Információk, érdekességek

Tüsszögés a görögdinnyétõl?

2008. július 26.

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, fõleg allergiás szezonban, olyankor is erõsödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

 

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

 


Nehezen tudnak felhagyni a tinik a dohányzással

2008. július 26.

A kezdõ kamasz dohányosok gyakran próbálnak meg leszokni a cigarettáról, de többnyire sikertelenül, és a függõség az eddig véltnél korábban kialakulhat - vélik kanadai kutatók.
 
A Kanadai Rák Társaság által támogatott vizsgálatban megállapították, hogy a tinik az elsõ rágyújtás után általában két és fél hónappal már próbálkoznak a dohányzás elhagyásával, és átlagosan 21 hónappal késõbb már elvesztik bizalmukat abban, hogy képesek lennének erre.

Gyógyszervizsgálatok: új esély a Gyermekklinikán

2008. július 25.

A legújabb fejlesztésû gyógyszereket a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinika betegein is vizsgálhatják.

 

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika nemrégiben megkapta a legkorszerûbb gyógyszerkészítmények I-es fázisú klinikai vizsgálatához szükséges OGYI minõsítést. Ennek eredményeként az intézmény betegei elsõként juthatnak hozzá a legújabb fejlesztésû – köztük a kiemelt jelentõséggel bíró daganatellenes – gyógyszerekhez, újabb esélyt adva a mihamarabbi gyógyulásnak.


Boldog élet következik, ha visszatér a halálból

2008. július 25.

Az újraélesztettek életének minõsége csak kis mértékben volt gyengébb, mint a kontrollcsoport tagjaié.

 

A hirtelen, váratlan szívhalálból újraélesztett emberek a következõ öt esztendõben sikeres, békés életre számíthatnak - derült ki német és ausztráliai kutatók közös tanulmányából, melyet a Critical Care szakfolyóirat közölt.


Zsírra is szükségünk van!

2008. július 24.

Még ma is sok gyerek fogyaszt nagyobb mennyiségben állati eredetû telített zsírt, mint telítetlen növényi zsiradékot.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint is a táplálkozásban, így a gyermekkori étrendben is elõnyben kell részesíteni az egyszeresen és többszörösen telítetlen növényi zsiradékokat: a növényi olajokat és a növényi olajokat tartalmazó élelmiszereket a telített - állati - zsírokkal szemben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...372373374...451