Információk, érdekességek

Sportolókat véd egy magyar szívmonitor

2009. június 01.

Állandó orvosi felügyeletet lehet biztosítani a sportolók számára mobiltelefonon egy számítógépre kapcsolva.

 

 

A Magyar Jégkorong Szövetség egy új fejlesztésû szívbetegséget felismerõ készüléket kapott. Az eszköz jelentõségét nem kell részletezni, hiszen a közelmúltban több sportolónk is életét vesztette rejtett szívbetegségek következtében. Kolonics György közvetlenül a pekingi olimpia elõtt hunyt el egy szívizombetegség miatt, hasonlóan ifj. Ocskay Gáborhoz, akinek halálát szívinfarktus okozta, illetve meg kell említeni, hogy Görbicz Anita ez év elején szintén kardiológiai okok miatt hagyott ki hosszabb idõt.


Ránk leselkedõ, szemmel nem látható veszélyek

2009. május 29.

Az Egyesült Államokban már kötelezõvé tették a hepatitisz-A elleni oltást a kisgyermekeknek és a veszélyeztetetteknek.

 

 

Az utazókra számtalan veszély leselkedik, többnyire szabad szemmel nem látható veszélyek, ezért indulás elõtt érdemes tisztában lenni a kockázatokkal és megelõzni, amit csak lehet - hívták fel a figyelmet a szakemberek annak kapcsán, hogy ezekben a napokban éppen hazánkban tartja világkongresszusát az Utazási Medicina Nemzetközi Társasága.


Fújjad, kenjed, védekezz!

2009. április 29.

Ma már a városok parkjai, a strandok, és a kis kertek sem jelentenek biztonságot a vérszívók fullánkjaival szemben.

 

 

A klímaváltozás eredményeképpen a melegkedvelõ vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentõsen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertõzõ betegségeket. Ezen fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esõs idõjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.


Csak a nõket védi a kávé a vastagbélráktól

2009. április 15.

Az új áttekintõ vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védõhatását vastagbél- és végbélrák ellen.

 

 

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintõ vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védõhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer címû szaklap áprilisi számában. A Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársai Youjin Je vezetésével szisztematikusan áttekintettek 12 követéses tanulmányt, melyek összesen 646 848 embert érintettek, közülük 5403 páciensnek volt vastagbél- vagy végbélrákja.


Fertõzésveszélyben a rendõr!

2009. március 26.

Egyes megyék rendõri egységeinél több hónapja húzódik a védõoltások biztosítása.

 

 

Az egészségre fokozott veszélyt jelentõ vírusoktól tartanak a Rendõrségnél dolgozók, akik az elfogott, elõállított és õrzött illegális migráns külföldiekrõl átterjedhetõ hastífusz, hepatitis és rühfertõzésnek vannak kitéve. A Rendészeti Védegylet (RV) az országos sajtószolgálathoz eljuttatott közleményéében figyelmeztet, hogy a többszörösére megugrott illegális migrációból adódó fertõzésveszély a rendõrségi egészségügyi óvórendszabályok szigorítását követelik meg, egyben pluszforrásokat igényelnek a rendõrök egészségvédelme érdekében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...125126127...155