Információk, érdekességek

Mozgással a terhességi cukorbetegség ellen

2010. február 18.

Az anyai cukorbetegség a magzat fejlõdését is veszélyezteti, többek közt azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással van.

 

 

A terhesség alatti cukorbetegség (gesztációs diabétesz) az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és elõfordulása egyre növekszik. Holott megfelelõ életmóddal és ellenõrzésekkel számos késõbbi kockázati tényezõtõl mentesülnének a mamák és a babák. A részletekrõl dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical diabetológusa, a www.orvostkeresek.hu szakértõje tájékoztat.


Minden perc számít!

2010. február 17.

A stroke megelõzhetõ, gyógyítható, ám csak akkor várható felépülés, ha a kezelést legfeljebb 4,5 órán belül elkezdik.

 

 

A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen, a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is útnak indítja kampányát a társadalom aktivitásának növelése céljából. A korábbi program eredményei ugyan kiemelkedõek, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a tájékoztatás jelentõsége megkérdõjelezhetetlen.


A rák is megelõzhetõ!

2010. február 07.

Ez a fõ üzenete a rák elleni kûzdelem világnapjának 2010-ben, s azt is megmondják, hogyan?

 

 

A rák világszerte a vezetõ halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2005 és 2015 között 84 millió ember fog rákban meghalni, ha nem teszünk ellene semmit sem. A 2010. év fõ üzenete „A rák is megelõzhetõ" - idézi a tüdõbeteg.hu.


Diétával a krónikus fáradtság ellen

2010. február 06.

Ha nincs egyéb oka, a tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelõ étrend okoz.

 


A téli idõszakban reggelenként nehezünkre esik kikelni az ágyból, a rövid és hideg nappalok miatt könnyen kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a rosszkedv nem múlik és hónapokon át tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtunk, már fontos komolyan vennünk a panaszokat. A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelõ étrend okoz - veti fel a www.allergiakozpont.hu.


Nem a betegséget, a beteget kell kezelni

2010. február 02.

Magas vérnyomás esetén nem a betegséget, a beteget kell kezelni.

 

 

Ezt Páll Dénes egyetemi docens mondta szombaton Debrecenben, A hipertónia személyre szabott kezelése címmel rendezett szakmai továbbképzõ tanácskozás szünetében az MTI-nek. A debreceni orvoscentrum 1. számú belklinikája regionális hipertónia központjának vezetõje kifejtette: az elmúlt 4-5 évben Magyarországon 30-ról 40 százalékra növekedett a jól kezelt magas vérnyomású betegek aránya. Ebben - mint fogalmazott - nagy szerepe van a Magyar Hypertonia Társaság megelõzõ-felvilágosító munkájának. A mostani debreceni konferencián is több mint ezer családorvos, belgyógyász, gyógyszerész vesz részt a személyre szabott vérnyomáskezelés legújabb eredményeirõl.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...119120121...155