Információk, érdekességek

Így előzzük meg a “karácsonyi szindrómát”

2023. december 29.

Gyomorfájás, nyakmerevedés, idegzsába, hólyaghurut… Az év végi ünnepek közeledtével ezek a tipikus tünetcsoportok (“karácsonyi szindrómák”) könnyen előjöhetnek, melyek révén testünk figyelmeztető jelzéseket ad le, felfedve feszültségeinket. Lelki eredetű fizikai tünetek jelennek meg tehát, de meg lehet előzni őket. Néhány jó tanács hozzá.

Fotó: pixabay.comAmikor a nagy, karácsonyi családi összejövetelek régi sérelmek kiújulását vetítik előre, és félünk tőle, hogy ismét fellobban a viszálykodás vagy a harag lángja, e feszültség megjelenése különféle fizikai kockázatokkal jár. Hatására testünk az első, mely figyelmeztethet: összerándul a gyomrunk, megfájdul a fejünk, hólyaghurut tör ránk…

A fájdalmak felfedik érzelmeinket és feszültségeinket, testünk kész “újraírni” családi életünk konfliktusos előzményeit. De ha hallgatunk a szavára, és megfejtjük titkait, lehetővé válik, hogy a családi ünnepeket örömtelibben, a gyakori tünetcsoportok megjelenése nélkül éljük meg.

Szomato-érzelmi megközelítés

Az ún. szomato-érzelmi – szomatikus (testi eredetű) – megközelítés lehetővé teszi, hogy pld. a testet a tudatalattival érintkező “felületként” használjuk. Gondolunk rá vagy sem, az ünnepek rendszerint visszaterelnek minket a családi fészekbe, és azzal együtt a hozzájuk kötődő konfliktusokhoz. Ha nem sikerül ezeket kezelni, testünk reagál rá.

Emlékezhetünk arra is, hogy egész életünk, érzelmeinkkel és vágyainkkal együtt, de a fáradtság is bizony belénk vésődik. A szomato-érzelmi megközelítés lehetővé teszi a párbeszéd megújítását a környezetünkkel, a konfliktusok eredetének felkutatását és feloldását, a feszültségek okainak megfejtését és a felszabadulást alóla. Amikor a testben megszűnnek a görcsös jelenségek, az kihat az érzelmi szférára is.

A családi fészekbe való visszatérés nehézségei

Egyesek számára csak “örökség” a család, és a megszokott, nagy karácsonyi összejövetelek lehetősége máris pld. gyomorfájással jár. Hiszen a családi konfliktusok felmerülésének lehetőségét kísérő fájdalmak gyakran erre a testtájékra korlátozódnak.  Többek közt ez a tünet mutathat rá arra, hogy a családi konfliktusok megújulása milyen negatívan hat ránk, kényelmetlen helyzetbe hoz minket. Gyakran megtörténhet, ha távoli családtagokkal találkozunk, akikkel korábban feszült volt a viszony, és pld. a karácsonyi összejövetel mindezt a felszínre hozza.

A választással járó gondok

Hogyan jöjjünk össze, miként ünnepeljünk karácsonykor anélkül, hogy bárkit is megbántanánk? Minden évben felmerül ez a kérdés – nehéz a választás, kit, mikor látogassunk meg az ünnepeken, kit hívjunk meg, és ha kell, nemet is tudjunk mondani. Ha bármilyen fizikai tünet kíséri ezt a folyamatot (pld. nyakmerevséget kapunk tépelődés közben…), nagy az esély rá, hogy mindez komoly fejtörést okoz! A test azonnal akcióba lép, ami belső “forrongást” idéz elő. Ezért tanácsos teljes nyugalommal, előre megfontoltan viszonyulni a kérdéshez.


5 tanács a fül-orr-gégésztől, hogy hatékony legyen az orrmosás

2023. december 21.

