Információk, érdekességek

Egészségesen és fitten - minél tovább

2007. április 03.

Hiába rohannak az évek, mégis szeretnénk egészségünket és a fittségünket minél tovább megõrizni. Az egészség érték, nemcsak az egyénnek, hanem a családnak, a munkahelynek és a társadalomnak is. Ha figyelünk és vigyázunk egészségünkre, akkor sikerülhet megõriznünk ezt a pótolhatatlan kincset: testi - lelki jóllétünket. 
Huszonévesen még azt hisszük, hogy végtelenül terhelhetõk vagyunk. Teherbíró képességünk nem ismer határt. Mindent kibírunk. Ha kell, talpon tudunk maradni akár két egész napont át, és még tovább... Reggelire csak egy kávéra jut idõ és máris rohanunk a munkahelyre. Sokszor ebédelni sincs idõnk nyugodtan. Lerohanunk a gyorsbüfébe, ott bekapunk egy szendvicset vagy egy hamburgert, iszunk rá egy kólát. Ezután ha kell, túlórázunk is. Pihenésképpen séta helyett beülünk egy presszóba. Gyakran alvás helyett irány a diszkó, éjjeli randevú - és reggel újra kezdõdik a nap, és folytatódik, ugyanígy...

A zenélés jó hatásai

2007. március 25.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy a zenélés fejleszti az agyat és élesíti a hallást mindenféle hangokra, beleértve az emberi beszédet is.


A zene úgy látszik segít az élet többi dolgában is: ösztönöz az olvasásra, segít észrevenni a hamis hangokat egy dalban, megtanít élesebben hallani még egy hangos osztályteremben is. - mondta Nina Kraus, a Northwestern Egyetem neurológus-kutatója.


A felfedezések rávilágítanak arra, milyen fontosak is az ének-zene órák. "Mikor az iskolák nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, a zeneórák az elsõk között vannak, amirõl a gyereknek le kell mondania. Ez pedig nagy hiba." - mondta Kraus.


Kapcsoljon ki!

2007. március 22.

Az ember napjának a legnagyobb részét a munkahelyén tölti. A munkavégzés típusa és a munkahelyi légkör nagymértékben befolyásolja testi-lelki egészségünket. Nem mindenki képes kikapcsolni, csak azért, mert piros betûs ünnep közeleg; így a várva várt szabadság sem okoz mindenkinek igazi felüdülést. Hiába az akár a többnapos munkaszünet, ha az ember nem képes igazán kipihenni magát...


A pszichológusok és orvosok már régen rájöttek: minden attól függ, mennyire képes valaki "kikapcsolni", "ellazulni"... Sokan sajnos nem tudnak a mindennapok gondjaitól megszabadulni. Hiába töltik szabadidejüket a legidillibb környezetben, ha a hétköznapi problémák, munkahelyi teendõk nem hagyják nyugodni õket.


Amikor kevés a nap 24 órája...

2007. március 15.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak idõhiányról, túlterheltségrõl.

 

Különösen igaz ez, ha egy nõnek a munka és a család frontján is naponta helyt kell állnia. Hiszen a családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták (mintha otthon nem azt tenné) - mégpedig teljes munkaidõben. Részmunkát pedig csak ritkán lehetséges vállalni, egyfelõl anyagi okokból, másfelõl a munkáltató csak elvétve ajánlja fel. 

"Állandó rohanás az életem"


Hogyan tehetõk aktívabbá az emberek?

2006. december 16.

A testmozgás fontosságát a legtöbb egészséggel foglalkozó szervezet hirdeti, azonban sokszor nehéz olyan aktivitási formát kitalálni, amelyet valóban szívesen végeznek az emberek. A brit Egészségügyi Szolgálat nemrégiben napvilágot látott tanulmányában olyan 'sportok' támogatása is felmerült, mint például az utcai tánc vagy a tangó.


A mérsékelt testmozgásról egyre több tanulmány igazolja, hogy lényegében az összes szervre kedvezõ hatással van - azonban az is közismert, hogy az emberek sokkal kevesebbet mozognak a kelleténél. Nem meglepõ tehát a brit társadalombiztosítás elsõre talán meghökkentõ elképzelése, amely például az utcai táncot vagy akár a tánciskolákat is támogatná az egészségmegõrzés érdekében. (Ezen felül további érdekes sportok, mint például az ugróasztalozás vagy akár a közösen szervezett séta támogatása is felmerült).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...666768...70