Információk, érdekességek

Hatásosak lehetnek a rák ellen a marihuana vegyületei

2009. augusztus 24.

A kannabiszban lévõ vegyületek laboratóriumi körülmények között megállították a prosztatarák sejtjeinek növekedését.

 

 

Ez azt jelzi, hogy a kannabinoid alapú gyógyszerek segíthetnek a betegség legyõzésében, közölték szerdán spanyol kutatók. A madridi Alcala Egyetem munkatársai elõször humán ráksejtvonalakon kísérleteztek, majd egy vegyületet egereken is teszteltek. Ennek során kiderült, hogy az anyag hatékonyan csökkentette a tumor növekedését a kísérleti állatokban is, miután a sejttenyészetben hatásos volt.


A gyógyszerszedés autóbalesetekhez vezethet

2009. augusztus 20.

Az idõsebb autóvezetõk zöme nem tudja, hogy naponta szedett gyógyszereik milyen veszélyt jelenthetnek, amikor beülnek a volán mögé.

 

 

Az autózás biztonságával foglalkozó, amerikai intézet vizsgálatának legújabb eredményeit most hozták nyilvánosságra. Az Egyesült Államokban a tömegközlekedés jelentõsége még mindig szerény és csak a nagyvárosok belsõ részein utazik az emberek nagyobb része ilyen módon. Az autó az uralkodó közlekedési eszköz, és szinte minden amerikai tud kocsit vezetni. A közlekedésbiztonsággal foglalkozó kutatóintézet, az AAA Foundation for Traffic Safety munkatársai azt vizsgálták, hogy a mind több, korosodó amerikai által szedett gyógyszerek nem fokozzák-e a baleseti kockázatot.


Csontritkulás: két világcég, egy új gyógyszer

2009. augusztus 09.

Ez az elsõ kései szakban alkalmazható innovatív terápia, amely a csontokat lebontó sejtmediátort gátolja.

 

 

Az Amgen és a GlaxoSmithKline együttmûködési megállapodást kötöttek, amelynek értelmében közösen forgalmaznák az Amgen által kifejlesztett denosumabot. A monoklonális antitest posztmenopauzális ostreoporózis (PMO) elleni gyógyszerként való engedélyeztetése az Európai Unióban, Új-Zélandban és Mexikóban folyamatban van, a két cég piaci kooperációja az engedélyek kiadásával veszi kezdetét. Rákgyógyszerként és PMO-terápiaként az Egyesült Államokban és Kanadában az Amgen maga forgalmazza a vegyületet. Az uniós államok és néhány más ország felhasználóit valamennyi onkológiai indikációkban ugyancsak az Amgen látja majd el.


AIDS-vakcinát tesztelnek Dél-Afrikában

2009. július 22.

Megkezdõdnek az elsõ, fejlõdõ országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában.

 

 

Anthony Mbewu, a kormány által támogatott Orvosi Kutatási Tanács elnöke elmondta, hogy a júliusban kezdõdõ, a vakcina biztonságosságát felmérõ tesztben 36 önkéntes vesz részt. Az Egyesült Államokban 12 önkéntessel már az év elején elkezdték a klinikai próbákat.


A talidomid mégsem használ a tüdõrák ellen

2009. július 21.

A talidomidot elõször nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, most rákgyógyszerként kisérleteznek vele.

 

 

Az ellentmondásos hírû talidomid nevû gyógyszer nem javította a tüdõrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute címû szaklapban megjelent tanulmányukban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...606162...78