Információk, érdekességek

Füstbe ment terv

2008. december 29.

Dohányzásról való leszokásból elégségesre vizsgáztunk...

 

 

Az elsõ rágyújtásban és a leszokásban is óriási a szerepe a családnak, a barátoknak. A hazai dohányosokat gyenge leszokási hajlandóság jellemzi: tisztában vannak a szövõdményekkel, a függõség tényével, mégis felmentik magukat. Bár egyre nyitottabbak az orvosi segítségre, ritkán élnek vele, ha megpróbálnak leszokni, azt egyedül teszik - fõként a családjuk miatt.


A passzív dohányzás árthat a termékenységnek

2008. december 27.

Több gondjuk adódhat a teherbeeséssel azoknak a nõknek, akik életük egy szakaszában mások dohányfüstjét szívták.

 

 

Korábbi tanulmányok jelezték, hogy a dohányzó nõk több kockázatot vállalnak terhességük idején, sõt utódaiknál is gyakrabban jelentkeznek egészségügyi problémák. Kevesebbet tudtunk azonban eddig a passzív dohányzás ártalmairól.


Hölgyek, alkohol és szívritmus

2008. december 19.

A szeszkedvelõk esélye másfélszer volt nagyobb pitvarfibrillációra.

 


Ha a nõk gyakran nyúlnak pohár után és naponta kettõ- vagy annál is több alkoholos italt fogyasztanak rendszeresen, nagy esélyük van arra, hogy szívritmuszavaruk, pitvarfibrillációjuk támad, annak minden veszélyével és következményeivel. A szívderítõnek nem nevezhetõ tudományos eredményt az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.


A sorrend: kannabisz, ecstasy, amfetamin, hallucinogének

2008. december 16.

Nem változott jelentõsen a magyarországi droghelyzet 2007-ben, az elmúlt években tapasztalható növekvõ elterjedtség viszont stagnál.

 

 

A "Jelentés a magyarországi kábítószer-helyzetrõl" címû könyv sajtóbemutatóján ismertetett adatok szerint a felnõtt népesség országos reprezentatív mintáján készült kutatás szerint a megkérdezett 18-64 éves korosztály 9,3 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert. Portörõ Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály vezetõjének tájékoztatása szerint az elsõ helyen továbbra is a kannabisz származékok fogyasztása a legelterjedtebb, ezt követi az ecstasy, az amfetamin és a hallucinogének.


A sörhas káros az egészségre

2008. december 15.

Magyarországon üléseznek pénteken és szombaton a hasi elhízás nemzetközi szakértõi, köztük Jean-Pierre Després a szakma atyjának tartott kutatóorvos.

 

 

A túlsúly és az elhízás a 21. század egyik legnagyobb problémája. Európában az elhízottak száma az elmúlt két évtizedben a háromszorosára emelkedett. Egy magyarországi kutatás szerint az országban minden harmadik embert érint a metabolikus szindróma, vagyis az az állapot, amelyre a hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemzõ.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...45