Információk, érdekességek

Meg lehet gyógyulni a hepatitisz fertőzésből?

2024. március 07.

A hepatitisz-A egy erősen fertőző betegség, amelyet a hepatitisz-A vírus okoz – ez egy azon számos hepatitisz vírus közül, amelyek májgyulladást okoznak és hatással vannak a májfunkciókra. A fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról, a diagnosztizálás jelentőségéről és a gyógyulás esélyeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus beszélt.  

Fotó: gettyimages.comHogyan fertőződhetünk meg hepatitisz-A vírussal?

A leggyakoribb fertőzési forrás a higiénia hiánya miatt (fekáliával) szennyezett étel vagy víz fogyasztása, illetve a fertőzött személlyel vagy tárggyal történő szoros kapcsolat. Ritkán bár, de vér útján is terjedhet.  Az A-típus a többi hepatitisz formával szemben akut betegség, nem okoz krónikus májbetegséget. Oltással lehet megelőzni, és az e tekintetben veszélyes vidékeken különösen fontos a megfelelő higiénia, a gyakori kézmosás.

Ha mégis megtörtént a fertőződés, az általában a vírus bejutása után pár héttel okoz tüneteket, bár sokaknál ezek egyáltalán nem mutatkoznak.

Ha mégis, ezekre a panaszokra kell felfigyelni:
– szokatlan fáradtság, gyengeség,
– hirtelen hányás, hasmenés,
– alhasi, jellemzően jobb oldali fájdalom,
– agyagos vagy szürke színű széklet, sötét vizelet,
– étvágytalanság,
– hőemelkedés,
– sárgaság a bőrön, a szemfehérjén,
– intenzív viszketés.

– A tünetek általában enyhék és néhány hét alatt elmúlnak, de egyes esetekben hosszú hónapokig tartó súlyos betegséget is okozhatnak – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

– Az orvosi vizsgálat és a differenciál diagnózis azonban még enyhe esetben is fontos, mert el kell különíteni a hepatitisz-A fertőzést más májbetegségektől, amelyek esetleg komolyabb kezelést igényelnek. Tehát fertőződés-gyanú vagy panaszok esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.    

Mikor érdemes oltást vagy injekciót kérni?

Ha valakinél nagy a hepatitis-A vírussal való találkozás lehetősége, érdemes beadatni az oltást. Ez vonatkozik az alábbiakra:
– Olyan területekre tervez menni, ahol erősebb a vírus jelenléte (például Mexikó, Közép- és Dél-Amerika, illetve szegényes vízhálózattal rendelkező területek). Ha járványveszélyes területre utazik, az oltást ajánlott 4 héttel, de minimum 2 héttel hamarabb beadatni, hogy a védettség biztosan kialakuljon. 
– Alapbetegségük (például vérzékenység, krónikus hepatitisz-B vagy -C vírushordozók) vagy életmódjuk miatt (pl. intravénás kábítószer-használók, homoszexuálisok) fokozottan veszélyeztettek.
Ha valakinek a védőoltás ellenjavallt, az ún. passzív immunizálásban részesülhet, ami azt jelenti, hogy hepatitisz-A ellenes ellenanyagot (immunglobulint) kaphat injekció formájában.


Van kapcsolat az ajakherpesz és a genitális herpesz között?

2024. március 05.

Az ajakherpesz, vagyis orális herpesz igen gyakori jelenség, sokan tapasztalják életük során a vele járó égő fájdalmat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ugyanazon vírus az oka a genitális herpesznek is, amelynek terjedéséről, megelőzéséről dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos beszélt.

Fotó: 123rf.comMi a kapcsolat az ajakherpesz és a genitális herpesz közt?

Az orális herpesz a herpes simplex vírus egyik típusának, a HSV-1-nek lehet a következménye. Kvázi sebek vagy hólyagok formájában jelenik meg az ajaknál, illetve a száj környékén. Sokaknál kellemetlenséget, égő érzést okoz, de gyakran akár fájdalom nélkül is jelen lehet. Gyermekkorban és fiatalkorban szexuális kapcsolat nélkül, csak nyállal érintkezve juthat be a szervezetbe ez a vírus, később azonban orális szex kapcsán a szájról átterjedhet a nemi szervekre is. Ez az oka annak is, hogy a genitális herpesz forrása a HVS-1 is lehet, bár a herpes simplex vírus másik típusa, a HSV-2 is okozhatja.  A genitális herpesz pedig az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, azaz nemi betegség. 

