Információk, érdekességek

„Nem tudom összeszedni magam...” - Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen? (2.rész)

2015. április 24.

Nyerjük vissza energiánkat: segítő ötletek a hét minden napjára

Hétfő

  • Ébredés után: az ágyból felkelve nyújtózkodjunk alaposan, mint egy macska! Majd kis terpeszállásban, egy percen át rázzuk meg egész testünket, mint a fák, mikor hullajtják száraz leveleiket... Ezt követően szánjunk időt arra, hogy jó mélyeket lélegezzünk, lehetőleg a nyitott ablak előtt.
  • Reggeli: legyen vitamindús! Kivi, banán, narancs, mandarin... fáradtság ellen bővelkedjék főleg C-vitaminban. Garantáltan jó formában leszünk tőle napközben.
  • Délelőtti szünet (munkahelyen): lazítsunk akár 5 perc könnyed beszélgetéssel a kollégákkal, miközben teát, kávét fogyasztunk - a meleg ital energiát ad és élénkít. Akár rövid sétával, ha módunk van rá.
  • Ebéd: energiát adó tápanyagokban gazdag ételt fogyasszunk. Pld. szárnyashúst, halat, mely a triptofán nevű aminosavat tartalmazza - ez a fehérjék egyik alkotóeleme, és természetes antidepresszáns. Mindennap vigyünk a munkahelyre magnéziumban gazdag ásványvizet is, és rendszeresen igyunk belőle egy jó pohárral!
  • Délutáni szünet: nyújtóztassuk ki a hátunkat! Ülő helyzetben, a lábunkat a talajon nyugtatva, kulcsoljuk össze a kezünket, nyújtsuk előre a karunkat, majd emeljük a fejünk fölél, mély belégzések közben, anélkül, hogy emelkedne a vállunk. Kilégzéskor engedjük vissza a karunkat vízszintes helyzetbe. Végezzük el 5-ször ezt a gyakorlatot.
  • Vacsora: rostokban gazdag és méregtelenítő hatású leves.  A rostos, ásványi anyagokban bővelkedő zöldségekből készült leves kompenzálja a fáradtságot, és enyhíti a szervezet esetleges dehidratáltságát (főként, ha egy száraz levegőjű irodában töltöttük a napot).
  • Elalvás előtt: gyakoroljuk az „váltott orrlyukas légzést”, ami pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre. Álló helyzetben, bal hüvelykujjal zárjuk el a jobb orrlyukat, majd lélegezzünk lassan a bal orrlyukon át. Ezután a jobb kéz középső ujjával zárjuk el a bal orrlyukat, és a jobbon át lélegezzünk, ugyancsak lassan. Tízszer végezzük el mindkét oldalon ezt a légzésgyakorlatot.

„Nem tudom összeszedni magam...” - Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen? (1. rész)

2015. április 24.

tavaszi fáradtság

A tavasz beköszöntével sokunkban felgyülemlik a zord téli időszak okozta fáradtság, és nehezen tudunk kilábalni belőle... Gondot okoz a felkelés reggel, napközben nincs elég energiánk feladataink elvégzésre, és gyakran kimerülten, rosszkedvűen fejezzük be a napot... Nem árt tehát megismerni a szakemberek jó tanácsait, ötleteit, melyek lehetővé teszik, hogy visszanyerjük vitalitásunkat, mire tartósan megérkezik a szép idő. 

Amikor úgy érezzük, hogy eluralkodik rajtunk a szellemi-fizikai kimerültség, annak egyik kiváló ellenszere a sok testmozgás. A rendszeres fizikai aktivitás révén a „rossz fáradtság” átalakulhat „jó fáradtsággá”, a közben termelődő endorfin hormon miatt (amely nemcsak a jó közérzet, ill. a boldogság, hanem a dinamizmus hormona is). Előnye még, hogy a mozgáshoz felhasználunk energiát, de energikusabbak is leszünk tőle. A táplálkozás terén a fordítottja igaz: vissza kell fogni magunkat, mert ha nem fordítunk gondot a mennyiségre és a minőségre, étrendünk nem kiegyensúlyozott, pld. minél több cukrosat, zsírosat fogyasztunk, az emésztés annál több energiát vesz el. Már nem helytálló az a régi felfogás, hogy télen nehezebb ételeket együnk a hideg elleni védekezés ürügyén, mivel időnk legnagyobb részét a fűtött szobában töltjük. A megoldás: tavasz táján könnyítsünk a menün, és válasszunk olyan ételeket, melyek energikusabbá tesznek. 


