Információk, érdekességek

A babaolajokról

2015. március 03.

csecsemőA csecsemők bőre mintegy ötször vékonyabb a felnőttek bőrénél, és még nem fejlődött ki a külső károsító ágensektől (baktériumoktól, gombáktól stb.) védő savköpenye. Az első életévekben a csecsemők és kisgyermekek bőre minden külső behatásra érzékenyen reagál. A hideg, a meleg, a pelenkázás miatti nedvesség, a ruha szorítása mind-mind a bőr kipirosodását okozhatja.

A bababőr legtökéletesebb ápolására megfelelő terméket kereső szülőknek a krémek, kenőcsök, olajok hatalmas választéka már szinte nehézséget okoz.

Milyen esetekben van szüksége olajra a csecsemőnek?

  • Az olajokra esik a választás, ha az anyuka a babamasszázst megelőzően könnyen simogathatóvá, masszírozhatóvá szeretné tenni a gyermeke bőrét.
  • Pelenkacserénél a popsi bőrére felvitt olaj védőbevonatot képez a kipállással szemben, így a különféle zsíros jellegű védőkenőcsök helyett is használható.
  • Fürdetés előtt a baba popsijának és testhajlatainak (hónalj, nyak, combtő, térdhajlat, fülek mögötti terület stb.) tisztítására, ápolására praktikus és hatásos a vattapamatra csepegtetett olaj.
  • A baba fejbőrén képződő koszmó eltávolítására bevált a fürdést és hajmosást megelőzően néhány órára történő „beolajozás”.

A csecsemő is érzi, mit eszik a kismama

2015. március 02.

kismamaMarhahús, fagylalt, májkrém: néhány élelmiszer, melyeket nem fogyaszthat a kismama, ha tehéntejfehérje allergiás a csecsemője. A túlérzékenység az anyatejes táplálás során is kialakulhat, ugyanis a tehéntejfehérje-molekula az etetés során átjuthat a csecsemő szervezetébe és reakciót válthat ki. Ebben az esetben fokozottan figyelni kell az anyuka táplálkozására. 

„A tej tartalmazza a csontnövekedéshez szükséges kalciumot és azokat az aminosavakat, melyekre a babáknak szükségük van. A tehéntejfehérje allergia esetén azonban ki kell vonni a táplálkozásból a tejet és a tejtermékeket, helyettük a tehéntejfehérjét lebontott formában tartalmazó, vagy a tejszármazékot egyáltalán nem tartalmazó aminosav alapú tápszer adható a babáknak” – mondta Havasi Anikó dietetikus.

A csecsemők az anyatejes táplálás mellett is tüneteket mutathatnak (pl.: csalánkiütés, hasmenés, hasfájás, a csecsemő nem fejlődik), ebben az esetben az anyukának szigorú tehéntejfehérje-mentes diétát kell tartania.


Mit NE tartalmazzanak a babaápoló szerek?

2015. március 02.

Az újszülöttek és csecsemők bőre sok tekintetben eltér a felnőttek bőrétől. Sérülékeny és érzékeny a bababőr; így a náluk használt tisztító- és ápolószerek kiválasztásánál különös gonddal kell eljárni.

újszülöttek

Alapszabály: azokat az alap- vagy segédanyagokat, amik bőrön történő alkalmazás során potenciálisan agresszívak vagy károsak lehetnek, nem szabad alkalmazni! Ez valamennyi kozmetikai termékre vonatkozik, de különösképpen igaz az újszülöttek és csecsemők részére készült termékek esetén.

Miért szükséges az óvatosság?

Amennyiben nem jutnak át a toxikus anyagok a bőrön, nem kerülnek be annak a mélyebb rétegeibe, a bőrfelületen akkor is előidézhetnek helyi reakciókat (pirosodás, hólyagosodás stb.).

Azonban a bőrön keresztül való átjutásra is van esély, mivel az újszülöttek és csecsemők bőrének a hatóanyagok átjutásával, felszívódásával szembeni ellenálló képessége jóval kisebb, mint felnőtteké; másként kifejezve, a csecsemők vékony bőre viszonylag „áteresztő”.

