Információk, érdekességek

87IV. Országos Patika Nap

2007. május 07.

Idén 2007. június 6-tól június 9-ig, immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a patikanap, a gyógyszerésznapok és a hozzájuk kapcsolódó családi nap.

A négy éve, egyre sikeresebben zajló, s egyre nagyobb érdeklõdést kiváltó eseménysorozat mára már hagyománnyá vált nemcsak a betegek, a családok, hanem a szakmai közönség számára is.


A Magyar Gyógyszerész Kamara, a Galenus Kiadó és a patikák szervezésében idén nyáron is a figyelem központjába kerülnek a gyógyszertárak!


A négynapos rendezvény a patikanappal kezdõdik, ezt követik a IX. Magyar Gyógyszerész Napok, majd a visegrádi Családi Nap.


Méh- és darázscsípés

2007. április 30.

Hazánkban nagyon sok, különféle méh él, leggyakrabban a mézelo méh szúrásával találkozhatunk. Háromágú fullánkja végén visszahajló horgok vannak, ezért a szúrás után a fullánk a borbe szakad. Egy méhnek, kb. 0,3 mg méreganyaga van, melynek kb. negyedét fecskendezi a sebbe. A szúrás helyén azonnal fájdalmas duzzanat keletkezik, ami egy-két nap múlva nyomtalanul eltunik. Több szúrás, illetve egyéni érzékenység esetén hasmenés, hányás, látási zavarok, szívdobogás, ájulás jelentkezhet. A szájban, illetve a gége körüli szúrás helyén keletkezo duzzanat beszukítheti a légutakat, ezért ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni.

7 jel, ami miatt érdemes orvoshoz fordulnunk

2007. április 09.

Az Alzheimer-kór az agy területét érintõ betegség, s az idõskori demencia fõ okozója. Kialakulása "alattomosnak" is mondható, hiszen már az elsõ tünetek jelentkezése elõtt évekkel elkezdõdnek a kóros agyi folyamatok.


Az Alzheimer-kór olyan komplex betegség mely elsõként gátolja az egyén emlékezõ, gondolkodási, majd a tanulási, döntéshozó, kommunikációs képességeit és mindennapi tevékenységeinek ellátását. A kór önmagában, vagy más agyi betegséggel szövõdve Magyarországon is a szellemi leépülés leggyakoribb oka. Becsült adatok szerint hazánkban több mint százezer ilyen beteg él.


Szappan? Tusfürdõ? De melyik?

2007. március 28.

A bõr ápolása során a legfontosabb, hogy semmi olyat ne tegyünk a tisztálkodás, a szépítkezés során, amellyel károsíthatjuk, roncsolhatjuk bõrünk állapotát. Már az sem mindegy, milyen mosakodószert használunk. Napjainkban a bõr tisztítására használható készítményekbõl már zavaróan bõ a választék, miközben a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan az alapvetõ tudnivalókkal sincsenek tisztában.

Egyre több ember igényli az ápoltságot, mert a tisztaság és a frissesség jobb közérzetet és magabiztosabb fellépést ad. Munkahelyen, baráti körben sokkal szívesebben fogadják azokat, akik adnak a külsejükre. A tisztálkodást azonban túlzásba lehet vinni. A mosdószerek gyakori használatától is károsodhat a bõr, nem csak a rajta hagyott portól és piszoktól. A szappan, a tusfürdõ a szennyezõdésekkel együtt a bõr saját maga termelte enyhén savas, hidrolipid védõrétegét is leoldja. Ennek újratermelõdéséhez (bõrtípustól függõen) fél-két órára is szükség lehet. Idõsebb korban még hosszabb idõ alatt alakul ki ez a filmréteg.


Együtt a dohányzás ellen

2007. február 21.

Néhány hete már hazánkban is egy minden eddiginél eredményesebb terápia, egy nikotinmentes tabletta is segíti a dohányosokat, hogy megszabaduljanak gyilkos szenvedélyüktõl.


A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége. A világon ma mintegy 1,3 milliárd ember cigarettázik, és a WHO kimutatta, hogy közülük minden második e káros szenvedélyével összefüggõ betegségben fog meghalni. A helyzet nem kevésbé tragikus hazánkban: a 15 éven felüliek 34%-a, a férfiak 41%-a, a nõknek pedig 28%-a füstöl, és évente 28.000 ember hal meg dokumentáltan (20 percenként egy! ) a dohányzás következtében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...132133134...163