Információk, érdekességek

Hurutos tünetek csecsemőkorban: reflux okozza?

2016. április 18.

Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát.

Betegségek a családban

A közösségbe került kisgyermekeknél gyakori az ősztől-tavaszig tartó náthaszezon, az ismétlődő légúti betegségek. Ilyenkor rendszerint az egész család, a kisebb testvérek is átesnek a fertőzéseken. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosának tapasztalatai szerint az ismétlődő betegségek miatt a tünetek sokszor összemosódnak az esetleg meglévő egyéb betegségekkel, így gyakran nem fedezik fel például az elhúzódó hurutos tünetek hátterében álló refluxot.

Krónikus hurut 6 hónapos kor alatt

Hurutos tünetek esetén a gyermek kezelőorvosa általában orrszívást, csecsemőkorban is használható váladékoldást javasol – mondja dr. Hidvégi Edit. Az anyukák ezután gondosan ápolják kisbabájukat, ennek ellenére egy részüknél a hurutos tünetek fennmaradnak. Az elhúzódó panaszok miatt a gyermekorvos előbb, vagy utóbb antibiotikumot is felír, de a szörtyögés csak nem szűnik.


Életed legizgalmasabb vakrandija... a szülés

2016. április 17.

Az emberiség léte óta a szülés, mint misztérium él a nők körében. Egy megfoghatatlan, megismerhetetlen élettani folyamat, egy varázs, egy beavatás, egy átkelő, ami a nőt egyik életszakaszból, szerepből a másikba helyezi. A XX. század orvosi technológiája, a biztonságos császármetszés megismerése és elterjedése, az ultrahangok és a különböző vizsgálati lehetőségek sokat megmutatnak és rengeteg eddig ismeretlen tényezőről rántják le a leplet, mégis maradtak fekete foltok, amire nincs válaszunk. Elméletek vannak persze, de a bizonyítás része messze elmarad. A természet tartalékol magának egy aprócska részt még, amit én csodának nevezek.

Csoda az, amikor a baba megfogan, beágyazza magát a méh puha falába, beépül és növekszik. Csoda az, amikor a vajúdás és szülés megindul, hormonhatásokra adott válaszként és halad lefele a hüvelyen. Csoda az, amikor a csecsemő először néz az édesanyja, édesapja szemébe.


Itt a jó idő, a gyerekeket alig lehet becsalni a játszótérről

2016. április 15.

Sok szülőnek nehézséget okoz, hogy a jó idő miatt a gyermekével meg kell küzdenie azért, hogy a gyermek a tanév elején elkezdett foglalkozást ebben a jó időben is folytassa. Jól fejlődő gyermeknél én is a szabadban, változatos mozgással töltött programok híve vagyok. Ha lehet, még a játszótereket is váltogatom gyermekemmel, hogy a lehető legtöbb helyzetben kipróbálja magát, meg tudjon oldani váratlan helyzeteket, különböző mozgásos tapasztalatokat szerezzen.

Azoknál a gyermekeknél viszont, akiknél a szenzomotoros tornát terápiaként végezzük (például: mozgáskoordinációs probléma, figyelemzavar, megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés), semmiképpen sem tartom jó szülői döntésnek, hogy engednek a gyermek akaratának, s a nyugalom kedvéért ráhagyják a döntést, hiszen az ő esetükben nem biztos, hogy elegendő a játszótéren való játék.

A megkésett mozgásfejlődésű, vagy túl óvatos, bátortalan gyermekek például a játszótéren is sokszor hárítják azokat a játékokat, amikben nem ügyesek, nem akarnak kudarcélményt, nagy valószínűség szerint félnek is, inkább meg sem próbálnak egy-egy helyzetet.

Biztos láttunk már olyan gyerekeket, akik olyan jól elvannak a homokozóban, nincs velük gond, anyának nem kell izgulni, hogy honnan esik le, hiszen meg sem próbálja.


Labdás gyakorlatokkal a jó jegyekért

2016. április 13.

Szeretnék bemutatni egy konkrét játékpéldát azt elemezve, hogy milyen képességeket sajátít el az a gyermek, aki meg tudja oldani. A feladat a következő: A gyermek páros kézzel fog egy labdát. Feldobja, tapsol, elkapja, pattintja, tapsol, elkapja. Most kimondottan abból a szempontból szeretném megvilágítani, hogy mit fog ebből az iskolában profitálni.

Először is javul a szem-kéz koordinációja, hiszen a sikeres megoldáshoz végig néznie kell a kezét, és a labdát. Ez a szemmel követés kell az író mozgáshoz is, hiszen a szemünkkel tartósan követnünk kell a kezünket.

A könnyed kivitelezés csak laza csuklómozdulattal lehetséges, ezáltal javul a gyermekünk finommotorikája. Ettől az írást is könnyebbnek éli meg, mint azok a gyermekek, akik nagyon merev, görcsös kézzel tartják a ceruzát. Sokkal később fárad el a kezük, ezáltal nem okoz nehézséget az írás kivitelezése.

A két kezes együttmozgás egyszerre dolgoztatja mindkét agyféltekéjét. Gyermekkorban az a jó, ha a gyermek minkét oldala ügyes, s a kezek, lábak használatával az ellenkező oldali agyféltekét dolgoztatják. 


Pozitív szülői magatartás – boldog gyermekkor

2016. április 10.

boldog gyermekkorMindig nyugodt hangon, türelmesen beszélni és viselkedni gyerekeinkkel, pozitív életérzést sugározni feléjük, hogy boldogságban, kellemes légkörben nőjenek fel… Utópia lenne? Inkább kihívás, mellyel könnyebb megbirkózni a pozitív pszichológia tanításai segítségével. Ennek lényege olyan módszerek, életszemlélet és viselkedési formák alkalmazása, melyek révén a legtöbbünk – esetünkben a gyermek – tartósan boldog lehet.

A pozitív szülői magatartás azon eszközök együttese, melyek lehetővé teszik a szülő számára a gyermeknevelés során adódó nehéz helyzetek könnyebb kezelését, a szülő elé helyezve a gyermek érdekeit, és elősegítve fejlődését, képességei kibontakoztatását. Emellett a nevelési és viselkedési stílusnak meg kell felelnie a gyermek igényeinek az érzelmek – pld. biztonságérzet és a szülőkhöz, családhoz való tartozás érzése – terén. A szülőnek arra kell összpontosítania a nevelés során, hogy bizonyítékát adja szeretetének, toleranciájának, befogadóképességének, együttérzésének, fogékonyságának és támogatásának gyermeke irányában. Természetesen toleráljon és értsen meg olyan érzelmeket is, mint a gyermeki harag, félelem, szomorúság stb. Mindezen szülői tulajdonságok híján a leggyakoribb reakció a gyermek részéről, hogy elnyomja érzéseit.

A pozitív nevelésnek valahol középen kell lennie a tekintélyelvű és a túlzott engedékenységet képviselő módszerek között. Olyan, a nevelés során alkalmazott szabályokat kell felállítania, melyekre elengedhetetlenül szüksége van a gyermeknek fejlődése során, de nem rideg korlátokat jelentenek. A módszereket természetesen gyermekünk életkorához szükséges igazítani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...279