Információk, érdekességek

Mi okozhat D-vitamin-hiányt?

2013. március 04.

Mi okozhat D-vitamin-hiányt?Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat. 

Kevés napfény

D–vitamin-hiány kialakulhat a csökkent D3-vitamin bevitelből, a helytelen táplálkozásés a nem megfelelő mennyiségű napfénykövetkeztében – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Napfény-hiány nem csak a napfényben szegény országokban alakulhat ki, de afrikai országokban is, ahol a napfénytől védeni kell a testet és ezért az egész testet ruházat fedi.


A D-vitamin-hiány felelős a civilizációs betegségekért?

2013. március 03.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.


C-vitamin: melanoma és mellrák ellen is hatásos!

2013. február 17.

A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat.

A nyilvánosságra hozott kutatási eredmény alapján a C-vitamin-pótlás 98 százalékkal csökkentette a daganatok növekedéséért felelős érképző faktor, az úgynevezett VEGF szintjét. Amennyiben a jelenleg folyó humán vizsgálatok is jó eredményt hoznak, akkor a C-vitamin az egyik alappillére lehet a kemoterápiát egyre inkább felváltó célzott daganatellenes terápiának. Az amerikai kutatóintézetben végzett állatkísérletben sikerült az áttétképződést is hatékonyan gátolni.


Vigyázat: a köhögés tüdőgyulladást is jelezhet

2013. február 14.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.


Legyen csend! – Tippek fülzúgás ellen

2013. február 11.

A Brit Tinnitus (Fülzúgás) Társaság 2013 februárjának második hetét a Fülzúgás Hetének nyilvánította, ezzel akarja felhívni a figyelmet korunk egyik népbetegségére. A fülzúgás Magyarországon is sok embert érint, több mint fél millióan szenvednek a folyamatos sípolástól, kattogástól.

Míg régen csak az idősek vagy a nagy zajban dolgozók küszködtek fülzúgással, ma már egyre inkább érinti a fiatal – 22-35 éves korosztályt is – és sokakat akár egy életen át végigkísér.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...100101102...155