Így terjedhet a genitális herpesz

A nevéből is látszik, hogy a herpesz nemi úton terjed, bármilyen szexuális aktus során. Az alábbi módokon lehet megfertőződni:
– ajakherpesz jelenlétében csókolózás vagy orális szex során,
– genitális herpesz fertőzéssel rendelkező partnerrel való kapcsolatban a nemi váladék által,
– ugyancsak átadható a fertőzés, ha a fertőzött partner bőrének az a része érintkezik a másik partnerrel, amelyen a herpesz található.
A genitális herpesz akkor is átadható, ha nincs látható jele vagy ha az érintett fél nincs is tisztában azzal, hogy herpesze van. 
– Ugyanakkor el kell oszlatni a tévhiteket: a genitális herpesz nem kapható el a vécéhasználat során, az uszodában, vagy a kádban. Ugyancsak nem terjed közös használatú tárgyakról, például szappanról, törölközőről, de például szexjátékokkal, vibrátorral átadható – ismerteti Karászi doktornő.

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a genitális herpeszt?

Nemi betegségeket tökéletesen csak a szexuális élettől való teljes tartózkodással lehet megelőzni, a szexuálisan aktív személyeknek azonban más módokat kell választani, hogy csökkentsék a rizikót.  A hosszútávú, monogám kapcsolat nyilvánvalóan jelentősen visszaszorítja a kockázatot, különösen, ha a partner nem fertőződött herpesz vírussal. Ezen túl bármilyen típusú kapcsolatban védelmet nyújthat az óvszerhasználat – nem csak herpesz, hanem más szexuális úton terjedő betegségek és természetesen a nem kívánt terhesség ellen is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az óvszer által nyújtott védelem nem feltétlenül 100%-os, ugyanis nem minden herpesz azon a területen helyezkedik el, amelyet az óvszer fed.


A fokozott pigmentáció mögött Addison-kór is állhat

2024. március 03.

A bőr sötét elszíneződése, a fokozott pigmentáció nem csak esztétikailag lehet zavaró, de súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint ez akár Addison-kór jele is lehet, mely olykor más endokrin zavarhoz is csatlakozhat. 

Fotó: gettyimages.comEzek állhatnak a fokozott pigmentáció hátterében

A fokozott pigmentáció – azaz a hiperpigmentáció- több formában is megjelenhet: ilyen például a jól ismert májfoltok, szeplők. Ekkor a bőr festékanyaga, a melanin bizonyos helyeken felhalmozódik és sötétebb foltok keletkeznek.

Ennek oka több minden is lehet: pl. bőrsérülés, fényérzékeny gyógyszerek alkalmazása, terhesség, hormonzavarok, napfény, genetika, idősebb életkor.  Az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet (ez általában endokrinológiai probléma).

Addison-kór is okozhatja

A fokozott pigmentációt ún. Addison-kór is okozhatja, mely a mellékvesekéreg zavara. Ez esetben a szerv nem képes elegendő hormont termelni, melynek következtében kiszáradás, az anyagcsere összeomlása és keringési elégtelenség léphet fel, ha nem kezelik idejében. A mellékvesekéreg ugyanis olyan hormonokat termel, melyek komoly hatást gyakorolnak a só-és vízháztartásra (pl. aldoszteron), de itt termelődnek a cukoranyagcseréért felelős anyagok (glükokortikoidok: kortizol, kortizon), valamint az ún. szexuálkortikoidok is. A fokozott pigmentáció oka az agyalapi mirigy által termelt ACTH és az ún. keratinociták melanokortin-1-receptorai közti keresztreaktivitás. Az ACTH szintje ugyanis ekkor megemelkedik, ami több melanin képzésére ösztönzi a szervezetet.

A mellékvesekéreg zavara lehet elsődleges és másodlagos is. Utóbbi esetben főleg az agyalapi mirigy betegsége okozza a gondot, elsődleges formája pedig az Addison-kór, ami ma már egy igen eredményesen kezelhető állapot. Ez leggyakrabban egy autoimmun betegség, tehát a szervezet saját magát támadja. Előfordulhat, hogy több más endokrin zavarral jár együtt- ekkor poliendokrin szindrómáról beszélünk.


