Információk, érdekességek

UV-riadó egy nappal a veszély elõtt

2008. május 06.

Hasonlóan a viharjelzéshez, 24 órával a veszély kezdete elõtt adnak ki figyelmeztetést.

Az UV-riadó bevezetését azzal magyarázzák, hogy egyre erõsödik az ultraibolya sugárzás, és ezzel összefüggésben egyre több a bõrrákos megbetegedés.


Gyógyszerek a sarki fûszeresnél?

2008. május 03.

Svédországban árverseny várható, de a gyógyszeripar nem aggódik a forgalmazási szabályok tervezett lazítása miatt.

 

A svéd egészségügyi minisztérium kezdeményezi, hogy a közeljövõben a patikák mellett más kiskereskedelmi egységekben is árusíthassanak vény nélküli (OTC) gyógyszereket. Ekképpen a betegek könnyebben, és az árverseny következtében olcsóbban juthatnak hozzájuk, miközben a biztonságosság és a megfelelõ használat elve sem sérül. A vény nélküli gyógyszerek forgalmazási szabályait lazító indítvány a patikai monopólium megszûntetését célzó minisztériumi koncepció - illetve terv - része.


Elhunyt az LSD atyja

2008. május 01.

Albert Hofmann Baselben szívroham következtében, életének 102. életévében halt meg.

 

Lizergsav-dietilamid, közkeletûbb nevén L.S.D: bonyolult szerves vegyület, amelynek hatóanyaga bizonyos gombákéhoz, például a meszkalinhoz hasonlatos, a XX. század egyik legellentmondásosabb, elátkozott és áldott találmánya volt. Gyógyászati eszköznek indult, az 1960-as években az "ellenkultúra" egyik fontos kísérõje lett. Az "utazó drog" feltalálója, Albert Hofmann svájci vegyészprofesszor kedden Baselben szívroham következtében, életének 102. életévében elhunyt.


Kolerajárvány Kenyában

2008. április 12.

Kenyában az elmúlt hetekben hatvan ember halálát okozta a kolera.

James Nyikal kenyai tisztifõorvos csütörtökön elmondta, hogy tizenhat nyugati körzetbõl jelentettek kolerás megbetegedéseket, ahol a választások után legsúlyosabbak voltak a zavargások. "Eddig 1217 megbetegedést és 59 halálesetet jelentettek a térségbõl, a hatvanadik áldozat Naivasában halt meg csütörtökön" - mondta James Nyikal.


Exporttal pótolja a Richter a hazai kiesést

2008. február 15.

Javuló exportértékesítés és csökkenõ hazai bevételek jellemezték a tavalyi évet - mondta a tõzsdei gyorsjelentés kapcsán Bogsch Erik vezérigazgató. Az idén idehaza további ötszázalékos bevételcsökkenésre számítanak a rossz makrogazdasági és a kedvezõtlen iparági környezet miatt, a külpiacokon viszont 5-15 százalékos bõvülést várnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...223