Információk, érdekességek
Vitaminok – tartós csomagolásban
2008. február 09.
Õsszel és télen különösen nagy a jelentõségük azoknak a gyümölcsöknek, amelyek hosszabb idõn keresztül is viszonylag könnyen tárolhatók anélkül, hogy komolyabb mértékben veszítenének táplálkozási értékükbõl. Ezek közé tartozik az alma és a körte.
Valamennyi itt említett gyümölcs szárítva, ill. a birsalma sajtnak elkészítve is értékes téli vitamin- és ásványianyag-forrás, melyek fogyasztása egyéb édességek helyett a jelentõs élelmirost-tartalom miatt is ajánlott.
Préselt arany
2008. február 05.
Az extra szûz olívaolajat leggyakrabban a mediterrán vidék folyékony aranyaként emlegetik szerte a világon, mert ez a kifejezés találóan jellemzi azt az egyedülálló értéket, melyet az olívabogyó, illetve a belõle sajtolással nyert olaj jelent.
De mitõl ilyen népszerû a mediterrán konyhák királynõje? Nos azért, mert az olívaolaj, egyedülálló módon alig tartalmaz telített zsírsavat (14%), annál több egyszeresen telítetlen (77%), illetve többszörösen telítetlen zsírsav tatalommal (9%) dicsekedhet. Ezek az arányok táplálkozástani szempontból rendkívül kedvezõek, hisz a telített zsírsavakhoz képest –amit fõleg állati eredetû zsírok tartalmaznak- a telítetlen zsírsavak segítenek megõrizni az erek és artériák rugalmasságát.
Szívbemarkoló történet
2008. január 20.
Életünk történetét mi magunk (is) írjuk. Ennek a kijelentésnek legérzékelhetõbb igazsága az, hogy mennyire vagyunk képesek megõrizni egészségünket, a szívünk egyenletes, erõs dobbanását.
Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetõ halálokként szerepelnek, minden második betegségbõl adódó halál erre, illetve a szélütésre vezethetõ vissza. Ezzel messze megelõzzük Nyugat-Európa más országait, de még keleten is kielégítõbb a helyzet, mint nálunk.
Egészségvédõ gyümölcslevek
2008. január 18.
A gyümölcsöket és a belõlük frissen, cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket kedvezõ tulajdonságaik miatt a természet tökéletes táplálékaként tekinthetjük (ez különösen igaz az organikus termesztésbõl származókra). Kevés zsírt, allergizáló fehérjét és sok élelmi vagy diétás rostot (vízoldékony és vízben nem oldható) tartalmaznak, emellett kalória- és nátriumtartalmuk is alacsony (az itt említett gyümölcsök kalóriaértéke nem éri el a 100 kcal/100 grammot). Fogyasszuk õket rendszeresen!
Az utóbbi néhány évtizedben egyre kedveltebbé váltak a különbözõ gyümölcslevek, amelyek mára szinte teljes mértékben felváltották a korábban fogyasztott szörpöket. Manapság gyakran kerülnek az asztalra a reggelik részeként, de sokan fogyasztják egyéb üdítõitalok helyett más fõétkezésekhez, illetve a nap bármely szakában.
A gyógyító víz - Hidegvíz-kúra vagy melegvíz-kúra?
2008. január 17.
Nemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a nagyhírû német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: "Ez a gyógyítás igazi mûvészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében."
A legfontosabb: a mérték
A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdõ nem helyes. A hideg víz eszerint csak 20-30 mp-ig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre, de mihelyt fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdõzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni. A gyenge szervezetûek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdõ, de azért hatásos gyógymód az is. "A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejezõ hideg vizes lemosás erõsít, edz és egészséges fejlõdést biztosít."
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...158