Információk, érdekességek

Az agy - tanulással növelhető a szerkezete!

2011. július 30.

Senki nem tudja, hogy az agy milyen módon, és hol képes oly rengeteg információt tárolni. Pedig képes, sőt arra is, hogy a megtanultakat társítsa új helyzetekhez, vagy problémákhoz.
 
A tanulás során az információk az agy különböző területein futnak át, mely során az idegsejtek struktúrája is változik. A több mint ezermilliárd idegsejt működéséhez a szervezet oxigénellátásának a 20%-a szükséges. Az információfeldolgozás különböző lépésekre tagolódik.


Látóideghártyát helyettesítő chip már Magyarországon is elérhető

2011. július 26.

implantátumRészlegesen visszanyerhetik látásukat azok a betegek, akik a látóideghártya sérülése miatt vakultak meg.Németország után előreláthatóan idén ősszel már a Semmelweis Egyetemen (SE) Szemészeti Klinikáján is végeznek szubretinális implantátum-beültetéseket.

Chip, ami úgy viselkedik, mint az érzékelősejtek

Az ún. retina-implantátum a retinitis pigmentosa következtében károsodott ideghártyát igyekszik pótolni, hiszen pontosan olyan elven működik, mint a retina érzékelő sejtjei. Szerte a világon többféle implantátummal kísérleteznek, amelyek közül az egyik legígéretesebb a látóhártya alatti implantátum, amely Zrenner professzor és németországi munkacsoportjának fejlesztése. Ez egy kb. 100 µm vastag és mindössze 3×3 milliméteres lapocska, amelynek a “lelke” egy 1500 fotocellából álló chip. Minden egyes fotocellája úgy reagál a fényre, hogy azokat elektromos impulzusokká alakítja, és egészen apró elektródákon keresztül vezeti az áramot a felette levő ép idegsejtekhez.


A cégnek is érdeke a dolgozók egészsége

2011. július 10.

A megfelelő fizikális és mentális állapotban már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz.

Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. Az elért kiegyensúlyozottság eredményeként  hamar csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt.


Fejfájás kezelése gyógyszer nélkül!

2011. május 24.

A fejfájás nagyon különbözõ problémákból eredhet, leginkább az agynyomás változásához, vérnyomás-ingadozáshoz, vagy érrendszeri betegségekhez kötik. Elég ritkán kerül elsõként az okok közé az ízületi elváltozások gyanúja. Pedig így akár gyógytornával is kezelhetõ lenne!


Elég ritkán kerül elsõként a fejfájás okai közé az ízületi elváltozások gyanúja pedig a szerkezet megváltozott állapota miatt, az izomegyensúly felborulásának okozójaként, vagy a fájdalom miatti mozgásszegénység, merev tartás eredményeként rendszeresen visszatérõ, a mindennapokat erõsen befolyásoló fejfájást okozhat!


Gyógyszerek felhasználása - Mit mire ír fel az orvos?

2011. május 23.

A következõkben a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerformákkal kapcsolatos tudnivalók olvashatók; kiderül, hogy mire kell ügyelni az egyes gyógyszerformák használatakor.


A gyógyszeres terápiában a kórképtõl, a gyógyszeralkalmazás helyétõl, a beteg életkorától és egyéb betegségeitõl függõen különbözõ gyógyszerformákban rendelheti az orvos ugyanazt a hatóanyagot. Minden gyógyszerforma esetén speciális alkalmazási szempontokat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a várt gyógyszerhatás kialakuljon, és a mellékhatások gyakorisága, súlyossága csökkenjen.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...112113114...152