Információk, érdekességek

Gasztroajándék - kekszek mintázóval díszítve

2012. december 14.

Vásárokban kapható a "szerkezet", ami olyan mint egy díszes nyújtófa! Csodás kekszeket készíthetsz vele ajándékba!


Luca-napi babonák, hagyományok

2012. december 13.

A Luca-nap a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt, ez az oka annak, hogy sok helyen a falusiak innentől kezdve számították a nappalok hosszabbodását.

Luca-nap dologtiltó nap volt, az asszonyok nem dolgoztak rajta, mert a babona szerint bármibe is fogtak volna, az baljós kimenetelű lett volna. 

Luca széke 
A férfiak viszont ezen a napon kezdtek hozzá a Luca-szék készítéséhez, mely 13 darabból és 13 különféle fából faragott szék volt. A háromlábú széket karácsony estéjére készítették el, az éjszakai misére. Aki akkor ráült a székre az éjféli misén, az megláthatta a falu boszorkányait, de már szaladnia is kellett haza, mertha felismerik őt, akkor széjjeltépik.


Hogyan legyen valóban békés a karácsony?

2012. december 08.

karácsonyAdvent a várakozás és az ünnepi készülődés időszaka. Ilyenkor a legtöbb épület és utca már karácsonyi díszben ragyog, és egyre több helyen állhatunk meg egy kis sült gesztenyét vásárolni. Szinte minden házban megjelenik az adventi naptár, amihez rendszerint egy-egy kellemes gyermekkori emlék is tartozik. A karácsonyi készülődés közben azonban sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ünnep valódi értékeiről, mert energiáinkat az köti le, hogy a legszebb és legtöbb ajándékokat szerezzük be, a menü legalább ötfogásos legyen és minden ragyogjon – beleértve a családunkat is. Ennek persze az lesz az eredménye, hogy a szentestére mindenki ingerült és feszült lesz.

Fülöp Emőke, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusának tanácsai segíthetnek abban, hogy nyugalomban, békében tölthessük el szeretteinkkel a karácsonyt.


Zöld ötletek a csizmába

2012. december 06.

Mikulás már javában készülődik a kiscipők megtöltögetésre - ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé a várakozást és ajándékozást. 

Van, aki október óta azt számolgatja, mikor teheti végre a csizmáját az ablakba. A türelmetlenebb gyermekeket lefoglalhatjuk adventi naptár készítésével.

Az akár koszorúként is használható naptárakat a háztartásban fellelhető hulladékokból állítsuk össze – baloldalon egy csipeszekből és teafilterekből, jobboldalon régi csomagolópapírokba burkolt gyufáskatulyákból, karton-papírkarikából és terítőből álló naptár látható:


Halottak Napja: megszokás vagy valódi emlékezés?

2012. november 02.

Halottak Napján a temetők sírjai és kertjei roskadoznak a virágoktól és a gyönyörű mécsesek, gyertyák fényeitől melegszik az ember szíve. Sokan keresik fel legalább ilyenkor - ha egész évben nem is jut rá idő - elhunyt hozzátartozóikat. Ma már nagyon sok minden a külsőségekről szól az életünkben, és sajnos ez egyre inkább igaz a Halottak Napjára is. 

Két évtizede, hogy elveszítettem édesapámat és közel két éve, hogy elveszítettem édesanyámat. Az árvaság fogalma új megvilágításba került bennem - így felnőttként. Akik ezt már átélték - ők tudják, miről beszélek. Mindig a legfrissebb fájdalom a nehezebb, de közben az ember újra éli az előzőt is. Családállítóként és családterapeutaként látom és tudom, hogy nem csupán a szülők elvesztése hagy nyomot az ember életében, hanem az eredendő család – nagyszülői, dédszülői és minden hozzátartozói - rendszere tudat alatt hat. S hat akkor még jobban, ha az ember nem néz szembe azzal, hogy ő nem egyedüli a világban, hanem a felmenői nélkül nem lehetne az aki, és ha nem ad tiszteletet nekik, mert neki továbbadták az életet. Ehhez nem elég az, hogy évente egyszer ”rendbe tesszük a sírt” mókuskerékbe passzítása ezen emlékezésnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...59