Akadozik a vizelete? Urológusnak kell látnia

2024. február 28.

Férfiaknál leginkább a prosztataproblémákra szokás gondolni, ha a vizelet akadozásának, gyengülésének okait keressük, holott ennél jóval több betegség, állapot magyarázhatja a problémát, ami nőknél is előfordul. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész az akadozó vizelés okait vette számba.

Fotó: 123rf.comNehéz az indítás, szakaszos a vizelés

Az akadozó vizelet többféle tünet gyűjtőneve. Ezek a tünetek a következők: nehéz vizeletindítás, gyenge vizeletsugár, szakaszos vizelés, vizeletvisszamaradás-érzés. A vizeletelakadás a legsúlyosabb fokozat, amely sürgős urológiai ellátást (katéterezést) igényel. A vizeletelakadás és vizeletrekedés tulajdonképpen szinonimák. Vizeletürítési nehézségek esetén fontos az urológiai kivizsgálás, ugyanis nagyon sokféle ok állhat a tünet hátterében, amelyek közül több kezelést is igényel.

Ilyen betegségek miatt akadozhat a vizelet

Mechanikai akadály

A mechanikai akadályok a húgycső jelentősen nagyobb hossza, és a prosztata miatt férfiaknál sokkal gyakrabban fordulnak elő. A prosztatát érintő mindenféle betegség: jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, prosztatarák, idült- és heveny prosztatagyulladás, tályog okozhatnak akadozó vizeletet vagy teljes vizeletelakadást, mert a prosztata a húgyhólyag alatt mandzsetta-szerűen fogja körbe a húgycsövet, és bármilyen eredetű duzzanata beszűkítheti vagy elzárhatja azt.

A másik gyakori mechanikus ok a húgycsőszűkület, amely lehet veleszületett is, de gyakoribb a gyulladásos eredet (például gonorrheás fertőzés után) vagy húgycső-sérülés, urológiai beavatkozások: katéterezés, húgycsövön keresztüli műtétek után. Kifejezett fitymaszűkület szintén okozhat akadozó vizeletet.

A felsoroltakon kívül, mindenféle kismedencei térfoglaló folyamat: daganat, ciszta, gyulladás, vérömleny szűkítheti az alsó húgyutakat. Továbbá, húgyhólyagkő és a húgycsőbe került kő szintén okozhat vizelet-ürítési zavarokat, de az esetek nagy részében más alsó húgyúti szűkülettel kombinálódva.

Mechanikus akadályt képezhet például erotikus játék során a húgycsőbe helyezett idegentest vagy beszakadt, beszorult orvosi eszköz (például húgycsőkatéter) is.

Záróizmok beidegzését befolyásoló betegségek

Az akadozó vizelést magyarázó másik nagy csoportba azok a betegségek tartoznak, amelyek a húgyhólyag-húgycső-záróizmok beidegzését befolyásolják vagy károsítják. Ezek a betegségek gyakran késztetéses vizelési panaszokat: gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés, parancsoló vizelési ingerek, késztetéses vizelet-visszatartási nehézség (urge inkontinencia) is okoznak.

A húgyhólyag és húgycső, záróizmok beidegzése sérülhet a központi idegrendszer: gerincvelő, agy, illetve a perifériás idegek szintjén.
Mindenféle agyi károsodással-leépüléssel járó állapot, például agyi sérülés, stroke, agyvérzés, Alzheimer-kór, Parkinson-kór okozhat vizelési panaszokat. A gerincvelőt károsító ismertebb betegségek is ide sorolhatók: nyitott gerinc, gerincsérülések, porckorong-sérv, Sclerosis multiplex. A perifériás idegek károsodhatnak anyagcsere-betegségektől, mint például a cukorbetegség, májbetegség, idült veseelégtelenség vagy mechanikai behatásra, mint például kismedencei térfoglaló elváltozások, baleseti sérülések, műtétek.


Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak

2024. február 24.

