Információk, érdekességek

Légzésfunkció - COPD-t szűrő egyszerű vizsgálat

2012. június 22.

COPDCOPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, hazánk sem kivétel.

Félmillióan szenvednek e betegségben, de csak 200 ezren kapnak kezelést

Egyre többen szenvednek krónikus obstruktív légúti betegségben, angol nevéből rövidítve a COPD-ben, amely hazánkban is népbetegségnek számít. Ez a legnagyobb esetszámú betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A negyven év felettiek körében négyszer gyakrabban alakulhat ki, mint sok daganattípus vagy szívroham.


UV-veszély a szemre

2012. június 21.

Az ultraviola sugárzás a magyarokat különösen veszélyezteti, hiszen más európai népekhez hasonlóan magas a világos (kék, zöld illetve szürke) szeműek aránya. A világos szeműek jóval érzékenyebbek az UV sugárzásra, náluk könnyebben alakul ki a szürke hályog és az időskori makula degeneráció. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el a szeme világát a szürke hályog következtében világszerte.


A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát

2012. június 12.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a legújabb kutatásról beszélt, amely az infarktust is a lehetséges kockázatok közé sorolja.


Májrák ellen félévente ultrahangos vizsgálattal

2012. május 23.

májrákA májrák az egyik legagresszívabb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia.

Becslések szerint 800 ezer – 1 millió embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor (májcirrózis), amely minden egyes évben 6000-8000 ember halálát okozza. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a májcirrózis miatti halálozásban ezzel a világelsők között van.


Kávé és sport a bőrrák ellen

2012. április 25.

A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni, vagy csak különféle óvintézkedések mellett. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással párosuló koffein fogyasztásával a bőrrák kockázata jelentősen csökkenthető.

Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik és legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség idei chicagói kongresszusán számolt be. A vizsgálat alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...103104105...155