Információk, érdekességek

Mitől lesz korpás a haj? Van megoldás a megszüntetésére?

2016. május 07.

haj

Valami hullik a hajamból.."-néha már olyan ciki, hogy rosszkedvvel megyek dolgozni.."Nem te vagy az egyetlen, aki egy elharapott káromkodással söpri le a válláról a hajából kihulló apró fehér fejbőrdarabkákat. A korpát. De nevezzük inkább fejbőrhámlásnak.

A fejbőr, hasonlóan a bőrünknél megfigyelhetően, természetes folyamat következményeként hámlik. Ha nincs semmi bajunk, akkor észrevehetetlen folyamat. A megvastagodott réteg (stratum corneum) hámlemezkéi leválnak, amelyek vagy feloldódnak a fejbőr védőrétegében, vagy annyira apróak, hogy szabad szemmel nem vesszük észre, ha kipottyan. 

A korpásodást egy gomba okozza, amely egyébként is a fejbőrön van, a normál gombaflóra részét képezi (pityrosporum ovale). Ha ez elszaporodik, immunrendszeri, hormonális, vagy tápcsatornabéli okok miatt (faggyútöbblet), akkor hamarosan láthatóvá válik a különböző méretekben kifésülhető, vagy kihulló fejbőrhámlás. A gomba mellett általában gondot okoznak az egyéb körülmények is. A fejbőr gyulladt, vagy vízhiányos állapota, a jelentősen megvastagodott fejbőr, a nagyon sűrű haj is akár(!), vagy a sűrű hajmosás (gyakoribb mint 48 óra). 


Ilyen a 2016-os női frizuratrend!

2016. május 01.

Újra divat a félhosszú, természetesen laza, szőke haj.

Természetesség, laza kontyok, fonatok és egy kis kóc. Ezek az idei év meghatározó frizura trendjei, melyek közül most mindenki megtalálhatja az adottságaihoz és személyiségéhez tökéletesen illő frizurát.

Idén a haj természetes adottságait kihasználó természetes hajviselet a trend. Kevésbé kapnak teret a mesterkélt frizurák, és az egyenes hajviseletet egyre jobban kiszorítja a természetesen laza hullám és a göndörség.

„Az ombre mára teljesen kiment a divatból, a kontrasztos színek helyett válasszuk inkább a szolidabb árnyalatokat és a satírozott színkombinációkat. A platinaszőke szintén a múlté, melyet egy hozzánk illő, természetes, nap szívta hatású szőke árnyalatra cserélhetünk.” – tette hozzá Lafferton Annamária, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász.


Teremts bőséget a jóga segítségével!

2016. április 24.

A jóga gyakorlásáról szinte csak és kizárólag annak fizikai hatásai jutnak eszünkbe. Még haladó gyakorlók számára is elsődleges cél egy-egy ászana minél tökéletesebb kivitelezése, hosszabb ideig történő kitartása vagy újabb pózok megtanulása. Már-már érzik, miért fontos az óra eleji ráhangolódás és az óra végi mély relaxáció, ám sokkal kisebb mértékben használják ki ennek erejét, mint amennyire lehetőségük nyílna. A jóga nidra többnyire ma is "csak" mély, levezető relaxációt jelent, pedig óriási áldás válik elérhetővé, ha megfelelően alkalmazzuk.

Célkitűzés, sankalpa

A sankalpa szanszkrit szó, olyan tömör, egyes szám első személyben tett pozitív kijelentő mondat melyet, mint egy magot, elültetünk az óra eleji ráhangolódás során. Ennek az adott gondolatnak, célnak (Pl. „Anyagi bőségben élek!”) „szenteljük” a jógaórát. A megerősítő mondat, mint személyes mantra – függetlenül attól, hogy nem recitáljuk az óra alatt – végigkíséri mozdulatainkat, tudatalattinkban folyamatosan ott rezeg. Ha célunk pl. a munkahelyváltás, de nem tudjuk, merre lépjünk, akkor a fizikai burkon túl a jóga mélyebb aspektusait is felhasználhatjuk a vágyott célunk elérése érdekében.


Önzés, ha anyaként edzel?

2016. április 23.