A cukorbetegség rengeteg embert érint, de legfőképp a kezeletlen cukorbetegség vezethet súlyos problémákhoz, mert minél tovább késik a diagnózis, annál inkább valószínű valamilyen szövődmény kialakulása. Ezért nem mindegy, milyen korán, melyik stádiumban ismerjük fel a diabéteszes problémát. Néha az általános első tünetek (mint a gyakori vizelés, állandó éhségérzet, nehezen gyógyuló sebek, fáradékonyság és a végtagok zsibbadása) vagy nem jelennek meg, vagy észrevétlenül maradnak, de ha ezeket nem észleljük, a bőrtünetek is segítségünkre lehetnek. Ezek a látványos jelzései szervezetünknek eltéveszthetetlenek, ezért ha felismerjük őket, tudjuk, hogy orvoshoz kell fordulnunk, mert cukorbetegség állhat a háttérben.

Fotó: pixabay.comA tartósan magas vércukorszint miatt kialakuló bőrbetegségek egyes esetekben a perdiabéteszt, más esetekben a még fel nem ismert, de már kialakult cukorbetegséget jelezhetik, illetve utalhatnak arra is, hogy a cukorbetegségünk jelenlegi kezelésén módosítani szükséges, mert az nem megfelelő. 

A legtöbb esetben a vércukorszint beállítása után a bőrtünetek enyhülnek vagy teljesen el is tűnhetnek. 

Számos bőrtünet kísérheti a cukorbetegséget, de a leggyakoribbak az alábbiak:

Barnás foltok a lábszáron (diabéteszes dermopátia): Ezek a barnás foltok diabéteszes láb néven is ismertek. Kerek vagy ovális formájúak, színük a vörösesbarna és a teljesen barna között váltakozik. A foltok a vércukorszint beállítása után 1,5-2 év alatt általában eltűnnek.

Kivizsgálásuk rendkívül fontos, mert komolyabb szövődmények is könnyen kialakulhatnak belőlük, mint például a diabéteszes neuropátia (idegek károsodása).

Sötét, bársonyos jellegű foltok (acanthosis nigrican): Elsősorban a nyakon hónaljban vagy a lágyékon jelennek meg és általában olyankor, ha túl sok az inzulin a vérben. Leginkább a prediabéteszt jelzik.

Megvastagodott, kemény bőr (scleredema diabeticorum): Ha önnek gondosan be van állítva a vércukorszintje, akkor is előfordulhat, hogy a bőre megkeményedik, megvastagszik és duzzadttá válik. Ezek a típusú bőrelváltozások lassan, több év alatt alakulnak ki, általában a hát felső részén. Előfordulhatnak még a vállon és a nyakon is.

Nyílt sebek (diabéteszes fekély): A magas vércukorszint egy idő után idegi károsodáshoz vezethet és rossz vérkeringést okozhat. Mindez azt eredményezi, hogy még a kisebb sebek is nehezen gyógyulnak be főként a lábakon, emiatt kialakulhatnak nyílt sebek is.

Apró, pirosas, sárgás kiömlések (eruptive xanthomatosis): A kezeletlen diabétesz miatt a vérünkben keringő zsírok egyik fajtájának, a triglicerideknek a szintje rendkívül magasra emelkedhet. Ez okozza a szóban forgó „kiömléseket”. Általában sárgás színezetűek, viszkető érzéssel járnak együtt és főként fenéktájon, combokon, térden, illetve fenékhajlatban jelennek meg. Ha a vércukorszintet sikerül stabilizálni, ezek a kiömlések eltűnnek.

Sárgás lerakódások (xanthelasma): Ezek a sárgás lerakódások szintén a magas vérzsírszint miatt alakulnak ki, ami a tartósan magas vércukorszint következménye.

Fertőzések: A cukorbetegség az immunrendszert is legyengíti, emiatt a szervezet nehezebben küzd meg a baktériumokkal, így a fertőzések kialakulásának esélye is nagyobb lesz. A fertőzések közül a gombás fertőzések, a szájpenész a hüvelygomba vagy a candida a leggyakoribbak.

Függő szemölcsök: Bárhol megjelenhetnek a bőrön, de legjellemzőbb a nyakon, szemhéjon, hónaljban és a lágyékban.

Kiütéses foltok: Bár nem mindenki cukorbeteg, akinek piros foltokban kiütések jelennek meg a bőrén, de akinek rendszeresen megjelennek ilyen foltjai, jobb, ha kivizsgáltatja magát, mert számos esetben a diabétesz okozza.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...239