Emellett, míg egy átlagos tömegű, 3 kg-os újszülötteknél 1 kg testtömegre kb. 700 cm2 bőrfelület jut, addig felnőtteknél csak kb. 250 cm2. A bőrön alkalmazott ápoló vagy gyógyszeres készítményekkel koraszülötteknél és újszülötteknél óvatosan kell bánni, – hiszen a magas bőrfelület/testtömeg arány miatt – egy adott bőrfelület bekenése esetén magas lehet az egy testtömeg-kilogrammra jutó hatóanyag-mennyiség.

Továbbá, az újszülöttek és csecsemők éretlen gyógyszer-metabolizáló (azaz a hatóanyagokat átalakító és vizelettel, széklettel stb. történő kiürülésre alkalmassá tevő) rendszere tovább fokozza a veszélyt, mivel a szervezetbe – akár a bőrön keresztül is – bejutott anyagoktól nehezebben tud az újszülött és a csecsemő megszabadulni.

Számos, a gyermekek számára formulált készítmény tartalmaz olyan anyagokat, amik az újszülött bőr számára ártalmasak lehetnek. Sok esetben a „bőrgyógyászatilag tesztelt”, illetve a „kiegyensúlyozott pH” és egyéb hangzatos kifejezések sem jelentenek garanciát a tökéletes ártalmatlanságra.


Babatestápolás

2015. március 01.

BabatestápolásA csecsemők, újszülöttek bőrének funkcióját sokszor vizsgálták, és több tanulmány is igazolta, hogy az érett újszülöttek szarurétege, a hámréteg ún. barrier funkciójának működése teljes értékű. Nem így van ez a koraszülötteknél. Elsősorban a 34. terhességi hét előtt születettek esetében a vékony hámréteg, a hám fokozott áteresztőképessége miatt a barrier funkció csökkent és a normál működés csak a születést követő 2.-3. héten áll be.

Mégis azt tapasztaljuk, hogy a babák bőrének ápolásánál másként kell eljárnunk, mint azt felnőtteknél tennénk. Ennek oka részben az, hogy az irharéteg vékonyabb, a kollagén rostok kötegei kisebbek. Kevesebb az elasztikus rost, így a bababőr kevésbé rugalmas, mint az érettebb bőr. A külső elválasztású mirigyek sűrűbben helyezkednek el, mivel a születés után új mirigyek már nem képződnek, a testfelszín viszont kisebb Érett újszülöttek esetében a bőrre kerülő anyagok fokozott felszívódásáért, a csecsemők, kisgyermekek bőrének felnőttekétől eltérő tulajdonságaiért a vékony szaruréteg, és a bőr magasabb víztartalma, ezen kívül a magas testfelszín/testtömeg hányados, a sok összefekvő hajlat, bőrredő, a magas környezeti hőmérséklet és páratartalom, valamint a popsi tájékán a pelenka által okozott nedves, zárt környezet tehetők felelőssé.


Mennyit kávézhatnak a kismamák?

2015. február 27.

A terhesség alatt sok egészségtelen szokásnak ajánlott búcsút mondani, ilyen a koffein-fogyasztás is. Nem lehet azonban könnyen megválni a mindennapok részévé vált rítusoktól, így a kávézástól, teázástól, kólázástól.

Szabad egyáltalán koffeint a szervezetbe juttatni várandósan? Mennyi az a koffein-mennyiség, ami még nem árt a babának?

Sok elrettentő hírt lehet olvasni, miszerint a koffein fejlődési rendellenességeket okozhat a megszülető gyermeknél, koraszüléshez, halvaszületéshez vezethet, növekedésbeli visszamaradást okozhat és kissúlyú lesz a megszületett baba. Igen, ez mind megtörténhet, nem mindegy azonban az elfogyasztott mennyiség!

Óvatosan a koffeinnel

Tanulmányok alapján a kismértékű koffein-fogyasztás nincs negatív hatással az embrionális és magzati fejlődésre. Sok esetben a vészesen alacsony vérnyomással és szédüléssel küzdő kismamák kávézással vagy teázással próbálják kicsit emelni a vérnyomásukat. Amennyiben a napi maximum 200 mg koffein fogyasztását nem lépi túl a kismama, nem kell aggódnia, hogy a koffein károsítaná a megszületendő gyermeke egészségét. Más adatok szerint testtömeg-kilogrammonként maximum 5 mg koffeint vehet magához a kismama, ami egy 60 kilogrammos kismama esetén 300 mg koffeinnek felel meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...280