A napokban írta az egyik gyermektelen fitness modell, hogy azok, akik közösségi médiákban közzéteszik, hogy edzenek gyerekkel, mennyire hazug kép. Mert azok az anyák csak költik a férjük pénzét, babysitter vigyáz a gyerekekre, mert nekik legfontosabb a külsejük. Nem rám célzott, de ettől függetlenül úgy érzem, megér a téma egy misét. Az életmódot is éppen úgy le fogják másolni a gyerekek, mint minden más szokást.

Ha olvasok otthon, főzök, takarítok, mit játszik az én 2 évesem például? Olvas, kitalálja, hogy mi van odaírva, és felolvas belőle. Takarít a felmosóval, és főz nekem. Ha azt látja, hogy TV előtt növesztem a fenekem, nyilván azt fogja lemásolni. 

KISBABÁVAL TÖBBGYERMEKES ÉDESANYAKÉNT- Az egyik ikrem osztálytársának édesanyja, Kovácsné Poros Heni írta a beszámolójában, hogy „napra pontosan 2 hónapja kezdtem Nálad az online edzést. -8,1 kg és -18 cm”. Ezt heti 2 óra edzéssel érte el és tiszta táplálkozással úgy, hogy még szoptatott. És azt is vállalta, hogy jóval több lett így a teje, hogy odafigyelt a minőségi táplálkozásra. Nem tudom, hogy azért, mert 3 gyerek mellett szeretett volna egy vitalitással teli életet élni, a heti 2 óra edzés önzés volt részéről? Hozzáteszem, most 10 km futáson indul háromnegyed év elteltével a férjével, mert felvett egy hónapja plusz egy futóedzést a heti 2 alkalom mellé. És itt megint 2 új aspektussal bővültünk. A gyerek táplálása mellett a közös program a férjjel. Erről majdnem minden bajnokom beszámol.


Mit nem érezhetsz jógázás közben?

2016. április 18.

Személyi jógaedzőként nap mint nap találkozom olyan jógázókkal, akik vagy már kipróbálták korábban a jógát, vagy kifejezetten a hatha irányzatot, ám olyan mértékű fizikai sérüléseket szenvedtek, hogy jobb esetben irányt váltottak, rosszabb esetben teljesen elfordultak a jógától mint mozgásformától. Van, akinek nem a jóga az útja, ezzel semmilyen probléma nincs. De nincs annál szomorúbb, mint olyasvalakivel találkozni, akinek nem egyszerűen nem jelentett örömet a jóga, hanem kifejezetten rossz, fájdalmas emlékekkel távozott az első óráról.

A figyelem hiánya

Minden jógaórán alapvető szabály, hogy minimalizáljuk a sérülésveszélyt, és a lehető legbiztonságosabbá tegyük az időnként bizony kőkemény ászanák kivitelezését. Ez csak úgy lehetséges, ha az oktató pontosan tisztában van azzal, milyen esetleges műtéteken estél keresztül, milyen gyógyszereket szedsz, azok milyen mellékhatásokkal rendelkeznek. Ha két hét után, frissen műtött térddel kezded el a jógázást (vagy épp folytatod) annak reményében, hogy kíméletesen hozd újra helyre az ízületeket, akkor erről mindenképpen tájékoztasd az oktatót! Emellett az aznapi, úgynevezett „testérzetekről” is számolj be: ha szédülsz, gyötör valamilyen fronthatás, meghúztad a nyakad, hölgyeknél pedig a menstruáció mind mind olyan fontos szempont, melyeket figyelembe kell vennie az oktatónak, hogy a gyakorlásod ne egyszerűen hatékony, de biztonságos is legyen. Nagyon fontos tisztán látnod azt, hogy amikor belépsz a terembe, nem a Te felelősséged magadtól „kitalálni”, hogy esetleg a korábbi műtéteidről, egészségügyi problémáidról mesélni kellene. Akármilyen gyakorlott jógázó is vagy, ennek kikérdezése a jógaoktató feladata. Ha azt tapasztalod, hogy az órakezdés előtt nem fordítottak arra figyelmet, hogy feltérképezzék az esetleges egészségügyi problémáidat, akkor valószínűleg egy „húsdaráló” jógaórára kerültél, ami bármilyen népszerű, szakmailag nem fordít kellő figyelmet a jógaóra résztvevőire.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...676869...110