Információk, érdekességek
5 tanács prosztatarák ellen az urológustól
2024. november 22.
Bár a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Rákász István , az Urológiai Központ szakorvosa a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.
A megfelelő életmód védőfaktor
A prosztatadaganattal diagnosztizált férfiaknak sokkal jobbak a túlélési esélyei, mint például bizonyos szívbetegségek esetén – áll a Harvard School of Public Health kutatásában. A tanulmányból az is kiderül, hogy az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben és a megelőzésben is.
Mivel csak az Egyesült Államokban évi több, mint 180 ezer férfi szembesül a prosztatarákkal, (hazánkban pedig évente 4000 férfi kap ilyen diagnózist) a kutatók pedig remélik, hogy az eredményeik még erősebben fogják sarkallni őket, hogy váltsanak egészségesebb életvitelre. Ez ugyanis nem csak a magának a betegségnek javítja a gyógyulási kilátásait, de az élethosszt és az életminőségét is pozitívan befolyásolja.
Íme, az 5 legjobb tanács
A prosztatarák megelőzésében, kezelésében az életmód egyes elemei és a tudatosság is fontos szerepet játszanak. Mit tehetnek tehát a férfiak a megelőzéséért, a korai felismerésért és a gyógyulásért?
Felelősségteljes partnerkapcsolat
A gyakori partnerváltás (főként védekezés nélkül) komoly rizikófaktor, hiszen még orális szex során is kerülhetnek gyulladást okozó baktériumok a húgycsőbe.
Rendszeres fizikai aktivitás
A rendszeres mozgás sokféle daganatos betegség megelőzésében játszik szerepet, a kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást végző daganatos betegeknek pedig 40%-kal nő a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait a tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja.
Étrendbeli tudatosság
A fő irányelvek közé tartozik az alkohol, főként a tömény szeszek kerülése, a csípős, fűszeres ételek visszaszorítása, a telítetlen zsírsavak beillesztése az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. Közismertek a tökmag és a kisvirágú füzike jótékony hatásai.
Szavazások
Ön szed C-vitamint?
Aktív: 2024. november 04. - 2024. december 08.
Igen.Csak időszakosan.
Nem.
szavazatok száma: 98
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.
Szavazok Lezárt szavazások
A szívet védő jó éjszakai alvás rejtélye
2024. november 22.
Amerikai kutatók közelebb kerültek annak a rejtélynek a megfejtéséhez, hogy miként védi a szívet egy jó éjszakai alvás.
Egérkísérleteikben felfedeztek egy eddig ismeretlen mechanizmust az agy, a csontvelő és az erek között, amely véd az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének kialakulásától, de csak akkor, ha az alvás teljes és mély.
A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók kiemelték, hogy ennek az útnak a felfedezése rávilágít az elégséges mennyiségű, minőségi alvás fontosságára az szív-és érrendszer egészségének fenntartása érdekében, valamint új célokat jelölhet ki a szívbetegségek elleni harcban. A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálozási ok a nők és a férfiak körében az Egyesült Államokban.
„Azonosítottunk egy mechanizmust, amelyben egy agyi hormon kontrolálja a gyulladásra hajlamos sejtek termelődését a csontvelőben oly módon, hogy segít megvédeni az ereket a károsodástól” – magyarázta Filip Swirski, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Egyetem ofvostudományi karának adjunktusa. „Ezt a gyulladás elleni mechanizmust az alvás szabályozza, és ha rendszeresen széttöredezett az alvás, vagy rossz annak minősége, ez a mechanizmus megszakad. Ez egy nagyobb kirakójáték egy kicsiny darabja” – tette hozzá a kutató.
Közelmúltbeli kutatások összefüggést találtak az alváshiány és bizonyos alvászavarok, mint az alvási apnoe, valamint az elhízás, a diabétesz, a rák és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között. De a kutatók még keveset tudnak arról a sejt- és molekuláris mechanizmusról, amely magyarázattal szolgálhat az alvás és szív-és érrendszeri egészség közötti kapcsolatra.
A rossz és kevés alvás jelentős közegészségügyi probléma, amely több millió embert érint minden korosztályban. Tanulmányok mutatták ki, hogy a minőségi alvás megfelelő időben létfontosságú az egészség számára, de az Egyesült Államokban például az felnőttek kevesebb mint fele alszik hét-nyolc órát naponta.
Flexitáriánus étrend: kevesebb hús, jobb egészség
2024. november 21.
Miért jó az egészségünknek és a vonalainknak, ha korlátozzuk a húsfogyasztást? Egészséges táplálkozás és fogyás egyszerre? Igen, mindez megvalósítható a flexitáriánus diéta segítségével. Tudjunk meg többet követésének okairól és módjáról, hogy egyensúlyba hozzuk táplálkozásunkat a növényi hatóanyagokban gazdag étrend rendszeres fogyasztásával.
A flexibilis (rugalmas) és a vegetáriánus szavakból eredő flexitáriánus diéta korlátozza a húsfogyasztást, anélkül, hogy a vegetarianizmus irányvonalát venné célba. A kevesebb hús középpontban történő szerepeltetése az étrendünkben kettős hatást gyakorol egészségünkre.
Egyrészt csökkentjük vele a húsban megtalálható, gyulladásos elemeket (vas, arachidonsav, leucin…), másrészt – az egyensúly érdekében – növeljük a növényi eredetű táplálékokban megtalálható hatóanyagok (vitaminok, nyomelemek, polifenolok stb.) mennyiségét. Ezáltal számos betegség ellen védjük a szervezetünket, különféle egészségügyi előnyöket biztosítva számára – amennyiben a flexitáriánus diéta szabályait betartva állítjuk össze az étrendünket.
Míg sokak számára nehéz elképzelni egy „igazi” étkezést hús nélkül, a dolgok idővel változnak. Valójában egyre több tanulmány mutat rá az összefüggésre a jelentős mennyiségű húsfogyasztás és a különféle betegségek elősegítésének kockázata között.
Miért együnk kevesebb húst?
– Hogy jó formában maradjunk, megőrizzük vonalainkat
A húsra önmagában szüksége van szervezetünknek. Ami problémát okoz, az a túlzott húsfogyasztás, amely kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményez, mivel növényi tápanyagokban szegény étrendet von maga után. A növényi rostok okozzák pl. egy hírvivő anyag, a propionát (propionsav) bélbaktériumok által történő termelődését, ami hozzájárul a jóllakottság érzés megjelenéséhez, míg a hús csökkenti a propionát termelődését. Egyébként a hús gazdag aminosavakban, amelyek az agyba jutva versenybe lépnek a triptofánnal (fehérjealkotó aminosavval).
Ez utóbbi azonban elengedhetetlen a szerotonin (ingerületátvivő anyag) termeléséhez, ami fékezi az evési vágyat. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a nagy húsevők a leginkább érintettek a túlsúlyossá és az elhízottság problámájában. Hiszen táplálkozásuk általában bővelkedik vörös húsokban, nehéz szószokban, sültekben stb., és zöldségeket esetleg csak szezonálisan választanak hozzájuk köretnek.