Információk, érdekességek

Mi okozhat tartós köhögést?

2012. október 30.

köhögAz őszi-téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével ezért utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

Asztmát is jelezhet

Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés. Mielőtt orvoshoz fordulunk jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.


Veszélyben a szívkoszorúér

2012. október 27.

A szív- és érrendszeri halálozás hazánkban meghaladja az 50%-ot. A 65 év alatti lakosság esetében az infarktus előfordulása mintegy háromszorosa az európai átlagnak.


Cukorbetegségre: bab és hüvelyesek

2012. október 25.

Érdemes babot és hüvelyes zöldséget fogyasztaniuk a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, melyeknek hatására vércukorszintjükben és vérnyomásukban is javulás mutatkozik - állapították meg kanadai kutatók. 

A csicseriborsó, a lencse, a bab fehérjében és rostban gazdag, a szív egészségét is javítja. Glikémiás indexük alacsony – ez az élelmiszerekben levő cukor mennyiségét mutatja -, vagyis a diabétesz kontrollálható a segítségükkel. „A hüvelyesekről, amelyekről eddig is tudtuk, hogy előnyösek a szívre nézve, most kiderült,hogy nem várt módon is hatásosak” – mondta el Dr. David Jenkins vezető kutató, a Torontói egyetem táplálkozással és anyagcserével foglalkozó Canada Research Chair munkatársa.


A panasz már késő - A vastagbélrákszűrés lehetőségeiről

2012. október 19.

Idehaza, jelenleg nincs országosan végzett vastagbélrákszűrő program Magyarországon. Egyes régiókban kísérleti jelleggel jelenleg is végeznek ugyan vastagélrákszűrést, ez azonban nem általános.

Először is tisztázni kell, hogy mit értünk szűrővizsgálat alatt: panaszmentes egyének vizsgálatát, tünetet nem okozó betegség kizárására.


Visszér – a lábunk ellensége

2012. október 15.

Azt hihetnénk, hogy a visszér csak az idősek és főként a nők betegsége, holott sajnos már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetei. Mindamellett, hogy esztétikai problémát okoz, még az egészségünket is veszélyeztetheti, ezért nagyon fontos a betegség kialakulásának megelőzése, illetve a már meglévő probléma esetén a kezelés.
 

A visszér már igen fiatalkorban kialakulhat, és a nőket és a férfiakat egyaránt veszélyezteti. Mindamellett, hogy ez egy örökletes betegség, vannak olyan tényezők, melyek növelik a kialakulásának esélyét, mint például a túlsúly, a dohányzás a túl sok állás vagy ülés vagy a mozgásszegény életmód. A helytelen táplálkozás vagy a túl szoros ruházat szintén kiváltható ok lehet, a nőknél pedig magas cipősarok vagy a fogamzásgátló szedése fokozhatja a visszér kialakulásának kockázatát – mondta dr. Laczkó Ágnes a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...160161162...239