Információk, érdekességek

Az ország két szegletében van a legkevesebb egészségpénztári tag

2009. február 20.

Az egészségpénztárak mûködése többnyire ügyfélbarátnak mondható.

 

 

Magyarországon Fejér és Komárom-Esztergom megyékben van lakosságarányosan a legtöbb, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékben pedig a legkevesebb önkéntes egészségpénztári tag – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet most elkészült átfogó elemzésébõl.


Nekivetkõztek az angol doktorok

2009. február 15.

A rendelet célja, hogy csökkentse a gyógyintézetekben, rendelõkben történõ fertõzések gyakoriságát.

 

 

A kórházi fertõzések megelõzésére a betegekkel kapcsolatba kerülõ egészségügyiek az angol rendelõkben sem hosszú ujjú köpenyt, sem karórát nem viselnek. Vannak, akik vitatják a rendelkezést, noha Semmelweis óta tudjuk, hogy a fertõzések terjedése ellen legfontosabb a gondos kézmosás.


Beteg ne menjen a kórházba!

2009. február 08.

A szekszárdi kórház azt kéri az elõjegyzett betegeitõl, ha influenzás tüneteket fedeznek fel magukon, ne menjenek be a kórházba.

 

 

Muth Lajos, a szekszárdi kórház fõigazgatója azt kéri a fekvõbeteg-ellátásra elõjegyzett betegektõl, hogy ha influenzafertõzés tüneteit észlelik önmagukon, ne menjenek be az elõre megbeszélt idõpontra, hanem inkább kérjenek új dátumot. Hangsúlyozza: influenzás betegeken a szövõdmények magasabb kockázata miatt egyébként is csak sürgõs mûtétek és halaszthatatlan kezelések végezhetõk el. Ugyanez a felhívás a szakorvosi ellátásra bejelentkezett járóbetegekre is érvényes: tõlük is azt kérik, hogy ha influenzásak, akkor a fertõzés terjedésének akadályozása érdekében a tüneteik elmúlása után keressék meg telefonon azt a szakrendelõt, ahová a beutalójuk szólt, és soron kívüli új idõpontot fognak kapni.


Egészségügyi éretlenségi

2009. február 05.

A híradásokban rendre felbukkan a tizenévesek országos egészségügyi szûrésének ötlete, az egészségügyi érettségi.

 

 

Ez valamiféle különleges jótéteménynek van feltüntetve, miközben - mint ahogyan az egész egészségügyi rendszer - emberi jogi problémák tömegével terhelt – írja cikkében Dr. Alexin Zoltán okleveles matematikus. Hiányzik az érintettek megfelelõ tájékoztatása önrendelkezési jogaik gyakorlásáról, vagyis arról, hogy ha beleegyeznek valamibe vagy távol maradnak valamitõl, akkor azt megalapozottan tegyék meg. A tájékoztatás hiánya a teljes egészségügyi rendszerre jellemzõ, ezért a szerzõ felvett néhány olyan problémát, aminek megválaszolása segíthet a megoldásban.


A sok C-vitamin csökkenti a fiatal nõk vérnyomását

2009. február 03.

Azoknak az amerikai lányoknak a legalacsonyabb a vérnyomása, akiknek vérében sok a C-vitamin.

 

 

A minél több gyümölcs, zöldség fogyasztását tanácsoló tudományos vizsgálat eredményeit a táplálkozástudomány vezetõ folyóirata, a Nutrition Journal közölte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...167168169...223