Információk, érdekességek

Kik vannak a legnagyobb veszélyben? - egy kis influenzatörténet

2008. január 25.

Az influenzáról elõször Krisztus elõtt 412-ben tesznek említést, ám egyes történelmi leírások már az i.e. V. századi influenzajárványokra is utalnak. A betegség tömeges terjedését Európában a VI. században figyelték meg elõször - maga az elnevezés 1743. évi járvány óta használatos. Az influenza kifejezés - amely alatt ma a vírusos eredetû meghûlést értjük- gyökere valószínûsíthetõen a latin influencia szó, amely hatást, befolyást jelent.

Zajártalom

2008. január 22.

zajKorunk egyik jellegzetes és egyre növekvõ ártalma a zajártalom. Gyakorlatilag az élet minden órájában utoléri az embert: a munkahelyén és pihenése, szórakozása közben egyaránt. A zaj tartós és intenzív hatásának még a viszonylagos védettségben élõ magzat is érzi káros hatásait.


A zaj - különbözõ frekvenciájú és erõsségû hangok rendszertelen keveréke, mely az emberben kellemetlen érzést okoz. Hatására a szervezet mûködésében átmeneti vagy maradandó károsodások alakulhatnak ki, mind a hallószervben, mind a központi és vegetatív idegrendszerben. A zaj okozta halláskárosodás létrejöttében a légvezetéses út a döntõ; emellett azonban extrém intenzitású zajok esetén a csontvezetéses úttal is számolni kell. A halláscsökkenés kifejlõdésének üteme, mértéke és formája sok tényezõtõl függ. Ma még ezeknek csak egy részét ismerjük.


Hogyan kezelhetõk hatékonyan a sportsérülések és a mozgásszervi panaszok?

2008. január 06.

Az egészséges életmód terjedésével hazánkban is nõ az aktív pihenést választók száma, és ennek keretében a kedvtelésbõl ûzött sportolást, kirándulást, kertészkedést ûzõk köre. 

 
A rendszeresen vagy csak alkalmanként folytatott sporttevékenység elõnye mellett - különösen nem kellõ edzettség esetén, vagy ha a megfelelõ bemelegítés elmarad - kellemetlen panaszokat okozó sportsérülések elõfordulását is maga után vonhatja.


Küzdelem a májrákkal - a daganatellenes gyógyszerek új típusáról

2007. december 19.

A közelmúltban került forgalomba a daganatellenes gyógyszerek új típusa, amely reményt adhat a májrák kezelésében. E gyógyszerek célzottan a daganatsejtek osztódását valamint a daganatot tápláló erek kialakulását és növekedését gátolják, így a daganatsejtek elegendõ vér- és oxigén hiányában nem képesek a növekedésre, elõbb- utóbb elpusztulnak. Az érképzõdést gátló gyógyszereket - szemben a citosztatikumokkal- nem injekció vagy infúzió formájában, hanem tablettaként adagolják. A gyógyszercsoport egyik termékét nemrég a májrák kezelésére törzskönyvezték.

A rák elõjelei

2007. december 16.

Még mielõtt a szervezetben felfedezhetõek lennének a daganatos sejtek, már azt megelõzõen bizonyos, jól felismerhetõ tüneteket produkálnak. Ezeket az elõjeleket nagyon fontos komolyan venni, és azokkal orvoshoz fordulni, hiszen, - és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni-, az idõben felfedezett tumoros elváltozás jó eséllyel gyógyítható!


A rák rettegett betegség. Sokan úgy vélik, hogy diagnózisa egyenlõ a halálos ítélettel. Pedig az idejekorán felfedezett betegség az esetek túlnyomó többségében meggyógyítható! Éppen ezért a betegséget lehetõleg még a tünetek, panaszok kialakulása elõtt fel kell fedezni – de legalábbis akkor, amikor az elsõ tünetek jelentkeznek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...127128129...163