Információk, érdekességek

Lékúra ősszel? – 5 ok, amiért érdemes kripróbálni

2014. december 02.

Az őszi-téli időszak beköszöntével, sokkal nehezebb feladat a jókedv és az egészség megőrzése. Ilyenkor a vitaminraktárakat legkönnyebben különféle gyümölcs és zöldséglevekkel tölthetjük fel, melyek amellett, hogy energiát adnak az esős szürke reggeleken, még a fogyásban is segítségünkre lehetnek!

Vegyük fel a harcot az őszi depresszió ellen homoktövis itallal

Ilyenkor ősszel a depresszió sokunkat utolér egy-egy szürke esős reggelen. Hangulatunkon sokat javíthatunk egy adag finom zöldségkoktéllal. A kiemelkedően magas C-vitamintartalmú homoktövis natúr ital ilyenkor igazi csodaszer, erősíti az idegrendszert, így a borongós hétköznapokat is könnyebben hagyod magad mögött!

Fogyjunk észrevétlenül!

A különböző lékúrák, vagy egy öt napos fitness program, a fogyásban is segíthetnek. Az aszaltszilva-ital is nagyszerű lehet erre a célra, mivel sokáig fenntartja a gyomor telítettségérzetét, így szabályozza az étvágyat. Igyunk belőle reggel és este, ezzel megkönnyíthetjük a nehéz ételek, napközben elfogyasztott nassolnivalók megemésztését.


Ezeket nassolja, ha cukorbeteg vagy IR diétát követEzeket nassolja, ha cukorbeteg vagy IR diétát követ

2014. november 30.

Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg. 

Ezért ne fogyasszon hagyományos édességeket

Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült nassolnivalókról érdemes lemondania! Ennek oka, hogy mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukor szintet, majd 1-2 óra elteltével pedig túl alacsony lehet az értéke. Éppen ezért tör rá az illetőre ekkor kisebb-nagyobb falásroham, hiszen a szervezet éhezni kezd, ráadásul amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.

Tehát a cél, hogy többségében olyan ételeket fogyasszon, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.


Édes bűnözés okosan – ezeket érdemes tudni az édesítőszerekről (3.rész)

2014. november 29.

édesítőszerMindenki mindegyik édesítőszert használhatja bátran vagy vannak megkötések? Ennek jártunk utána. 

Kik használhatják?

Elsősorban azoknak ajánlott, akik testtömegfelesleggel küzdenek, cukorbetegeknek, vagy akiknek az elhízással összefüggő betegségük (magas vérnyomás, érelmeszesedés, köszvény, stb.) van.
A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia (korábbi nevén Amerikai Dietetikusok Szövetsége) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az engedélyezett energiamentes édesítőszerek fogyasztását gyermekeknek és kismamáknak biztonságosnak ítélte meg.

Kinek tilos?

Az aszpartámot fenilketonuria-anyagcsere betegségben (PKU) szenvedő egyének nem fogyaszthatják.
A sztevia feltehetően allergiás reakciót idézhet elő olyan egyéneknél, akik érzékenyek a napraforgófélékhez tartozó növényekkel szemben.


Édes bűnözés okosan – ezeket érdemes tudni az édesítőszerekről (2.rész)

2014. november 28.

Szacharin (E 954) a legrégebbi mesterséges édesítőszer.

Hátránya, hogy hő hatására kesernyés, fémes utóízt okoz az ételben. Asztali édesítőként különböző elnevezéssel por, tabletta, vagy folyadék formájában található meg. A boltok polcain ezen kívül, csökkentett energiatartalmú üdítők, gyümölcslevek, dobozos vagy üveges gyümölcskonzervek, cukorkák, rágógumik, édességek stb. tartalmazzák.


A ciklamátnak (E 952) mellékíze nincs, nagy koncentrációban sós utóíze lehet.

Főzéshez, sütéshez alkalmazható. Általában más édesítőszerekkel kombinálva hozzák forgalomba. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por, tabletta, vagy folyadék formájában található meg. Ezen kívül “light” üdítőitalok, alkoholmentes italok, szeszesital vagy bor keverékéből álló italok, édességek, dzsemek, salátaöntetek, étrend-kiegészítők, gyógyszerek, stb. tartalmazhatják.


Édes bűnözés okosan – ezeket érdemes tudni az édesítőszerekről (1.rész)

2014. november 28.

édesítőszerek Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk. Ezen belül az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők (intenzív édesítőszerek) olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz). Energiatartalmuk grammonként nullától 4 kilokalóriáig terjed, de gyakorlatilag mindegyik intenzív édesítőszer elhanyagolható energiatartalmú, mivel csak nagyon minimális mennyiségben kell alkalmazni az élelmiszerek, ételek édesítéséhez.

Állagukat tekintve találunk por, folyékony, tabletta formájú édesítőszereket.

Felhasználási lehetőségük a teljesség igénye nélkül: háztartásokban italok és ételek ízesítésére, befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésére; az élelmiszeriparban a csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül előállított termékek: tej- és tejtermékalapú készítmények, pudingporok, gabonamag-alapú desszertek (például müzliszelet, rizses szelet), dzsem, zselé, marmelád, kandírozott gyümölcsök, hozzáadott cukor nélküli rágógumi, édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek, alkoholmentes sör vagy legfeljebb 1,2%-os (V/V) alkoholtartalmú sör, édes-savanyú halkonzervek vagy félkonzervek, szószok, mártások, mustár, stb.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...169170171...278