Információk, érdekességek

A gericferdülést nem lehet megelõzni!

2010. augusztus 31.

A scoliosis, vagyis a gerincferdülés esetében nagyon fontos a korai felismerés, mert nem lehet megelõzni. Minél korábban észreveszik, annál könnyebben korrigálható.
 
Az emberi gerincnek csak nyílirányban vannak élettani görbületei. Ezek az élet során változnak, és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A nyaki és az ágyéki gerincszakasz elõre, a mellkasi és a keresztcsonti szakasz hátrafelé görbül. A helyes tartásnál a görbületek egymást kiegyenlítik.

Lisztérzékenység: mégis megelõzhetõ?

2010. augusztus 29.

Korábban a kisgyerekek betegségének tartották a cöliákiát, mivel a tünetek fõként a liszttartalmú ételek bevezetését követõ idõszakban jelentkeztek.

 

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevõje, mely 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin. A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevõjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Korábban a kisgyerekek betegségének tartották, mivel a tünetek fõként a liszttartalmú ételek bevezetését követõ idõszakban jelentkeztek, de ma már tudjuk, hogy felnõtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás.


A baj nem jár egyedül

2010. augusztus 27.

Drámai adatokat találtak a csaknem 3 ezer férfi vizsgálatával zajló „A Bayer a férfiak egészségéért" szûrõprogram keretében: impotencia, hipertónia, cukorbaj a láthatáron.

 

Dr. Barna István Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense a program eredményeit ismertetve kiemelte, hogy hazánkban ez az elsõ olyan kezdeményezés, amely férfiaknak és a férfiakról szól. Az más kérdés, hogy a szûréseken megjelentek harmada a „gyengébbik" nemet képviselte.


Biciklire fel!

2010. augusztus 23.

Szinte alig találhatunk olyan családot, ahol legalább a gyerekeknek ne jutna egy-egy kétkerekû, és bizony a felnõttek jó része is tud – tudott valamikor! – biciklizni. Csak hát ott porosodik a gép a lakótelepi kerékpártárolóban, a ház pincéjében vagy hátul, a garázsban. Pókhálózza hát le a gépet és szálljon ismét nyeregbe... Csak óvatosan, biztonságosan!
 
Idõszámításunk elõtt kb. 2000 évvel Mezopotámiában már küllõkkel könnyítették a harci kocsik kerekeit. 1817-ben egy bizonyos Karl Friedrich Drais von Sauerbronn Mannheimbõl építette meg az elsõ izomerõvel hajtott, kormányozható, kétkerekû jármûvet, a velocipédet.

Reszveratrol az öregedés ellen

2010. augusztus 19.

A szõlõ héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható reszveratrol késlelteti az öregedés folyamatát.

 

Amerikai kutatók szerint a hatóanyag olyan géneket befolyásol kedvezõen, melyek a kor elõrehaladásával kapcsolatosak. Husam Ghanim és munkatársai szerint a növénykivonat lassítja különbözõ férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztõgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. Ez az anyag feltehetõen az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorol.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...111112113...154