Információk, érdekességek
A fogyás is lehet veszélyes
2007. április 20.
A fokozott stressz, idegesség és rohanás okozhat súlycsökkenést, amellyel tanácsos vigyázni!
A tavasz beköszöntével sokan kellemetlen élményként szembesülünk a tél folyamán ránk rakódott plusz kilók kiábrándító látványával. Szerencsés esetben egy kis mozgás és diéta hatására könnyen visszanyerhetjük régi formánkat. Ám az is elõfordulhat, hogy hirtelen fogyni kezdünk, s ez nagymértékben veszélyezteti egészségünket.
Egy-egy rosszabb idõszakunkban, fokozott stressz, idegesség és rohanás mellett, némi vigaszt nyújthat a mérleg, s a ruhatárunk, melyek mind fogyásunkról árulkodnak. Ám rosszabb esetben a hangulatjavító vagy egyéb szerek szedése is okozhatja a súlycsökkenést.
Egye jóvá a közérzetét!
2007. április 15.
Már azt is nehéz elképzelni, hogy bélrendszerünk, azaz a vékonybél, a vastagbél és a végbél összesen 7-10 méter hosszú lehet. Ám ennél is megdöbbentõbb adat, hogy az emésztés ezen a szakaszon mintegy négyszáz négyzetméteres felületen zajlik. Ebben a csõrendszerben többek közt savakkal, emésztõenzimekkel, és nem utolsó sorban 400-500 fajta, összesen több milliárdnyi hasznos bélbaktériummal találkozik az elfogyasztott étel. Ezen baktériumok összességét nevezzük testünk bélflórájának, amelynek fontos szerep jut a megfelelõ emésztés folyamatában, továbbá hozzájárul az egyes fertõzésekkel szembeni védelemhez.Tökmagolaj
2007. április 15.
Gyermekkorunk kedvelt csemegéje volt a tökmag, amely igazi zamatát akkor nyerte el, ha sütõben pirítottuk rózsaszínûre, illatosra. A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem élelmezési és gyógyászati szempontból is nagyon hatékony. Segít a prosztataproblémák megelõzésében, a szexuális élet karbantartásában is.
Egy kis töktörténelem
A tök Amerikából származik, ahol igen elterjedt volt. Termesztették a mexikói indiánok, de Texasban is kedvelték az õslakók. Hozzánk persze csak Amerika fölfedezése után juthatott el, s rövid idõn belül kiharcolta az õt megilletõ elismerést. Mert a tök nemcsak sütve vagy fõzve tápláló eledel, hanem a húsában megbújó olajos magvak gyógyhatásaira is hamar fény derült, a népi gyógyászat így évszázadok óta használja.
Pofonegyszerû fogyni?
2007. április 13.
A hosszú távú fogyás kalóriabevitelünk csökkentésével eredményesebb lehet, mint ételeink összetételének megváltoztatásával – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition áprilisi számában. Ennyi lenne tehát a nagy titok?
Az amerikai Táplálkozástudományi Központ munkatársai Sai Krupa Das és Susan B. Roberts vezetésével összesen 34 egészséges, ám túlsúlyos férfit és nõt vizsgáltak egy éven keresztül. A résztvevõk kalória bevitelét a vizsgálat során 30 százalékkal csökkentették. Az elsõ hat hónapban az egyik csoportot alacsony szénhidráttartalmú étrenden tartották, tehát kerülték a cukros és keményítõben gazdag ételeket. Energiabevitelük 40 százalékát szénhidrátból, 30-30 százalékát zsírbõl illetve fehérjébõl fedezték. A másik csoport ízletesebb ételeket kapott, melyek 60 százaléka volt szénhidrát, míg 20-20 százalék zsír és fehérje.
Egyre több japán gyerek küzd túlsúllyal
2007. április 09.
Egyre több japán gyermek küzd súlyproblémákkal, amelyek gyakran késõbbi egészségügyi gondokat okoznak. A kutatók standardok bevezetését sürgetik az állapot hatékony kezelése érdekében.
A japánok a világ leghosszabb életû emberei közé tartoznak, s ez valószínûleg hagyományos étrendjükkel is összefügg. Ám az egészségügyi szakemberek mostanában – egyebek mellett a szívbetegség kialakulásának kockázatát is növelõ – anyagcserezavarokban szenvedõ japánok millióiról tesznek jelentést.
Egy kutatócsoport arra a megdöbbentõ felfedezésre jutott, hogy a túlsúlyosnak mondott általános iskolás és középiskolás gyerekek akár 20%-ánál, normális testsúlyú, azonos korosztályú gyermekek mintegy 3%-ánál, már fennállhat ez a veszélyeztetett egészségügyi állapot, fiatal életkoruk ellenére.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...266267268...285