Információk, érdekességek

Életmódorvoslás - Mi az?

2018. július 04.

Az utóbbi években az orvostudományon belül a napi gyógyításban és a hétköznapi életben is egyre több szó esik az életmód gyógyító hatásáról, egyre többen foglalkoznak életmód-tanácsadással. Miután számos meggyőző kutatás áll rendelkezésre a hatékonyságról, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) fontosnak tartotta, hogy egyértelműen kimondja: az életmódorvostan a gyógyító orvostudomány része, és mint ilyen, meghatározta, az életmódorvoslás mint gyógyító módszer személyi feltételeit.

Az ÉMOT elnöksége májusi közgyűlésén az életmódorvostan definícióját az alábbiak szerint határozta meg:

Az életmódorvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely – az életmóddal összefüggő betegségek alap kiváltó okait megcélozva – átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, gyógyításában, a progresszió lassításában.

Az életmódorvostan interdiszciplináris ág, mely átöleli az egész orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant, a biológiát, mozgástudományt, és amelynek része a tanácsadás, vizsgálat, szűrés, az életmódváltás klinikai alkalmazása. Fontos leszögezni, hogy az életmódváltás szükség esetén együtt használatos a gyógyszeres kezeléssel és más gyógyító eljárásokkal.


Függő és hozzátartozó balanszban

2018. március 21.

A szenvedélybeteg ellátásban nagyon ritkán találunk olyan szolgáltatót, aki egyszerre foglalkozik a függővel és a családtaggal, hozzátartozóval egyaránt. Jellemző, hogy például egy fiatal, 16-22 éves korú szerhasználó esetében a kezelő helyen a szülő jelentkezik azzal a problémával, hogy anyagozik a gyerek és a család tehetetlen. Az intézmények ilyenkor általában elbeszélgetésre hívják be a fiatalt, amin egyedül vesz részt. Vagy ott tartják, vagy azt mondják, jöjjön vissza később, mert még nem elég motivált. A legtöbb, amit a szülőknek felajánlanak az, hogy járjanak szülőcsoportra ugyanarra a helyre, vagy ha ott nincs, egy másik intézménybe.  

Elmúlt tizenhat évnyi szakmai tapasztalatom azt mutatta, nagyon hiányzik egy olyan jellegű szolgáltatás, kezelés, ahol egyszerre foglalkoznak szülővel, hozzátartozóval, függővel. Az általam létrehozott Balansz Kontroll Programok ennek első lépését, előszobáját jelenthetik. A három órás tréningtől az egész napos programon keresztül a három napos hosszú hétvégéig minden család és pár találhat számára felvállalható támogatást és segítséget. A programok segítenek a függőség felismerésében, valamint segítenek kimozdulni a "tehetetlenek vagyunk"-állapotból.

A szülőket, hozzátartozókat, függőket egy időben szólítják meg a programok, bizonyos tréningeket külön, másokat közösen csinálnak végig. Ez meglehetősen erős motivációt, tisztánlátást, megnyugvást, átláthatóságot, őszinte kommunikációt eredményez a családon belül, egyben felkészíti a családtagokat a következő időszakokra. Az itt tanultakat, mint erőforrást, támogató hátteret, játszmamentesen, jól be lehet építeni a józanodási időszakba.


Több alkoholra több vizet! - A másnaposság ellenszere a folyadékpótlás

2017. január 20.

Előfordul néha, hogy az ember kirúg a hámból, és a kelleténél több alkoholt iszik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen élettani folyamatok zajlanak le a szervezetben, és hogyan segítheti a folyadékpótlás, hogy gyorsabban túljussunk a másnaposságon.

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő, akkut tünetegyüttes, amelynek súlyossága több mindentől függ, az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől kezdve az egyéni tűrőképességen át a szervezet folyadék-ellátottsági szintjéig. Tipikus tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság és a koncentrációs zavarok.

De miért okoz másnaposságot az alkohol?

Azért, mert az alkohol nem alapvető tápanyag, a belőle származó energiát nem tárolja a szervezet, hanem azonnal elkezdi lebontani a májban. Ráadásul a lebomlás közben felszabaduló vegyületek, amelyek főként az alkoholos italok ízét és aromáját adják, még csak fokozzák a rosszullétet okozó tüneteket. 


A napbarnított bőr utáni beteges vágyról

2017. január 02.

Vannak, akik kórosan lesoványodnak, miközben ők szinte betegesen kövérnek tartják magukat. Ez az anorexia. Ehhez hasonlítható a tanorexia – ami egy kevésbé ismert, újabb keletű, ugyanakkor szintén veszélyes függőség. A tanorexia nem más, mint a napbarnított bőr utáni beteges vágy. 

szoláriumA tanorexiások kórosan sápadtnak, ijesztően fehérnek látják magukat, és ennek megszüntetéséért mindent megtesznek. Elsőként egy texasi orvos írta le 2004-ben a tanorexiát, aminek az elnevezése is sokat mond: az angol „tan” (jelentése: napbarnított, napbarnaság), illetve a görög „orexis” (jelentése: vágy) szavakból tevődik össze. A gyakori szoláriumlátogatásaik miatt szoláriumfüggőknek is nevezhetjük a tanorexiásokat.

Mikortól baj már a napfény és a barnaság utáni vágy?

Egyes embereknél egészséges tevékenységek is olyan mértéket ölthetnek, hogy az már kórosnak tekinthető. Erre hozható példaként a tanorexia. A napbarnított bőr utáni vágy természetes, ellenben a „szénné szoláriumozott” bőr már egyenesen kóros elváltozásként értékelhető. Hasonló ez az ortorexiához, ami az egészséges étkezéshez való, a mindennapi tevékenységekben is akadályozó, rögeszmés ragaszkodás. Az egészséges táplálkozás elve mindenki számára követendő – de nem olyan extrém mértékben, ami már a szociális kapcsolatokban is zavarhoz vezethet (pl. csak otthon hajlandó valaki enni, szigorúan megválogatott alapanyagokból, bizonyos szabályok szerint elkészített ételeket, állandó beszédtémája a diétája).


Alkohol az ünnepek alatt

2016. december 30.

Az ünnepek alatt is ügyeljen az alkoholfogyasztására, hiszen akár komoly betegséget is okozhat, ha túlzásokba esik! 

Az ünnepek, főleg az év végiek sokszor nem csak a családról és a jó ételekről, hanem a finom italokról is szólnak. Az alkoholt azonban óvatosan kell kezelni, hiszen nagyobb mennyiségben nem csak az ítélőképességet, hanem a májat és az ereket is tönkre teheti.

Ráadásul, míg a szervi problémák jellegzetes tünetekkel járnak, addig a vérnyomás emelkedés sokszor teljesen tünetmentes, így a gondra már csak akkor derül fény, amikor valamelyik, sokszor súlyos szövődménye – mint a stroke, vagy a szívinfarktus – jelentkezik. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája van segítségünkre.

A magas vérnyomás és az alkohol

A magas vérnyomás betegség egyike azoknak a kóroknak, amik, bár áldozataik száma igen magas, mégsem kapnak akkora figyelmet, mint kellene. Az a kór a csendes gyilkos, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen van jelen az életünkben, és a gondra csak akkor derül fény, amikor a következtében stroke, trombózis, vagy szívinfarktus alakul ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...34