Az orrmosás egyszerű, mégis hatékony segítséget jelent az orrjáratok tisztán tartásához és a bonyolultabb fül-orr-gégészeti betegségek megelőzéséhez. Ez a természetes módszer, amit évezredek óta alkalmaznak a keleti orvoslásban, és immár a nyugati gyógyászatban is népszerűvé vált, segíthet enyhíteni a megfázás, az influenza, az allergia és az orrmelléküreg gyulladás okozta duzzanatot. A gyógyszertárakban és drogériákban megvásárolható speciális orrmosó készülékek megfelelő használatához kértük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsát.

Az orrmosásról

-Az orrmosás sokak számára kissé szokatlan és ijesztő eljárásnak tűnhet, pedig érdemes megbarátkozni vele, hiszen még a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja az orrváladékot, és átjárhatóvá teszi az orrüreget, átöblíti az arcüreget is. Rendszeres alkalmazásával csökkenthetők a légúti allergiák gyulladásos tünetei, megszüntethető az orrdugulás, felső légúti fertőzések esetén pedig felgyorsíthatjuk a betegségből való gyógyulást is. 5 éves kortól alkalmazható, gyermekek kisebb méretű eszközt használnak. Használatának ellenjavallata a nagyfokú orrdugulás, amely akadályozza az átöblítést, így a nyomással bejutó folyadék a fülkürtbe juthat, illetve a heveny középfülgyulladás. Mivel hatékonyságát tudományos bizonyítékok is alátámasztják, ezért használatát fül-orr-gégészeti és egyéb szakmai ajánlások is javasolják – ismertette dr. Augusztinovicz Monika.

Az orrmosás szabályai

Válasszon gyógyszertári készítményt!

-Az oldat készítéséhez speciális, patikában vagy drogériában beszerezhető előre elkészített por alakú keveréket javasol a doktornő, amit vízben kell feloldani. Ezek a készítmények általában nátrium-klorid és bikarbonát meghatározott arányú keverékét tartalmazzák, és felhasználásra készek. A boltban vásárolható sókkal az a probléma, hogy sok oldhatatlan részecskét, adalékanyagot, jódot és szennyeződést tartalmaznak, amelyek irritálhatják az orrmelléküregeket, emellett otthoni körülmények között nehéz az optimális koncentráció létrehozása – figyelmeztet a doktornő.

Ügyeljen a mennyiségre!

Az orrüreg öblítéséhez, a hatékonyság érdekében 2-3 dl-nyi mennyiségű oldatot kell az orrjáratba juttatni.


Ha ezek a tüneteid, azonnal fordulj urológushoz

2023. december 19.

Évente körülbelül 1600 férfi veszíti életét prosztatarákban hazánkban, pedig a betegség korai tünetmentes stádiumban jó eséllyel gyógyítható, illetve megfelelő kezeléssel és rendszeres követéssel több évtizeden át stabil állapotban tartható. Sok férfi nem tudja, hogy néhány, mindennapokba könnyen átemelhető szokással sokat tehet egészsége megőrzéséért. Ülve pisilés, rendszeres szexuális élet, intimtorna és megfelelő táplálkozás – ezek együttese jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Hazánkban minden tizedik daganatos beteg prosztatarákkal küzd. A férfiak körében világszerte a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség, ami miatt évente egy kisvárosnyi férfit veszítünk el Magyarországon: 1500-1600 fő hal bele egy olyan betegségbe, ami megelőzhető és nagy eséllyel gyógyítható is, ha idejében észreveszik. Összegyűjtöttük, hogy milyen tünetek esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Ülve pisiléssel és szexszel csökkenthető a prosztatarák kialakulásának esélye

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a vizeletürítési problémák és az utócsepegés állandóan jelen vannak. A daganat kialakulása sokszor fizikai tünetek megjelenése nélkül történik, éppen ezért nagyon fontos a gyakori szűrővizsgálat, ami a specifikus laborvizsgálattal és manuális vizsgálattal, valamint prosztata multiparametrikus MR vizsgálattal lehetséges. Ezen első vizsgálatokat követően, daganatgyanú esetén a fájdalmas és sokszor a daganatot nem eltaláló klasszikus, 10-12 szúrásos mintavétel helyett manapság már MR-vizsgálattal kombinálva lehetségessé vált a célzott mintavétel: célzottan arról a helyről vesznek mintát, ahol az MR vizsgálat során a daganat jól látható, így kevesebb fájdalommal jár a mintavétel.

