Információk, érdekességek

Magzatkori traumák: az "eltűnő iker szindróma"

2014. május 11.

A méhen belüli ikervesztés témájáról írtam már. Úgy érzem azonban, erre a témára nem fordítunk elég figyelmet, pedig sokkal többen szenvedik el ezt a traumát, mint gondolnánk. Az életünkre való hatása miatt pedig kiemelt odafigyelést igényel.

Szinte minden családállításon van egy olyan kliens, akinél megjelenik az ikervesztés témaköre. 1945-ben figyeltek fel először arra, hogy a fogantatási arány több mint a születési arány. Jóval több egy vagy kétpetéjű iker kialakulás/fogantatás van, mint amennyi ezekből valóban megszületik. Valószínűleg ezek a korai elhalt magzatok felszívódnak, sokszor -bármiféle nyomot hagyva maguk után, általában a terhes anya tudta nélkül. A vaginális vérzés egy mindennapos szülészeti komplikáció a terhesség első trimeszterében, körülbelül 15-25% aránnyal. Pedig ez a vérzés legtöbbször egy elveszített ikerre utal. A mesterséges megtermékenyítés elterjedése tovább növelte az ikerterhességek előfordulását. 1986-ban Landy és munkatársai vezették be a „vanishing twin”, az eltűnő iker szindróma fogalmát.


Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek

2014. május 02.

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám, a Kertguru kertépítőjének segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

Grillezni, szalonnát sütni jóóó!
Amennyiben grillező- vagy szalonnasütő sarkot tervezünk, szilárd burkolatú felületről is gondoskodjunk. Jóllehet számos gördíthető eszközt kínálnak, a kényelmes munkavégzést lehetővé tevő, tárolóval rendelkező, téglából épített grillsütő megjelenésében is sokkal szebb, továbbá stabilabb és biztonságosabb is.


Biztonságos szórakozás a kertben?! Öt tipp a gyermekbarát kertért.

2014. április 17.

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám Kertguru és kertépítő segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

A gyerekek nagy pusztítást képesek végezni a kertben, sokszor mintha egy hurrikánszerű vihar söpörne végig rajta, a gondot azonban sokkal inkább az jelenti, hogy a kert - ahol nem gondoskodnak megfelelő játszóhelyről - veszélyes terep lehet számukra. Mivel a kert gyakran az egyetlen biztonságos hely játékaikhoz, kerttervezéskor igen körültekintően kell eljárjunk, máskülönben a kerékpárok,labdák és egyéb játékszerek óhatatlanul is a virágok és bokrok közt fognak heverni. 


Négy veszélyes tévhit a táborokról

2014. április 16.

Idén először rekordkorán, már március elején elindultak a jelentkezések a nyári táborokra, valamint már a tavaszi szünetben is egyre több gyermek vakációzik, így a gyermektáborokat összehasonlító Taborfigyelo.hu portál összegyűjtötte a legfontosabb tévhiteket, hibákat, hogy elkerülhessük őket.

Már a táborválasztásnál
A táborok keresésénél sem szabad elfelejteni, hogy nem magunknak választunk kikapcsolódást, hanem a csemeténknek. Míg a szülők többsége a napi mókuskerékből kiszakadva nyugalomra vágyik, addig a gyermekeknek nagyon aktív, élmény- és programdús vakációs időtöltést érdemes keresni. Érdemes a táborokat leszűrni földrajzi hely és / vagy pénztárca alapján és a megmaradó lehetőségeket közösen átbeszélni a gyerekkel. Egyrészt meglepő választásokkal is szembesülhet a szülő, másrészt ha csak mi választunk, úgy kötelezettségnek érezheti a tábori részvételt a gyermek, ami kedvetlenné teheti.


Akkor is dolgozunk, ha beteg a gyerek

2014. március 20.

A magyar cégek többsége elvileg rugalmasan áll a szabadságok kiadásához, a gyakorlatban azonban a munkavállalók harmada gondolja úgy, hogy akkor sem maradhatna otthon, ha egy beteg családtagot kellene ápolnia.

A magyar munkavállalók 75 százaléka olyan vállalatnál dolgozik, ahol a vezetőség elengedi szabadságra a személyes okokra hivatkozó dolgozót – legalábbis elvileg. Amikor ugyanis konkrét szituációra kérdeztek rá a Randstad Workmonitor 2014 első negyedévében végzett kutatásában, már más volt a kép: egy beteg családtag ápolása miatt például a megkérdezett munkavállalók 36 százaléka nem vehetne ki szabadságot. A közép-európai régió többi országában mindenhol 70 százalék felett volt azoknak az aránya, akiket ilyen helyzetben elengedne a főnöke, Csehországban pedig csak feleannyi munkavállalónak kellene egy beteg családtag mellől elindulni munkába, mint Magyarországon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...221222223...280