Információk, érdekességek

Stroke: hatott a figyelmeztetés

2009. június 11.

A kampánynak köszönhetõen megnõtt a vérrögoldások száma, a betegek sokkal hamarabb hívnak segítséget.

 

 

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Stroke Társaság április elsejétõl országos kampányt indított, ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a stroke veszélyére, az idõablak jelentõségére. Az idõfaktor fontosságát jelképezte a kampány jelmondata is „Stroke - Ne késlekedj" -" Minden perc számít". Mint a felmérések mutatják, még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a Stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák a rosszullétet, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.


Nyáron a kullancsok ellen

2009. június 03.

Itt a nyaralások, táborozások ideje... Védekezzünk a vérszívó kullancsok ellen!

 

 

Ilyen gyönyörû tavaszunk régen volt már, szinte fáj, hogy búcsúznunk kell kedvenc évszakunktól. A gyerekeink kevésbé bánkódnak az idõ múlásán, nekik örökkévalóságnak tûnik minden májusi nap. Alig várják, hogy végre a táblára írhassák csupa nagybetûvel: VAKÁCIÓ!


Sportolókat véd egy magyar szívmonitor

2009. június 01.

Állandó orvosi felügyeletet lehet biztosítani a sportolók számára mobiltelefonon egy számítógépre kapcsolva.

 

 

A Magyar Jégkorong Szövetség egy új fejlesztésû szívbetegséget felismerõ készüléket kapott. Az eszköz jelentõségét nem kell részletezni, hiszen a közelmúltban több sportolónk is életét vesztette rejtett szívbetegségek következtében. Kolonics György közvetlenül a pekingi olimpia elõtt hunyt el egy szívizombetegség miatt, hasonlóan ifj. Ocskay Gáborhoz, akinek halálát szívinfarktus okozta, illetve meg kell említeni, hogy Görbicz Anita ez év elején szintén kardiológiai okok miatt hagyott ki hosszabb idõt.


Ránk leselkedõ, szemmel nem látható veszélyek

2009. május 29.

Az Egyesült Államokban már kötelezõvé tették a hepatitisz-A elleni oltást a kisgyermekeknek és a veszélyeztetetteknek.

 

 

Az utazókra számtalan veszély leselkedik, többnyire szabad szemmel nem látható veszélyek, ezért indulás elõtt érdemes tisztában lenni a kockázatokkal és megelõzni, amit csak lehet - hívták fel a figyelmet a szakemberek annak kapcsán, hogy ezekben a napokban éppen hazánkban tartja világkongresszusát az Utazási Medicina Nemzetközi Társasága.


Fújjad, kenjed, védekezz!

2009. április 29.

Ma már a városok parkjai, a strandok, és a kis kertek sem jelentenek biztonságot a vérszívók fullánkjaival szemben.

 

 

A klímaváltozás eredményeképpen a melegkedvelõ vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentõsen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertõzõ betegségeket. Ezen fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esõs idõjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...154