Információk, érdekességek

Amputáció helyett korai diagnózis

2009. november 12.

ÉRVregiszter: a veszélyeztetett betegek mellett az egészségügyi dolgozók is felvilágosításra szorulnak.

 

 

Eddig 9349 páciens csatlakozott a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttmûködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával megalakult „ÉRVregiszter" programhoz, amelynek célja, hogy a szakértõk valós képet kapjanak a Magyarországon lévõ perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról. Az ÉRV Program alprogramjaként mûködõ kezdeményezés eddigi eredményeirõl, az adatokból leszûrhetõ tanulságokról ma számoltak be Budapesten.


Gyaloglással diagnosztizálható az érszûkület

2009. november 05.

Milyen rizikófaktorok mellett és milyen módszerekkel ajánlott a rendszeres szûrés?

 

 

Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet. Holott a korai felismerés rendkívül fontos, hiszen megfelelõ óvintézkedésekkel, életmódváltással olyan betegségek elõzhetõk meg, mint az agyvérzés, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulás vagy a végtagi bénulás. – figyelmeztet dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa, az orvostkeresek.hu szakértõje.


A sósvizes inhalálás segíthet a megelõzésben

2009. október 27.

Három teáskanál só egy liter vízben feloldva: ennyi is elég szervezetünk megvédésére a nátha és megfázás, köhögés, torokfájás kórokozóival szemben.

 

 

Ez a tanács a Die Welt címû német lap internetes kiadásában (www.welt.de) olvasható. Dieter Köhler tüdõspecialista javaslata szerint a felforralt vízben fel kell oldani a sót, majd a felszálló gõzt az orron át mélyen belélegezve naponta egyszer hat percen át inhalálni. Köhler szerint ez a kúra különösen azoknak az orvosi szakzsargonban "high producer"-eknek, azaz magas szinten termelõknek nevezett embereknek ajánlott, akik a beszéd, köhögés vagy tüsszentés során hat órán belül 500 apró cseppecskét lélegeznek ki. Ez nem is lenne olyan szörnyû, ha ezzel nem terjesztenék azokat a kórokozókat, amelyek különösen õsszel keserítik meg az életünket.


Helytelen fogápolás növeli a szívinfarktus kockázatát?

2009. október 11.

Hazánkban évente megközelítõleg ötvenezren halnak meg elhízás, magasvérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint elõidézte szívinfarktusban.

 

 

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is nagy mértékben növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.


Gyermekkortól fontos a szemészeti szûrés

2009. szeptember 20.

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Számos eltérés akkor kezelhetõ a legjobban, ha nagyon pici korban észreveszik.

 

 

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Holott ma már csecsemõkortól ajánlott megjelenni szemészeti szûrõvizsgálaton, ahol nem csak a távol- vagy a közellátási nehézségekre derülhet fény. Számos eltérés pedig csak akkor kezelhetõ, ha a lehetõ legkisebb korban felfedezik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...122123124...155