedett.


Gyümölcs(özõ) támadás az asztma ellen

2010. április 20.

A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítenek bizonyos asztmás légzési nehézségeket.

 

Új-zélandi kutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetû asztma tünetei. Laboratóriumi kísérletek során azonosították azt az összetevõt, amely növelte a szervezet természetes védekezõképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelõre vizsgálják. Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdõszövet gyulladásának kialakulását, és fõ alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidin-nek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...116117118...155