Információk, érdekességek
Teltségérzetmentesen
2024. január 21.
Üres főzeléket fogyasztunk ebédre, miközben egy tányér lasagnéról álmodozunk, és közben reménykedünk, hogy ezzel jót teszünk a vonalainknak? Nem biztos, hogy helyesen járunk el. A jóllakottság érzése az agyból indul ki, és összefügg azzal, hogy amit megeszünk, egyezik-e pszichés állapotunkkal – állítják a táplálkozási szakemberek.
Ez esetben biztosan nem – de mi lenne a jó megoldás? A példánál maradva: fogyasszunk egy kis adag lasagnét, előtte zöldséglevessel, utána gyümölccsel – így kielégítjük éhségérzetünket és a vágyunkat is. Sokkal hasznosabb, ha ízlésünk szerinti, könnyű, de tápláló ebédet fogyasztunk, amit nem kell „kompenzálnunk” későbbi nassolással vagy a gyomrunkat megterhelő, nehéz vacsorával.
Hasznos tudnivalók
– Ha nehéznek érezzük a gyomrunkat étkezés után, és az a benyomásunk, hogy túl sokat ettünk, semmi kétség: túlléptük a jóllakottság küszöbét.
– Ahhoz, hogy időben abbahagyjuk az evést, tudni kell felismerni a határt. Gyakoroljuk magunkat abban, hogy figyeljük meg, mikor kezd kevesebb élvezetet okozni az evés: ez azt jelzi, hogy már nincs messze a jóllakottság.
– Ne keverjük össze a jóllakottságot a mértékletességgel. Ne álljunk fel az asztaltól úgy, hogy azért még éhesek maradtunk. Hiszen ez azzal a kockázattal jár, hogy egy óra múlva már nassolnivalóra, kalóriadús táplálékra vágyunk.
A tökmagolaj
2024. január 17.
A számtalan étolaj közül az egyik legegészségesebb a tökmagolaj.
A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket étolajok előállítására alkalmas olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő. Az étolajok előállítási technológia szerint lehetnek:
• szűz étolaj,
• hidegen sajtolt étolaj és
• finomított étolaj, míg az előállításukhoz felhasznált alapanyagok szerint 16-féle (napraforgómag, repcemag, szójabab, kukoricaszem-csíra, földimogyorómag, amerikai pálma gyümölcsmagja, kókuszdiómag, gyapotmag, szőlőmag, mustármag [ami lehet fehér, barna vagy fekete], olajpálma friss gyümölcsének húsa, olajpálma magja, sáfrányszeklice magja, szezámmag, olajtökmag, lenmag) lehet.
A hazánkban legnagyobb mennyiségben fogyasztott napraforgó-étolajat napraforgómagból állítják elő.
A tökmag
A tökmag jelentős biológiai értéket képvisel. Az olajos magvak közül legnagyobb a fehérjetartalma, zsírtartalmának kedvező a zsírsavösszetétele – esszenciális, telítetlen zsírsavakban gazdag –, és említésre méltó mennyiségű élelmi rost található benne. A tökmag ásványianyag-összetétele – kiemelkedő a magnézium és a kálium mennyisége, kis nátriumtartalma – figyelmet érdemel, főként, hogy e két ásványi anyag fontos szerepet játszik a szív-ér rendszeri betegségek kivédésében. A tökmagot a természetes gyógymód hívei hashajtóként és béltisztítóként is ajánlják nagy zsír- és rosttartalma miatt.
A manapság az üzletekben kapható tökmag tulajdonképpen az olajtök magja. Ez a kabakosok (tök- félék) közé tartozó zöldség Közép- és Dél-Amerikából származik. Állítólag az ősidőkben már a mexikói és a texasi indiánok ültetvényeinek egyik kultúrnövénye volt. Hazánkban is régóta termelik és kedvvel fogyasztják. Elmondható, hogy táplálkozás-élettani szempontból a tök legértékesebb része a magja, mivel kis mennyiségben is komoly tápértéket képvisel.
Igazi bulikaja - 5 tésztasaláta recept, ami gyorsan kész
2024. január 02.
Tökéletes bulikaja a tésztasaláta! Egyszerre sokat is el lehet készíteni, változatosan és aránylag olcsón, akár felhasználva a hűtőben fellelhető maradékokat is.
Készülj elő:
Legalább 2-3 féle tészta az ideális, ha nagyobb bulit tervezel. (ha csak páran vagytok, egy féle tészta elég, én a dekoratív, színes csavart, úgynevezett orsó tésztát, vagy a masni tésztát ajánlom, de bármi lehet, amit szerettek.)
A tésztákat előre kifőzheted, hiszen fontos, hogy ne melegen kerüljön egybe a saláta keverék. 4 főre kb fél kiló tésztát számolhatunk.
Nézzük hát a varázslatot, hogy születik változatos ételorgia néhány fajta tésztából:
1. Virslis tésztasaláta
2 pár virsli
20 dkg reszelt füstölt sajt
1 konzerv kukorica
1 kis fej lilahagyma
1 nagy doboz tejföl, majonéz, mustár, picike fehér bor
só, bors
Elkészítés: A tésztát kifőzöm és hagyom kihűlni. Addig összekeverem a karikára vágott és felkarikázva megsütött virslit, a kockákra vágott vagy reszelt füstölt sajtot, a kukoricát és az apróra vágott lilahagymát. A tejföllel, majonézzel, fűszerekkel, pici fehér borral elkészítjük a tartárt, Összekeverem, egy tálba teszem és letakarva hagyom állni. Egy napot legalább adok neki, így az ízek jól összeérnek.
Mézeskalács és szaloncukor házilag
2023. december 26.
Érdemes ma elkezdeni a fára kerülő, házilag készítendő díszek sütését-főzését.
Ízléses és szép karácsonyfa díszekre vágysz? Csináld magad!
A házi mézeskalács egyszerű és gyors receptje
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg cukor,
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj,
1 kávéskanál tört szegfűszeg,
A díszítéshez:
Mandula, mazsola, dió, cukros tojásfehérjehab.
A lisztet, cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk, majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk. Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.
A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és rászórjuk.
Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.
A kész formákat kikent, kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola. Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!
3 almás recept adventi hangulatban
2023. december 19.
Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!
Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj
A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!
Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék
Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...278