Bőr alatti csomókat – Derítse ki ultrahangos vizsgálattal, mi okozza őket!

2015. április 21.

Bőr alatti csomók

A bőr alatt kitapintható csomók nagy félelmet kelthetnek, pedig legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról van szó. Lágyrész ultrahang vizsgálattal kiderítheti, milyen típusú problémáról van szó, így a kezelése is mielőbb megkezdődhet. Hogy mi okozhat csomókat, arról dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológus főorvosa beszélt. 

Szinte bárhol megjelenthetnek

A bőr alatt kitapintható, elmozdítható kisebb-nagyobb csomók szinte a test bármely részén kialakulhatnak, ám legtöbbször a nyakon, mellen, hónaljban és a lágyrészek környékén fordulnak elő. Általában nagy riadalmat keltenek, hiszen sokan egyből rosszindulatú daganatot sejtenek mögötte. Természetesen az esetek egy részében ez bebizonyosodik, ám gyakran veszélytelen elváltozásról van szó, mellyel meglehet, semmi teendő nincs.


A szokás hatalmával a csinosabb alakért

2015. április 20.

Jön a nyár és egyre közelebb az "igazság pillanata", amikor előkerülnek a lengébb ruhák, sőt a bikini is. Napvilágra kerül az elmúlt hónapok mozgásának (vagy hiányának) és étkezésének pozitív vagy negatív eredményei. A csinosabb alak elérésének érdekében számtalan technika, módszer, diéta elérhető. Mindegyikhez szükséges azonban egyvalami. A rendszeresség, ami csak a kitartással érhető el. Érdemes elgondolkodni hogyan és miként használjuk fel az elme egyik alapvető mechanizmusát: a megszokást.

Mindenkinek vannak szokásai, Olyanok amelyekről tud, és olyanok is amelyekről fogalma sincs. Egy jógaórán egy fiatal lány felvetett egy nagyon is jogos kérdést. Mi dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz szokás?Megnéztünk néhány fizikai szinten megnyilvánuló példát (felhozódott a nassolás, dohányzás, kávé, s még ezernyi más dolog), s rá kellett jönnünk, hogy ha őszinték vagyunk, akkor nem tudunk mindenkinek megfelelő válaszokat találni. Minden említett jelenség eltérő, sőt sokszor ellentétes véleményt váltott ki. Annyiban tudtunk megegyezni, hogy ha könnyen és örömteli módon akarjuk konkrét céljainkat elérni, akkor szokásaink feltérképezése elkerülhetetlen.


Tévhitek a visszértágulatokról

2015. április 19.

visszértágulatA visszértágulatok számtalan ember életét keserítik meg, hiszen nem csupán esztétikailag nyújtanak zavaró látványt, de fájdalmasak is lehetnek, ráadásul komoly szövődményeket is okozhatnak. Bár a legtöbben jól ismerik a problémát, ennek ellenére több tévhit is kering vele és a kezelésével kapcsolatban. A leggyakoribbakat dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa oszlatja el.

1. Csak esztétikai probléma

Sokan úgy gondolják, hogy a visszerek csupán esztétikai problémát jelentenek, pedig komoly egészségügyi szövődményekkel is járhat az állapot. A vénás pangás miatt ugyanis amellett, hogy az illető nehézláb érzésre és kisebb-nagyobb fájdalmakra panaszkodhat, kezeletlen esetben akár lábszárfekélyt, illetve mélyvénás trombózist is okozhat, mely nem ritkán életveszélyes tüdőembóliával társulhat.

2. Elmúlik a krémektől

Számtalan készítmény van már a piacon, melyekkel a visszerek ellen fel lehet venni a harcot. Bár többségüknek valóban van némi érerősítő hatása, ráadásul még a fájdalmat is csillapíthatják, ám az igazság az, hogy a már a kidudorodó, kanyargós visszértágulatokon sajnos nem segít. Az alap problémát ugyanis nem szüntetik meg, így ha meg akar tőlük szabadulni, úgy komolyabb beavatkozásra van szükség- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...757677...111