Információk, érdekességek
Nutrigenomika: A táplálkozástudomány új útjai
2009. augusztus 30.
Mire alkalmazható a géntechnológia a táplálkozás – és élelmiszer-tudomány területén?
Ma még távolinak tûnik az az idõ, amikor majd egészségügyi rutinvizsgálatnak számít vérképünk és a genetikai-profilunk összevetése, de ha mindez valóra válik, az egyben új alapját képezheti a gyógyításnak, s ezen belül a táplálkozási terápiáknak is. Genetikai örökségünk születésünkkor már adott, és az abban kódolt információk jelentõs része – mint pl. a szemünk vagy a hajunk színe – érvényre jut. Fontos azonban tudni, hogy számos betegséggel kapcsolatban genetikailag csak a hajlamunk meghatározott, és rajtunk is múlik, hogy kialakul-e kóros állapot.
Edd magad egészségesre!
2009. augusztus 19.
Nincs mit szépítgetni: gyerekeink jelentõs százaléka túlsúlyos. Nem helyesen pufók, hanem túlsúlyos vagy elhízott.
Ma Magyarországon száz gyerekbõl tizenöt kövérnek számít. Egyre több óvodás, kisiskolás küzd meg nap mint nap a testére, lelkére nehezedõ túlsúllyal. Talán senkit nem lep meg az az információ, miszerint a globális fejlõdés hatására az utóbbi évtizedekben nagyon lassan, de csökken bolygónkon az olyan térségek száma, ahol alultápláltság sújtja a gyerekeket. A civilizált országokban manapság a túltáplálás mellett a mozgásszegény életmód a jellemzõ, aminek eredményeként a gyermekek egynegyede túlsúlyos.
Mennyei finomságok – kakaó, kávé, vanília, méz
2009. augusztus 18.
Ki ne szeretné a frissen gõzölgõ kávét vagy a habosan édes kakaót? De mit is kell róluk tudni?Fokhagyma: épp az gyógyít, amitõl büdös
2009. augusztus 12.
A fokhagyma szívet védõ hatékonysága az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhetõ.
Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehetõ tabletta formájában. Egy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.
Ételfertõzés: nem kell hozzá hanyagság
2009. augusztus 06.
A fertõzés típusának megfelelõen a tünetek is különbözõek lehetnek.
Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára. A kellemetlen nyári betegség elkerülésérõl dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa tájékoztat.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...244245246...285