Információk, érdekességek

Áfonya: nem csak finom, hasznos is

2006. október 17.

Nemrégiben számolt be róla a tudományos sajtó, hogy az áfonya kedvezõ hatásúnak bizonyult néhány idegrendszeri betegség (pl. Alzheimer-kór és Parkinson-kór) kezelésében. Az amerikai Worcester Intézet kutatói szerint a kedvelt gyümölcs emellett igen hasznos fegyver lehet bizonyos baktériumok ellen is.

 

A szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy az áfonyában gazdag táplálkozás csökkenti az Escherichia coli (E. coli) nevû baktérium okozta húgyúti fertõzések kockázatát, de a pontos okát nem ismerték. A rendkívül elterjedt baktérium törzsei a húgyutakon kívül sok mindent képesek megfertõzni, például a vesét és a fogakat, valamint a bélrendszert is - súlyos hasmenést okozva.


Györgytea

2006. szeptember 19.

Cukorbetegek étrendkiegészítõje, mely az orvos által elõírt gyógymód mellett alkalmazható.

 

A Györgytea gyógynövényekbõl álló étrendkiegészítõ. Lassítja a szénhidrát-felszívódást és így a vércukor kialakulását. Enyhíti illetve megszünteti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét pl: végtagzsibbadás, testsúlynövekedés ill.-csökkenés, neuropátia stb. Késlelteti a súlyos szövõdmények, mint például a magas vérnyomás. Érelmeszesedés, veseelégtelenség, keringési problémák kialakulását. Egyik komponense immunerõsítõ, nyugtató hatású, egy másik vértisztító, méregtelenítõ, a harmadik az enzimfolyamatokra van jó hatással. Minden összetevõje régóta ismert és használt a népgyógyászatban cukorbetegség ellen.


Vitaminozott rózsa

2006. augusztus 22.

A rózsafajok gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza. A vadrózsa vagy gyepűrózsa használatát is legalább 2000 éves emlékek őrzik. Első magyar nyelvű füveskönyvünk (1578) szerzője, Melius Péter csupán mint hideg természetű növényt mutatja be a vadrózsát, más rózsafajokról viszont sokkal bővebb leírást ad.

 

A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 100 faja az északi féltekén és a trópusi hegyekben él. A megjelenésében nagyon változó gyepűrózsa (csipkerózsa, vadrózsa – Rosa canina L.) európai faj.


Áfonyával a betegségek ellen

2006. augusztus 21.

Az áfonya az egyik legsokoldalúbb gyógyszer - hozta nyilvánosságra kutatásai eredményeit egy norvég dietetikus.

 

Nagy érdeklődést keltett orvosi körökben egy oslói étkezési szakértő, Audun Myskja új könyve. A dietetikus az áfonya jótékony hatásait taglalja munkájában, amelyet több éves kutatások után jelentetett meg. Az orvos érdeklődését a fekete erdei bogyó azután keltette fel, hogy népi gyógymódokkal foglalkozott, hiszen a gyógyító asszonyok évszázadok óta használják különféle gyomorbántalmakra.


Fűben, fában orvosság

2006. július 05.

Nagyanyáink patikája többnyire gyógynövényekből állt, minden bajra volt valamiféle kence, tea vagy borogatás. A gyógyhatású növényekért azonban nem a Herbáriába szaladgáltak – nem is volt még akkoriban ilyen –, hanem maguk termesztették, nevelték, szedték, szárították, aprították és főzték a természetes orvosságokat.


Erre napjainkban is van lehetőség bőven, érdemes kipróbálni. Aki nem próbálta még, nem is nagyon tudja, milyen jó érzés saját készítésű „gyógyszerekkel” enyhíteni mások szenvedését. Gyógynövényt bárki termeszthet otthon, nem nagy tudomány, csak az a fontos, hogy minden edénybe lehetőleg más-más betegségcsoport növényeit ültessük. Legyen közöttük kamilla, citromfű és petrezselyem is. A cserepeket a kertbe, a teraszra, az erkélyre, sőt akár az ablakba is ki lehet tenni. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres locsolásról, különösen az ültetés utáni időszakban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...363738...39