A férfiak a fizikális prosztatavizsgálattól félnek leginkább, ezeket az aggodalmakat a sok szúrással járó klasszikus vak-biopszia tovább fokozza. Sokan emiatt hezitálnak, és nem fordulnak orvoshoz, ill. megelégszenek egy negatív laborvizsgálati eredménnyel – ez viszont akár végzetes is lehet számukra. Ma már az MR-vizsgálatok révén egy olyan korszerű képalkotó módszer van a kezünkben, amely minden eddiginél kíméletesebb és pontosabb képi diagnosztikát tesz lehetővé.” – mondja Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Így előzd meg a prosztatarák kialakulását

Számos életmódbeli és étkezési szokás, valamint bizonyos mozgásformák gyakori végzése segítenek megvédeni a prosztata egészségét. Nézzük meg ezek közül azokat, amelyek a legkönnyebben átemelhetőek a mindennapokba!


Megelőzhetjük a hát- és gerincproblémákat, ha ülőmunkát folytatunk?

2023. december 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A hát- és gerincproblémák napjainkban egyre gyakoribbá válnak, és sok ember életét megkeserítik. A statisztikák szerint Magyarországon minden második ember szenved valamilyen mozgásszervi panasztól, és a legtöbb esetben a hátfájás az oka. Miért alakult ki ez a helyzet? Miért váltak népbetegséggé a hát- és gerincbántalmak? És mit tehetünk ellenük?  

Miért alakulnak ki a problémák?
A hát- és gerincproblémák kialakulásának több oka is lehet, de az egyik leggyakoribb az ülőmunka. Az ülőmunka során sok időt töltünk egy helyben, és gyakran nem figyelünk a megfelelő testtartásra. Ez azt eredményezi, hogy az izmaink elgyengülnek, az ízületeink merevek lesznek, és a gerincünk deformálódik. Ha pedig nem ideális az asztalunk, a megvilágítás vagy nem fordított gondot a munkáltató az ergonomikus székek és bútorok beszerzésére, akkor még nehezebb megőrizni az egészséges tartást. Amennyiben az izomzatunk nem megfelelő ahhoz, hogy tartsuk a gerincet, akkor még nagyobb terhelés éri a csigolyákat és a porckorongokat.

Megelőzhetjük a gondokat
A jó hír az, hogy a hát- és gerincproblémák megelőzhetők vagy legalábbis enyhíthetők, ha odafigyelünk néhány dologra. Íme néhány tipp, amit érdemes megfogadni.


Ötven felett évente kell menni prosztatarákszűrésre

2023. december 12.

A kép illusztráció: pixabay.com

Ötven év felett minden férfinek évente el kell mennie prosztatarákszűrésre – figyelmeztetett Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Évente csaknem ötezer férfinál diagnosztizálják a prosztatarákot és több mint ezren halnak meg a betegségben. A szűrés fájdalommentes és már csak azért is elengedhetetlen, mert a prosztatarák alattomos betegség, nincs tünete – magyarázta az egyesület elnöke. „A nyugdíjasok legnagyobb ellensége a fotel, a punnyadás, az önpusztító életmód. El kell indulni hazulról és menni, menni kell!” – szólította fel nyugdíjastársait Kalotay Gábor.

Magyarországon évente mintegy 4500 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak és 1300-an belehalnak ebbe a betegségbe – mondta Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Ezt az arányt nagyon rossznak nevezte, példaként említve Norvégiát, ahol ugyan két és fészer ennyi az új beteg, sokkal kevesebben halnak bele. Ennek oka, hogy Magyarországon nagyon későn diagnosztizálják a prosztatarákot, a kialakulásában pedig szerepet játszhat a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás is – mondta a klinikaigazgató.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...155