Információk, érdekességek

Kiegyensúlyozott táplálkozás gyermekkorban - a zsírokra figyelj!

2012. június 19.

A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelő információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelő minőségű táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.


Miért teljesít jobban, aki tejet iszik?

2012. június 16.

Dietetikusok a tejet elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják fogyasztani. Rippel fivérek, Lola és Dj Dominique nemcsak azért issza mert egészséges, hanem azért is, mert finom.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut a csontokat építő kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.


A diéta szerepe a meddőség kezelésében

2012. június 15.

A nőgyógyászati rendellenességek kizárása után, vagy a vizsgálatokkal egy időben gyakran felmerül, hogy a meddőség hátterében hormonális probléma áll. A hormonrendszer eltéréseit pedig gyakran a helytelen táplálkozás, vagy a túlsúly okozza.

Alapvető vizsgálatok

A szakemberek rendszerint két év védekezés nélküli házaséletet követő, sikertelen teherbeesés esetén javasolják a meddőségi kivizsgálás megkezdését. Ha a meddőség problémája felmerül, már egy vérvétel is sokat elárulhat a háttérben álló betegségekről, elváltozásokról.


Étrend-kiegészítők – Mire kell figyelni?

2012. június 02.

Óriási iparággá fejlődött az elmúlt években a különféle étrend-kiegészítő szerek gyártása és forgalmazása. Naponta 4-5 új készítményt jelentenek be a gyártók hazánkban.

Ezekre a szerekre nem vonatkoznak a gyógyszerekre érvényes szigorú szabályok. Hazánk európai uniós csatlakozása óta pusztán az OÉTI-nél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) kell bejelenteni legkésőbb a piacra helyezéskor, a készítmények összetételének és csomagolásának bemutatásával. Az Intézet azonban nem akadályozhatja meg a készítmények piacra dobását, így a felelősség a fogyasztókat terheli.


Cukor, ami nem cukor

2012. május 31.

A cukor az elmúlt 100–150 évben alapvető élelmiszerünkké vált. A korai néhány dekagrammos évi átlagfogyasztás helyett manapság az európai lakosok többsége körülbelül negyed mázsa cukrot használ el évente. Az édes íz dominanciája nem csak az ünnepi étkezésekhez tartozik hozzá, mindennapos a cukorral édesített termékek használata.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...278