Információk, érdekességek

A stroke előre jelzi érkezését

2012. november 12.

Egyre többen, így hazánk híres színészei is úgy érzik, valóban sokat tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Kötelességüknek tartják csatlakozni azon országos kezdeményezéshez, amely felhívja a lakosság figyelmét a szélütés megelőzésének fontosságára. A művészek mellett az orvosok, mentősök, politikusok is csatlakoztak a "Ne késlekedj - Minden perc számít" országos kampányhoz.

Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka  egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.


Így előzheti meg a csontritkulást

2012. október 22.

Magyarországon évente 12-14 ezer oszteoporózis miatt bekövetkezett csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatest törést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek. A „néma kórnak” is nevezett betegség kezdetben tünetmentes, sokan az első csonttörésig nem is tudják, hogy csontritkulásban szenvednek.
 

Szakértők szerint a betegség napi fél liter kalciumban és D-vitaminban gazdag tej fogyasztásával és megfelelő testmozgással megelőzhető vagy késleltethető lehet, mégis kevesebb tejet iszunk a javasoltnál.


A fogágybetegségek megelőzhetők a fogmosással

2012. október 20.

fogágybetegségek megelőzhetők a fogmosássalA helyes szájhigiéniára nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Már gyermekkorban meg kell tanulni a helyes fogmosási technikát, hiszen ezt egy életen át alkalmaznunk kell. A szakszerű fogmosás számos bajt megelőz, érdemes tehát odafigyelni fogaink ápolására! A helyes szájhigiéniához dr. Hoffer László ad hasznos tanácsokat.

A fogínysorvadás veszélyes dolog


A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése.

Korai jelei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, valamint a kellemetlen lehelet.


Ne adjon esélyt a cukorbeteg lábszárfekélynek!

2012. szeptember 08.

A cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni.

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.


Légzésfunkció - COPD-t szűrő egyszerű vizsgálat

2012. június 22.

COPDCOPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, hazánk sem kivétel.

Félmillióan szenvednek e betegségben, de csak 200 ezren kapnak kezelést

Egyre többen szenvednek krónikus obstruktív légúti betegségben, angol nevéből rövidítve a COPD-ben, amely hazánkban is népbetegségnek számít. Ez a legnagyobb esetszámú betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A negyven év felettiek körében négyszer gyakrabban alakulhat ki, mint sok daganattípus vagy szívroham.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...101102103...153