Információk, érdekességek

Húsvéti finomságok

2013. március 29.

Húsvéti finomságokTojás, bárányhús, kalács, sonka, tarja, hagyma, paprika, és megannyi nyalánkság a húsvéti asztalon. De vajon mindenki ehet mindenből nyugodtan?

Húsvét ünnepe

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a húsvéthoz kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és természeti háttere, amit sokan már nem ismernek, s csak a húsvéti ételekre koncentrálnak.


Ünnepekkor együtt a család

2012. december 29.

együtt Az év végi nagy ünnepek - főként a karácsony, de olykor a szilveszter is -alkalmat nyújtanak arra, hogy a szépen megterített asztal mellett összegyűljön a család.Ilyenkor, legalább egyszer egy évben előfordulhat, hogy három-négy generáció is találkozik egymással. Sokak számára ez az ünnep lényege, másokat viszont"kiver a hideg" az ilyen jellegű családi rendezvényektől.

A kapcsolatok ápolása

"Nagyszerűnek tartom, és nagyon szeretem, amikor összegyűlik az egész család, és a rokonság apraja-nagyja együtt ünnepel. Persze rengeteget lótok-futok előtte, és a nyelvem lóg ki a takarítástól, főzéstől, de semmiért nem mondanék le róla - pedig nálunk évente többször is van ilyen "össznépi" találkozó. Boldog vagyok, hogy mindenki jól érzi magát, és hogy őrizzük a hagyományokat. Utána pedig még sokáig emlékezünk minden percre, teljesen feltöltődik az ember. Nekem ez az igazi boldogság!" - meséli az ötvenéves Szilvia.


A karácsony ízei Európában

2012. december 27.

A karácsony ízei EurópábanA különböző nemzetek eltérő, olykor mégis egyező karácsonyi gasztronómiai szokásaiból most villanásnyi ízelítőt adunk. De vigyázat!

Ne essünk túlzásba az evés-ivás terén, mert hamar felboríthatjuk emésztőrendszerünk megszokott ritmusát.

Elkerülni az emésztési problémákat

A franciák világszerte híresek egyedi gasztronómiai fantáziájukról. Mégis, karácsonykor „kötelező” gesztenyés pulykát tenniük az asztalra, desszert gyanánt pedig sok helyen kedvelik a karácsonyi, kalácsszerű, „hasáb” süteményt. De a cukrozott gesztenye és a csokoládé is elengedhetetlen kellékei az ünnepnek. 


Karácsonykor és szilveszterkor is egészségesen- 1.rész

2012. december 26.

Karácsonykor Vanília, fahéj, narancshéj, mák, dió, gyömbér, szegfűszeg, citrom, sáfrány, ánizs, csokoládé és fenyőillat. Reméljük ezeknek a szavaknak a hallatán, szinte mindenkinek a varázslatos, meghitt ünnep, a karácsony, a közös, hangulatos étkezések, akár az ínyenc ételek jutnak eszébe, nem pedig a gyomorrontás, a böjt és a diétázás.

Egészséges táplálkozásba beépíthetők ugyanis a magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyisége

Erre az ünnepre úgy kellene gondolnunk, hogy az elfogyasztott, ínycsiklandó fűszerekkel készített ételek és édességek, - melyeket ajánlatos házilag elkészíteni - hatására szervezetünk feltöltődik, jótékonyan befolyásolja majd emésztőrendszerünket. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ünnepek alkalmával sem felejtjük el a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztást, a friss levegőn lehetőleg napi rendszerességgel végzett testmozgást!


Karácsony kínok nélkül

2012. december 24.

Karácsony közeledtével mindannyian lázas készülődésbe kezdünk és az év többi részében megszokott termékek többszörösét vásároljuk. Ez nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, hanem a testünket is: izmaink és ízületeink föllázadhatnak a túlzott terhelés következtében, ami megkeserítheti az ünnepnapokat.

A készülődés fontos részét képezi otthonunk alapos kitakarítása és csinosítgatása, ami – ha nem vigyázunk – szintén fájdalmas véget érhet. Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológussal, a Fájdalom Ambulancia vezető orvosával nemcsak az ilyenkor jelentkező mozgásszervi panaszokat vettük sorba: megtudtuk, hogyan előzhetjük meg a kellemetlen meglepetéseket, és azt is, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...414243...59