Információk, érdekességek

Tizennégyszer több rákhalál, jórészt a hanyagság miatt

2008. július 10.

Kísérleti programot indított az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi daganatok szûrésére.

 

Az alkalomszerû, alapellátásban történõ ajak- és szájüregi daganatszûrési egyedülálló kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés: ma ugyanis megdöbbentõen sokan halnak meg ebben a betegségben, a középkorú férfiak körében az ajak és szájüregi daganatok okozta halálozás az elmúlt 30 év során 14-szeresére nõtt, miközben az idõben felismerve gyógyítható.


Torokfájás a legnagyobb melegben?

2008. július 01.

A jeges italok, a fagylalt és a légkondicionálás veszélyei.

 

Elsõ hallásra meglepõnek tûnhet, de a nyári torokfájás viszonylag gyakori betegség. Egy átlagos nyár során körülbelül félmillió esetben kérnek honfitársaink torokfájás elleni patikaszereket a magyar gyógyszertárakban.

 

Míg télen a hideg levegõ belégzése, illetve a zárt helyiségben felszaporodó kórokozók okoznak gondot, nyáron a veszélyt a jeges üdítõk, a fagylalt és a légkondicionálás jelentik. Az erõsen szénsavas ásványvizeknek lokális nyálkahártyát izgató hatásuk is van. A változékony idõjárás kedvez a torokfájások többségét okozó légúti vírusok szaporodásának.

 

 


A biztonságos napozás

2008. június 09.

Minden évben újabb és újabb, egyre nagyobb védelmet nyújtó napozószerekkel rukkol elõ az ipar, ön napozáskor mégsem érezheti magát teljes biztonságban. Viszonylag keveset tartózkodjon a napon, annál többet az árnyékban, válassza ki és alkalmazza ésszerûen a napozószereket - ez a biztonságos barnulás titka!


Asztma és szélütés: veszélyben a nõk

2008. június 07.

A nõk felnõttkori asztmája összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel és a szélütéssel.

 

A felnõttkorban kezdõdõ asztma növelheti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát a nõknél, a férfiaknál azonban nem találtak ilyen összefüggést - közölte az American Journal of Cardiology címû szakfolyóirat.


A tisztaság fél egészség - avagy miért fontos a fertõtlenítés

2008. május 06.

A betegségek kialakulását, létrejöttét igyekszik megelõzni az ember a rendszeres tisztálkodással és az igen hatékony takarítószerek rendszeres használatával is. Ezen anyagokat gyûjtõnevükön fertõtlenítõknek vagy dezinficienseknek nevezzük. E szerek használatának célja, hogy élõhelyünket, környezetünket olyan állapotban tartsuk, hogy sem mi emberek, sem más tényezõ ne válhasson fertõzõ forrássá, egy fertõzés termesztõjévé. A környezeti tényezõk és a szociális higiénia jelentõs romlása mindenkor komoly fertõzések elindulásához vezetett. A fertõzést keltõ tényezõk leginkább és leggyakrabban a bõr sérülését követõen kerülnek be a szervezetbe és indítanak el egy-egy kórfolyamatot. Emberi környezetünk tisztasága, testünk gondozottsága megelõzi a fertõzések létrejöttét és kialakulásának lehetõségét is.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...133134135...155