Információk, érdekességek

Csökkenthető a karácsonyi stressz

2013. december 26.

A karácsony olyan ünnep, mely alkalmat nyújt az egymásra való odafigyelésre, szeretetünk, elismerésünk kifejezésére, az érzelmi feltöltődésre. Mégis a szeretet ünnepét az emberek nagy része mára már feladatként, sőt egyenesen teherként éli meg. A meghittség és a nyugalom helyett az elvárásoknak való megfelelés kényszere és a feszültség az, ami körbelengi az ünnepeket. A karácsonyi stressz egyre általánosabb jelenség, korunk egyik népbetegségévé vált – mondta Dr. Stauder Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense. 
 
A társadalmi változásoknak köszönhetően a külsőségek egyre fontosabbá váltak, a megvásárolható értékek előtérbe kerültek a belső értékekhez képest, nagyon erősek a külső elvárások – mondja Dr. Stauder Adrienne. A helytállás ilyen kiemelt alkalomkor hangsúlyossá válik, szinte már presztizskérdés. A nőkre ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik, ők ugyanis inkább magukra veszik ezeket az elvárásokat, felelősséget éreznek azért, hogy minden rendben menjen, nekik kell a hangulatot megteremteni, sütni, főzni, ajándékokat vásárolni.


Együnk öremmel, de okosan az ünnepekkor

2013. december 26.

Ha van olyan időszak, amikor a fogyókúrázni vágyók vagy a testtömeg-index-el küzdők szeretnének eltűnni egy időre, akkor az a karácsony és a szilveszter körüli időszak. A beiglivel, ünnepi ebédekkel és vacsorákkal tarkított időszakot sokan csak lassan múló bűntudattal élik meg. Ők úgy látják éppen ezért a karácsony szépsége után nem marad más, csak a leadandó kilók. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik, hogy a következő esztendő energiatartalomban és kilókban kevesebb lesz, s több időt és energiát szentelünk magunkra. A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet összefoglalta a legfontosabb ünnepi étkezési tanácsokat.

Az ízek és az evés élvezete már nagyon korán kialakul bennünk. Az ünneplés, az önjutalmazás elmaradhatatlan kellékei az asztalra kerülő finom falatok. Ilyenkor nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, amire a szervezetnek valóban szüksége van.


Karácsony-sztori

2013. december 25.

A karácsony szó a keleti keresztény egyház szláv nyelvéből kerülhetett a magyarba és valószínűleg bolgár közvetítéssel. Egyes bolgár nyelvjárásokban a kracsun szó a téli és a nyári napfordulót, illetve az azok körüli ünnepnapokat jelenti. Macedón nyelvjárásokban a kracsun kifejezetten karácsonyt jelent.

karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália ünnepségek. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. A régi pogány ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta. A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük múlott rajta.


Ünnepi kalauz cukorbetegeknek

2013. december 24.

cukorka7 tipp, hogy a karácsony ne a lemondásokról szóljon a cukorbetegeknek sem.

Az év végi ünnepi időszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztőjében, nem is beszélve a bőséges karácsonyi fogásokról és az egymást követő rokonlátogatásokról. Senkinek sem kell azonban idegesen várnia a januári orvosi ellenőrzést, ha odafigyel a megfelelő ételek fogyasztására, a kiadós vacsorák után egy kellemes sétát is beiktat, valamint a nagyobb étkezések előtt és után is ellenőrzi vércukorszintjét. A Tartsd a szintet! Facebook oldal összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, hogy az ünnep a cukorbetegek számára is a kellemes élményekről szóljon.
Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban élő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás, mellyel a kisebb „táplálkozási bűnök” természetes módon orvosolhatók.


Olcsóbban, többet, egészségesen – az ünnepek alatt is

2013. december 23.

Már csak alig néhány hét van hátra az évből és az ünnepek közeledtével lázasan tervezgetjük, mit, hol és miből vásároljunk. Kevesen gondolnak rá, hogy ezekre a problémákra megoldást jelenthet az egészségpénztári megtakarításunk, mivel még karácsonyi ajándékokat is vásárolhatunk belőle. 

Már csak alig néhány hét van hátra az évből és az ünnepek közeledtével lázasan tervezgetjük, mit, hol és miből vásároljunk. Igyekszünk kitalálni, hogy a napi kiadások mellett esetleg miként spórolhatnánk még. Az anyagi lehetőségeinkhez mérten próbáljuk beosztani, hogy mindenre jusson elég pénzünk. Mindazon túl, időnként az is eszünkbe jut, hogy a nagy rohanás közben az egészségünkre sem ártana ügyelnünk.
Kevesen gondolnak rá, hogy ezekre a problémákra megoldást jelenthet az egészségpénztári megtakarításunk, mivel még karácsonyi ajándékokat is vásárolhatunk belőle.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...394041...59