Információk, érdekességek

Megmondjuk! Ezért imádjuk a havat karácsonykor!

2013. december 23.

A Karácsony hófehéren az igazi. Amikor mindent elborít a hótakaró, mindenhol csengőszó keveredik a talpunk alatt ropogó hóval és körbevesz mindannyiunkat a szeretet.

Miért jó a fehér Karácsony? 

Ha gyereked van akkor ezért:

  • elvan a hóemberépítéssel amíg te nyugodtan le tudsz ülni végre és szuszanni egy kicsit a karácsonyi hajtás után
  • kacagva tartja az arcát az ég felé, hogy hópelyheket egyen, ilyenkor érzed, hogy szükséged lenne egy fényképezőgépre
  • csinálhatsz vele hóangyalkát a hóba feküdve és a karodat mozgatva

Lélekben és a konyhaasztalon - így készülnek hagyományosan az ünnepekre Székelyföldön

2013. december 22.

karácsonyi angyalSzékelyföldet máig megkímélték modern világunk elüzletiesedett ünnepei. Nem kivétel ez alól a karácsony sem. A csodavárást ott még nem árnyékolja be a heteken át tartó vásárlási láz sem.

Advent – nincs mulatság
Az adventi időszak kezdetén a székely otthonokban is meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Ez hagyományosan még most is fenyőágból készül és nem az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színekben pompázik, hanem eredeti szimbolikájához hűen 3 lila és 1 rózsaszínű gyertyát tűznek rá. Adventben lélekben mindenki az ünnepre készül, így hagyományosan ezen idő alatt nem rendeznek a falvakban zenés mulatságot sem. Ebben az időszakban történik a disznóvágás is, amely nagyban hozzájárul, hogy sok finomság kerülhessen az ünnepi asztalokra.


Több mint egy hét készülődés a Karácsonyra

2013. december 21.

Legalább egy hetet, vagy még többet szánnak az emberek a karácsonyi készülődésre - derült ki a Kutatópont által készített reprezentatív online közvélemény-kutatásból, amely ezer 18-69 éves internetező megkérdezésével készült.

A piac- és véleménykutató cég által megkérdezett internetezők 70 százaléka nagyjából egy hetet vagy még többet szán a karácsonyi készülődésre. De szükség is van ennyi időre, ugyanis a legtöbb válaszadónak tíz különböző ajándékot kell beszereznie. A megkérdezettek több mint fele már egy pár héttel előbb elkezdi beszerezni az ajándékokat karácsonyra, csak 13 százalék hagyja azt az utolsó pillanatokra. A kutatásból az is kiderül, hogy játékokat, könyveket és a kis ajándéktárgyakat vásárolják leginkább a válaszadók. Karácsonyi pénzajándékot csak az emberek 33 százaléka ad, viszont 53 százaléka kapott már ilyen ajándékot. 


Hamarosan Apák Napja!

2013. június 16.

Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mostohaapa, férfiismerős. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család együtt van.

Dr. Marton István szülész-nőgyógyász professzor vezetett Magyarországon először apás szülést. Hazánkban ugyan nem olyan elterjedt, de egyre többen ünneplik június harmadik vasárnapján az Apák napját. Ebből az alkalomból arra kértük Marton professzort, mondja el nekünk, hogyan indult az apás szülés története itthon.


Nagycsütörtöktől Húsvét vasárnapig - Mit ünnepelünk Húsvétkor?

2013. március 30.

Nagyszombaton Krisztus feltámadtNagycsütörtök estével kezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap a katolikus egyházban, az azt követő vasárnap van húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus feltámadására emlékezünk.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki főpapi szentmise keretében szenteli meg a szent olajokat, s a szertartás alkalmával újítja meg a főegyházmegye papsága a papi ígéreteit. Erdő Péter 18 órakor  az utolsó vacsorára emlékezik az esztergomi bazilikában, és ugyanezt teszik országszerte a többi püspöki székhelyen az egyházi vezetők.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...59