Információk, érdekességek

Milyen támogatásra jogosultak az ételallergiások?

2012. június 25.

Ételallergia Magasabb családi pótlék és adókedvezmény jár az ételallergiások számára. Milyen szabályok igyekeznek könnyíteni az ételallergiások és ételintoleranciások életét?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az allergiát és az intoleranciát is sokszor összekeverik: míg előbbi esetben kis mennyiség is akár életet veszélyeztető tüneteket okozhat (ez esetben az immunrendszer reagál, mert a szervezetre veszélyesnek ítél egy ételösszetevőt), addig az intoleranciánál gyomorban, hasban érzett diszkomfort érzetről beszélhetünk, mert ilyenkor az emésztőrendszer reakcióját érezzük (vagy az immunrendszer lassabb, enyhébb reakcióját). A gluténérzékenységet ugyan ételallergiaként emlegetik, de ez valójában egy autoimmunbetegség, amelynek sokszor olyan változatos és megtévesztő tünetei vannak, hogy sok esetben nehéz felismerni.


Immunterápia: az allergia kezelése, és megelőzése

2012. június 13.

ImmunterápiaA 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés egyre ismertebb és elterjedtebb hazánkban is. Az évforduló alkalmából az Allergy folyóirat átfogó összeállítást közölt a kezelésről, az immunterápiával kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekről.

A szakmai folyóiratban bemutatott leírás szakszerű magyarázatában dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagja volt segítségünkre.


Fogászat - ha fémallergiás, kell az allergiavizsgálat

2012. május 26.

fogászatAz elmúlt 10-15 év során rohamosan emelkedett az allergiás betegek száma. Allergia számos formában felléphet, a tüneteket okozhatja például pollen, az elfogyasztott étel, lakáson belüli allergének, de nem ritka a fogászatban használt anyagok okozta allergiás reakció sem.

A fogászati allergiákat két alapvető csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap, vagy akár év múlva megjelenő allergiák – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.


Méreggel a méreg ellen, allergénnel az allergia ellen

2012. május 22.

alergiaA 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei valójában egészen az ókorig, a Kr. e. 132-63-as időkig nyúlnak vissza. Azokban az időkben a politikai ellenfelek félreállításának gyakori eszközeként alkalmazták a mérgezést.

VI. Mithridatész pontoszi király ezt megelőzendő, olyan módszer kidolgozására törekedett, amely képes hatástalanítani a kígyómérget. Ennek érdekében rendszeresen, egyre nagyobb mennyiségű mérget juttatott a szervezetébe, míg végül immunissá, védetté vált az addig azonnali halált okozó anyaggal szemben. A terápia sikeresnek bizonyult.


Kiütés, vagy allergia?

2012. május 14.

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok.

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...495051...68